Widzę że najprostsze wobki kuszą najlepsze rybki. Własna produkcja woba?
Tak, zacząłem robić wobki rok temu, dzięki temu moje wędkarstwo weszło na "wyższy" poziom. Za kleniami i jaziami też chodzę od roku, coraz bardziej mi się to podoba
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 24 marzec 2014 - 23:27
Widzę że najprostsze wobki kuszą najlepsze rybki. Własna produkcja woba?
Tak, zacząłem robić wobki rok temu, dzięki temu moje wędkarstwo weszło na "wyższy" poziom. Za kleniami i jaziami też chodzę od roku, coraz bardziej mi się to podoba
Napisano 25 marzec 2014 - 17:32
To tak samo jak u mnie, tyle że ja wobki zacząłem strugać tak " na poważnie" od niedawna, wcześniej były jakies przymiarki ale zbyt ubogą wiedze miałem ;p
Swoje to swoje, też jestem na etapie tworzenia maluchów, póki co z efektów jestem zadowolony.
Napisano 27 marzec 2014 - 19:52
Napisano 27 marzec 2014 - 20:09
Napisano 27 marzec 2014 - 21:29
Napisano 28 marzec 2014 - 21:53
Napisano 28 marzec 2014 - 21:58
No Tomek, prawdziwy kleniarz z Ciebie.Gratuluje
Tomek powiedz co to za kamerka i czy wygodnie Ci z nia , nie ciazy?Jak sie schylisz to czapki nie chce zedrzec z glowy?Przymiarzlame sie do gopro z tym ustrojstwem na glowe i czulem sie jak gornik, a latalo to na bance mysle o kaerce w okularach
Użytkownik grunwald1980 edytował ten post 28 marzec 2014 - 22:02
Napisano 28 marzec 2014 - 22:58
Piękne klenie-piękne foty!!! Gratulacje Tomku i oby takich fotek więcej!!!
Napisano 29 marzec 2014 - 00:07
..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam .....
J.
Napisano 29 marzec 2014 - 06:59
..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam .....
J.
Jest opcja!!! Nie wypuszczać
A tak serio to w Drwęcy nawet jednego nie mogę skusić a pływa ich więcej niż uklei
Napisano 29 marzec 2014 - 08:18
J.
Sporo zależności o tym decyduje .
Jeśli w stadzie jest kilka grubych samic to samców będzie tam "trzy razy tyle" + młodzież.
Jak słusznie zauważyłeś w małej rzece "sprawy się mocno komplikują".
Rzeka ze zdjęć na ciurek nie wygląda , dodatkowo podwyższony stan wody i tendencja (nie tylko kleni) do poszukiwania pokarmu na zalanym terenie. I tu pan Tomek wykazał się "instynktem" łowcy, sam napisał, iż miejscówek trzeba było szukać.
Kolejna sprawa to pora roku. To nie letni "ospalec" na niżówce , teraz trzeba się uwijać by zdobyć coś do żarcia a wygłodniała konkurencja nie śpi . Kleń na wiosnę trochę zapomina, że jest kleniem .
Napisano 29 marzec 2014 - 09:51
J.
Oj wierz mi że na złowienie przykładowo 20 sztuk podczas jednego spaceru rzeką wpływa kilka bardzo istotnych czynników. Po pierwsze dobre łowisko w którym klenia nie brakuje, świetnie dobrane przynęty, trochę wiedzy o kleniu oraz mnóstwo cierpliwości. Ja łowię w sumie tylko i wyłącznie na średniej wielkości górskich rzekach. Wczoraj podczas spaceru przez kilometr nawet nie zaobserwowałem śladu klenia aż w końcu w jednym miejscu pływało ich całe stadko tuż pod powierzchnią wody. Tylko pyszczki wystawały im nad wodę - tak ładnie zbierały! Kilka rzutów i już miałem na koncie pierwsze cztery złowione sztuki. Generalnie o tej porze roku zawsze staram się szukać tych ryb na wypłyceniach w pobliżu krzaków czy też zalanych traw. Smużaczki dobieram raczej w naturalnych kolorach. Prowadzę najczęściej po łuku tuż pod powierzchnią wody - czy to jeszcze smużenie?! Często jednak łowię smużaczkiem posyłając go w pobliże wcześniej wytypowanego stanowiska gdzie te ryby teoretycznie powinne się znajdować, po czym pozwalam dryfować przynęcie po powierzchni i tylko lekko podszarpuję wędziskiem uniesionym do góry aby wabik tylko puszczał na wodzie oczka - prawie jak na sztuczną muszkę! Wierzcie mi że na moich łowiskach bardzo często sie mi to sprawdza.
Napisano 29 marzec 2014 - 12:49
..... no dobra, ale przecież po wypuszczeniu kleń i tak wystraszy resztę towarzystwa, chyba, że to tylko u nas ryby są tak płochliwe Piszesz, że z jednego miejsca wyciągnąłeś cztery sztuki .... i właśnie o to pytam: jak to zrobić? .... bo na mniejszej rzeczce po złowieniu pierwszej rybki mogę się pakować i zmieniać miejsce, a chciałoby się jeszcze połapać ....
przykładowe miejscówki:
Napisano 29 marzec 2014 - 13:09
Napisano 29 marzec 2014 - 15:51
a kolega "bjpol" nie wie że............ "gdzie łabedzie tam ch.j z ryb bedzie" ?
Napisano 29 marzec 2014 - 16:03
Zalezy od kleni widzialem miejsca gdzie byly i labedzie i klenie, tylko ze to labedzie byly karmione wiec klenie pewnie tez korzystaly.Widzialem nawet jak klenie przeganialy kaczki jak te skubaly chleb.Ale ja mowie o kleniach, duzych rybach ponad 50cm.
Użytkownik grunwald1980 edytował ten post 29 marzec 2014 - 16:03
Napisano 29 marzec 2014 - 19:36
Witam ....Gratuluje pierwszych kleni w sezonie!..... Marcowy kleń z Odry ,którego namierzyliśmy z kolegą Jackiem... :-) na wspólnej naszej wyprawie .....Skuteczną przynętą w przypadku tej ryby okazał się wobler BONITO......Pozdrawiam.
Użytkownik Darekspin edytował ten post 29 marzec 2014 - 19:40
Napisano 29 marzec 2014 - 19:44
Ale byczek , graty kolego
Napisano 29 marzec 2014 - 20:09
Ładniusi .
Napisano 29 marzec 2014 - 20:26
Ile miał bo piękna ryba!! ze zdjęcia wychodzi że z 1 metr :-)Witam ....Gratuluje pierwszych kleni w sezonie!..... Marcowy kleń z Odry ,którego namierzyliśmy z kolegą Jackiem... :-) na wspólnej naszej wyprawie .....Skuteczną przynętą w przypadku tej ryby okazał się wobler BONITO......Pozdrawiam.
Użytkownik KLANAD edytował ten post 29 marzec 2014 - 20:26
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych