Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Czy ktoś używał przez dłuższy czas płyty kawitacyjnej do silnika?

Jak to się sprawuje?

I na czym dokładnie polega polepszenie osiągów silnika przy założeniu płyty kawitacyjnej?

:D

Opublikowano

Hej.

Czy ktoś używał przez dłuższy czas płyty kawitacyjnej do silnika?

Jak to się sprawuje?

I na czym dokładnie polega polepszenie osiągów silnika przy założeniu płyty kawitacyjnej?

:D

Zapewne chodzi o użycie hydrostabilizatorów:

http://www.allegro.pl/item387162386_hydrostabilizator_do_sil nikow_ponizej_50_km.html

Czytałem o tym na jakimś forum motorowodnym i podobno spełnia to swoje zadanie ,ale mowa tam była raczej o szybszych jednostkach niż Twoja.

Widziałem coś takiego u @Huntera ,więc uderzaj do niego bezpośrednio.

Opublikowano
Prawda jest taka ze raz sie to sprawdza raz nie zalezy od lodki , silnika i samego statecznika, osobiscie mialem hydrofoil zamontowany przy silniku Mercury 90 KM i lodce z tworzywa 16 stopowej i w moim przypadku niestety spowalnialo predkosc maksymalna lecz poprawialo unoszenia dzioba przy malej predkosci bo kiedy plyne bardzo powoli przod lodki podnosi mi sie najbardziej i wlasnie dlatego zalozylem to cudo , raptem na jeden raz bo juz tego nie uzywam chocaz produkt bardzo solidny i latwy w montazu http://www.overtons.com/modperl/product/details.cgi?i=28983& amp;pdesc=SE_Sport_300_Hydrofoil&aID=23A&merchID=100 9&r=view
Opublikowano

Mam już przy trzecim silniku.Pomaga w szybszym wprowadzeniu łodzi w ślizg ale przy takim sparowaniu zestawu/silnik-łódz/ gdzie moc silnika niema właściwie już zapasu mocy może żle się wyraziłem poprostu czujesz że jeszcze odrobina mocy i byłoby lepiej.Przy dużym zapasie mocy jak mam teraz do wzdłużnej stabilności jest właściwie niepotrzebne ale namawiam do założenia ponieważ bardzo poprawia poprzeczną stabilnośc-łódz mniej kołysze na boki szczególnie przy wiekszych prędkościach.To tyle co mogę dodac od siebie.

Jans

Opublikowano

Ja w swojej lodzi 4 metry z silnikiem 10 hp używałem takie jak w linku Maciejowatego.

Straciłem może 1 kn prędkości ale lódź szybciej wchodziła w ślizg, dużo lepiej trzymała w ostrym zakręcie.

Mi najbardziej chodziło o wypoziomowanie przy niskich prędkościach i sie nie zawiodłem.

Jeśli zależy Tobie na szybszym wchodzeniu w ślizg, lepszym trzymaniu w ostrym zakręcie, wyższej prędkości marszowej, szybszej akceleracji i jestes gotow starci ok: 2 kn z prędkości maksymalnej to zastanow sie nad sruba 4 lopatkowa.

Opublikowano

Wiele zależy od płyty. Myślę, że żeby spełniała funkcje:

1. wytwarzania dodatkowej siły nośnej (jak w wodolocie),

2. antykawitacyjną (choć jest to nie do końca precyzyjne określenie, bo odrobinę zapobiega zaciąganiu powietrza przez śrubę, a nie kawitacji),

3. stabilizacyjną,

to musi:

1. mieć odpowiednią długość i szerokość,

2. mieć profil hydrodynamiczny,

3. mieć odpowiednią (wysoką) sztywność,

4. nie może wystawać w ślizgu ponad wodę.

Rozmawiałem kiedyś z młodszym Przybyłem z WKS-u (trenuje motorowodnych mistrzów Polski) i twierdził, że to pic na wodę. Faktem jest, że śruby silników łodzi wyścigowych pracują w częściowym wynurzeniu, więc żaden hydrostabilizator nie maiłby najmniejszego zastosowania. Funkcję stabilizacyjną pełni sama konstrukcja kadłuba łodzi.

Mam takie płytki w silniku 30hp. Mają płaski przekrój, są niezbyt sztywne i stosunkowo nieduże. W ślizgu idą po powierzchni wody lub tuż pod nią. Od biedy spełniają funkcję nr 2. Podejrzewam, że równie dobrze mogłoby ich nie być. Do poziomowania łodzi używam trymu, a stabilność zapewniają redany kadłuba. Ślizg przy małych prędkościach jest na pewno bardzo kuszącą perspektywą, ale żeby płetwa miała tu istotne znaczenie, musiałaby spełniać warunki 1-4 łącznie.

Opublikowano
Tutaj wynalazke bardzo popularny, ja sam takie kupiłem i ciągle mam w pudełku. Dobiera się je do mocy silnika. Myślę że zależy dużo od kształtu łodzi, stosunku moc->masa etc. W nowej łodzi na pewno użyję, choćby na próbę