Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem że temat już parę razy się przewinął, lecz na rynku pojawiły się nowe echosondy (chyba ;)) więc proszę o podpowiedz co wybrać. Echosonda ma służyć na Śląskich wodach, poniżej zamieszczam nazwy modeli które by mnie interesowały, nie wiem czym mam się kierować w jej wyborze.. Z góry dziękuję :D

EAGLE FishEasy 245DS

GARMIN FishFinder 140 (co sądzicie o firmie Garmin??)

PIRANHA MAX 220

Eagle Cuda 168 albo troszke droższa ECHOSONDA EAGLE CUDA 242

LOWRANCE X50 DS

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Witam.Odnośnie zakupu echa niema znaczenia region ,gdzie będzie użytkowana .Popierwsze najważniejsza rzecz to parametry echa ,możliwość dalszej rozbudowy i dostepność akcesorji np; przeetworniki,mapy,aktualizacje.

Jeżeli chcesz kupić echo zabawkę dla dzieci to wydasz około 500 zł.Lepsze od 1500 zł -mają dobrą rozdzielczośc ekranu 300-400 pikseli ,conajmniej dwa stożki,i moc około 300 W ,slot na SD karte i możliwość podłączenia w przyszłości dodatkowych przetworników.Co do producentów polecam Hummibirda osobiście używam tego echa modelu 450 XT kupiłem 4 lata temu na jeżora wystarczające.Obecnie godne polecenia z seri 700 ,cena w miarę przystępna.Poz Robert

Opublikowano

Z historii forum mozna wyczytac co jest w sondzie istotne. Co roku pojawiaja sie nowosci a ciagle dobra jest....

Proponuje naprawde wrzucic to na wyszukiwarke, ten temat jest chyba najbardziej oklepany, jak to mozliwe... :wacko:

Gumo

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam pytanie odnośnie echosond humminbirda zakupionych w stanach czy w menu maja system metryczny czy w stopach i czy posiadają w standardzie polskie menu

pzdr Bartek

Opublikowano

Odradzam kupno echosondy Humminbird, mogac kupic Eagla, i to ze Stanow, gdzie zaplacisz (fishmark 320) tyle co za solidna flache koniaku...

Gumo

Poprosze Cię Gumo o uzasadnienie tej wypowiedzi. Interesuje mnie to ponieważ zakupiłem echosonde Humminbirda(i może to był błąd)ale jeszcze nie mam jej u siebie

Opublikowano

Powtorze sie po raz n-ty...

Mialem kiedys bardzo wypasiony model Humminbirda, ktory mial szereg niedorobek i wad, uniemozliwiajacych lowienie.

Pozniejsze doswiadczenia pokazaly na moim przykladzie, ze w klasie amatorskiej najlepszy wybor to Lowrance/Eagle.

1sza sonda Lowranca, ktora nabylem byla zupelnie wystarczajaca, gdybym nie mial ciagot do gpsa mialbym ja pewnie nadal.

Ale rozwaze jeszzce zakup tej, o ktorej wspomnialem...koszt jakies 160$. Jest wiele przypadkow gdzie gps jest mi zbedny...

Gumo

Opublikowano

Gumo - uważasz ze warto kupować z kolorowym wyświetlaczem??

Bateria nie jest dla mnie problemem, ale tak się zastanawiam nad fishelite - 480 (czarnobiały) czy 640 (kolorki). 200$ róznicy w cenie, 640 niby lepsza....

Opublikowano

Ja jak zwykle podchodze do tego zadajac sobie pytanie: co bede chcial uzyskac?

Jezeli zasilanie bedzie sie odbywac w sposob ciagly to rzeczywiscie co stoi na przeszkodzie, zeby ekran byl kolorowy, tylko co to ma dac?

To tylko dla wedkarza...cos w rodzaju rozowych okularow, w ktorych wszystko wyglada lepiej..

Co innego, jak np. bede chcial lowic w fiordach, wtedy zerkne jeszzce na moc wysylanego sygnalu.

Gumo

Opublikowano
Jednym słowem - łowiąc na śródlądziu z głębokością max 50-60m nie ma sensu sobie zawracać głowy takim duperelami? Znaczy najlepszym wyborem byłby fishmark 480 z gpsem... chyba się skuszę. Bez kolorków dam jakoś radę
Opublikowano
No tak nie ma, jest fishmark z gpsem, albo jakieś kolorwe metroseksualne coś 642 gps.zobacze jak będę z kasą i jednego z nich wciagne. Humminbirda z braku kasy i tego co pisałeś że są do d... chyba odpuszczę z planów.
Opublikowano
Ciekawy jestem co za model Humminbirda byl talki felerny ? Od roku jestem posiadaczem Humminbirda 565 (cena okolo $200 w Stanach) i jestem z niej zadowolony, latwa w obsludze, czytelna, nigdy nie gubiaca sygnalu, nawet gdy plyne z pelna predkoscia (lodka 16 stop, silnik 90 KM) zlego slowa nie moge powiedziec o Humminbird.
Opublikowano

Gumo - uważasz ze warto kupować z kolorowym wyświetlaczem??

Ja nie Gumo, ale...

Jesli nie portable i mialby ekran wiekszy niz 5 cali oraz porzadna rozdzielczosc - tak. Tylko ze to kosztuje powazne pieniadze nawet w USA. Poniewaz lowisz tam, gdzie sa ryby, to jesli dysponujesz funduszami - kup.

Widzialem Lowrance kolorowy, 5 cali, rozdzielczosc jak podajesz - zawracanie glowy.

Jest jeszcze mozliwosc ciagniecia mapy uniwersalnej (Google Earth?) pod ozi-explorera i kalibracja na miejscu...na male akweny obleci. A jesli jeszcze jest batymetria, można pobawic sie Photoshopem...(drugi powód dlaczego echo kolorowe). Ale to jest troche rzezba.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów posiada Fishmark 320 lub 480?

Czy odczuwalna jest różnica jezeli chodzi o rozdzielczosc?

czy lepiej mieć sonar na przyssawce czy na takim pałąku z gąbczastą rączką? :wacko:

Opublikowano

Trochę tak, ale nie do końca :mellow:

320 DA SIĘ, ale jak się ją ma po 480 to trochę brakuje...

choć to naprawdę jedynie różnica kilku pixelków, myślę że od strony użytkowej a nie dziwnych psychoz które mam różnicy nie ma :mellow:

Bramka nr 3 - zamontowany na stałe :D

Opublikowano

Jeżeli masz łódkę o niezniszczonej za bardzo powłoce przyssawka trzyma się bardzo dobrze.Taki zastaw dobrze się pakuje w cuver,minusem jest jej montaż w zimnej,póżnojesiennej wodzie :D

Z metalowym uchwytem jest więcej problemów transportowych,ale za to suchy montaż. :mellow:

Jeżeli wkleisz czujnik w dno łodzi to zostaje on na stałe i echo traci mobilność.Chyba że masz dwa czujniki :unsure:

Opublikowano

Ma 5 lat,pewnie już niedostępne.

EAGLE Trifinder 2.Ma trzy stożki penetrację 150stopni i odróżnia po której stronie łodzi jest ryba B)