Waldek dlatego określiłem tylko CD , ale w zamyśle miałem Blu Rapid czy wspomniana Taiaha
Wędka na troć z rzeki
#161 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2020 - 12:58
- popper lubi to
#162 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2020 - 13:09
Waldemar Chyba czytasz w moich myślach z tym ze ja mam do najbielszej wody z trociami 1.5 kilometra ,ale też często łowie brodząc w morzu . co do Taiahy używam w morzu 3.2 .20 lb mam tez ta mocniejsza 25 lb Jest za mocna na morze(10-35) ,co do Shimano Lunamis ma ja zastąpić na własnie na morzu ale model do 25 cw i 2,9 . Ja zadnym mistrzem nie jestem ale zdarza mi się wędkować z ludźmi którzy się w trociowaniu się specjalizując .
Ja koledze proponuje Awida z paru powodów ta wędka będzie mu pomagać , Ina sprawa to ta jakimi przynętami będzie łowił .Miękka szczytówka pozwoli wyzuci lekkiego woblera ,kilku gramowa blachę .Awid wzorcowo trzyma rybę i wybacza błędy .W dani były na wyprzedaży po 600 zl .
- popper, Sławek77 i wiwaldi1970 lubią to
#163 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2020 - 15:25
#164 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2020 - 15:41
to też dobre rozwiązanie ....
#165 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2020 - 06:23
Witam szukam kija trociowego max 3m . Lekki,mocny i czuły kijaszek. Ktoś jest w stanie polecić coś dobrego?
#166 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2020 - 15:24
#167 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2020 - 16:38
Jeśli coś z pracowni to zobacz sobie blanki z FA Blaas Slim Nano 25 funtowe. Mocne, a jednocześnie subtelne blanki świetnie trzymające rybę.Witam szukam kija trociowego max 3m . Lekki,mocny i czuły kijaszek. Ktoś jest w stanie polecić coś dobrego?
Użytkownik maniak edytował ten post 31 lipiec 2020 - 16:40
- popper lubi to
#168 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2020 - 15:28
Witam szukam kija trociowego max 3m . Lekki,mocny i czuły kijaszek. Ktoś jest w stanie polecić coś dobrego?
Sześć stron o kijach tylko w tym wątku... I oto kolejny poszukiwacz niewiadomoczego i miodu w.....
- Adam K., Rheinangler i Alexspin lubią to
#169 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2020 - 17:08
Shimano DIALUNA 18DLNS100MH https://www.mefistof...una-p-2246.html
- salmon1977 lubi to
#170 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2020 - 22:50
Dziś przetestowałem nowy kijek Avid AVS96HF2, jest po prosu super nawet nie spodziewałem się że może tak wspaniale się zachowywać podczas spiningowania. Przetestowałem w szybkim nurcie z ciężkimi wahadłówkami i obrotówkami 4. Bardzo fajnie pracuję. Szczerze na troć łososia polecam. Rybki nie udało się złowić, ale jeden srebniak wirówkę 2 razy odprowadzał pod brzeg, niestety nie uderzył. Jutro kolejny dzień testowania nowego kijka.
- popper lubi to
#171 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2020 - 20:58
Dziś przetestowałem nowy kijek Avid AVS96HF2, jest po prosu super nawet nie spodziewałem się że może tak wspaniale się zachowywać podczas spiningowania. Przetestowałem w szybkim nurcie z ciężkimi wahadłówkami i obrotówkami 4. Bardzo fajnie pracuję. Szczerze na troć łososia polecam. Rybki nie udało się złowić, ale jeden srebniak wirówkę 2 razy odprowadzał pod brzeg, niestety nie uderzył. Jutro kolejny dzień testowania nowego kijka.
"Testowanie" kija trociowo-łososiowego polega, wedle moich dziwnych teorii, na przyczepieniu do niej kilka razy żywej ryby. Najlepiej jesli jest to sreberko, takie ze 4-5 kilo, a najlepiej gdy na brzegu jest też trochę krzaków, w wodzie leży parę jakich drzew i karczy. I jak się uda takie ryby zatrzymać "kijem" nim wlezą w patyki, jak wędka zamortyzuje trząchanie łbem w czasie świec i młynków, jak nie pęknie zwinięta w kółko przy podbieraniu z wyższego brzegu, to można wtedy powiedzieć, że "przetestowana".
Jest kupa wędek fajnie pracujących z róznymi przynetami, ale gdy dojdzie co do czego, to się okazuje, że co najwyżej można sobie nimi bolenie na Wiśle połowić
- Adam K., smokwelski, Mik i 2 innych osób lubią to
#172 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2020 - 23:10
"Testowanie" kija trociowo-łososiowego polega, wedle moich dziwnych teorii, na przyczepieniu do niej kilka razy żywej ryby. Najlepiej jesli jest to sreberko, takie ze 4-5 kilo, a najlepiej gdy na brzegu jest też trochę krzaków, w wodzie leży parę jakich drzew i karczy. I jak się uda takie ryby zatrzymać "kijem" nim wlezą w patyki, jak wędka zamortyzuje trząchanie łbem w czasie świec i młynków, jak nie pęknie zwinięta w kółko przy podbieraniu z wyższego brzegu, to można wtedy powiedzieć, że "przetestowana".
Jest kupa wędek fajnie pracujących z róznymi przynetami, ale gdy dojdzie co do czego, to się okazuje, że co najwyżej można sobie nimi bolenie na Wiśle połowić
Masz rację, ale na tym etapie testów też nie wszystkie kije dobrze się zachowują. Ta akurat przeszła pierwszy etap pozytywnie. Czy zaliczy drugi taki o jakim piszesz to się okaże jak się na końcu linki uczepi taki srebniak ponad 5. A krzaki i drzewa w wodzie to 70% moich miejscówek. Dziś uczepiła się mała troć 1,5 kg i to też nie test dla tego kijka. Do końca sezonu jeszcze prawie 2 miesiące i może uda się przetestować na czym większym. Zwłaszcza że do rzeki ma blisko więc i rankiem i wieczorem mogę wyskoczyć na rybki.
#173 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2020 - 23:39
No i padło na St. Croix Avid AVS96HF2, w poniedziałek odebrałem. Wędka faktycznie fajna. Byłem już kilka razy na rybkach, fajnie pracuję pod ciężkim blaszkami w szybkim nurcie. A wczoraj wędka wyjęła pierwszą nie dużą troć, mam nadzieję że nie ostatnią.
- GREK lubi to
#174 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2020 - 06:15
No to super,- fajnie, ze o tym napisales bo gdy watek o poszukiwaniu jakiegos tam sprzetu konczy sie czyms konkretnym typu,- kupilem, nie kupilem bo,..itd... to wraca chec do napisania czegos, podzielenia sie jakas tam wiedza, praktyka czy doswiadczeniem
Ps
Postanowilem zweryfikowac "oburzenie" po moim wpisie o "mitycznych srebrnych 80-tkach". No i musze odszczekac to co napisalem, ale odszekuje to z wielka radoscia, ze ryby znow w rzece i to zdrowe ryby i rozmiarow jakich dawno nie bylo . Refleksja osobista jest taka, zeby nie dawac sie uspic "beznadzieii" nawet jak trwa dlugo... a moze trzeba zaplanowac jakis jesienny wypad do Kolobrzegu
- rolen i gulf lubią to
#175 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2020 - 18:48
Ja zaczynając z wędkowaniem wybrałem się na dorsze ma 1,5 km ,kanał jesień koniec października 10 raz na rybach ,wędka jakiś konger na suma 3 m ,tak chyba do 180 gr mocny prąd przynęta guma biała (kopyto i główka nie pamiętam może 20 gr ) pierwszy lub drugi rzut .Potężne uderzenie takie up chwila ciszy nagle motorówka w lewo w prawo .Dodam żyłka o wytrzymałości 12 kg i kołowrotek zakręcony na beton 7 kg .Zylka z kołowrotka wyjedzona bez jakiego jakiegokolwiek problemu wędka mi lata jak trawka na wietrze ,(ja stałem wtedy na takim mostku dla pieszych i rowerów) rzucało mną jak przy 12 w skali botforta ) mało tego na mostku zatrzymywali się ludzie (może myśleli ze jakiś wędkarz dostał padaczki w każdym razie było śmiesznie) wszystko trwało może z 30 lub 40 minut .w kocu ryba osłabła i już czulę ze jestem wielki i nagle ryba zaczęła wszystko od nowa .Wyprostowała hak i się wypiela .Mija kilka lat w tym samym miejscu podchodzi do mnie Duńczyk i mówi ja cie pamiętam kiedyś w tym miejscu miałeś olbrzymiego łososia . Dodam tylko z z przelotek wypadła porcelana ,kołowrotek był do wyrzucenia a rękojeści kręciła się we wszystkie strony .
- popper, Wojtek B. i Luckyguliver lubią to
#176 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2020 - 21:55
A z travelkow panowie cos mozecie polecic? Najlepiej cos w 4 kawalkach. Kolega od jakiegos czasu uzywa na Parsecie Dragona Voyager Salmon i calkiem sobie chwali ten kij ale jestem ciekaw czy sa jakies alternatywy?
#177 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2020 - 12:09
- Luckyguliver lubi to
#178 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2020 - 18:14
#179 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2020 - 18:52
Panowie, zdaje się, że któryś z Was używa na trocie wędki Shimano lunamis. Poproszę o krótką charakterystykę i info, który to model. Może być priv lub w wątku.
Mam model LUNAMIS 2,9M 7-.35
Docelowo, kijek ma się sprawdzać morzu. Nie w rzece. To jednak, już mocny kijek, porównywalny z Taiahą 20lb i 3,0m.
Jego ugięcie, przy małym obciążeniu, jest bardziej szczytowe, niż w CD.
Niestety, jeszcze nie testowany ale moim zdaniem, o ile nie trafisz na letnią 80+ ,w trudnych warunkach, masz szansę skutecznie połowić.
Na rzekę wybrałbym model MH do 45g. ze względu na większą moc ale i tak, do moich preferencji bardziej przemawia Dialuna 3,05 do 56g, ze swym ugięciem regular-fast.
To jednak nie są wędki typu: "i rybę złowisz i pokrzywy skosisz".
Z powodu niskiej wagi, sprawiają wrażenie dość delikatnych, stąd u mnie, na morze. Uchwyt, przelotki, czas i praktyka zweryfikują
#180 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2020 - 19:05
Mam kilka japończyków, ale pstrągowych. Trocie ostatnio zaniedbalem, bo rzeki świeciły pustkami, ale w tym roku coś chyba drgnęło i mnie ciągnie. Niedługo jadę do Ustki i z pewnością kilka poranków spędzę nad Słupią. Jeszcze polatam z moim dzielnym avidem, a jak wrócę będę wydziwiał.
- deridun lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych