Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Serwisowanie ko艂owrotk贸w Shimano

serwis ko艂owrotek

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
3184 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 post贸w
  • Imi臋:Przemek

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 13:05

W贸zek jest od艂amany chyba....tez nie widze....

U偶ytkownik przemow edytowa艂 ten post 26 kwiecie艅 2016 - 13:09

#382 OFFLINE   Sicu

Sicu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk/Warszawa
  • Imi臋:Maciej

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 13:10

Ooooo tu!

Za艂膮czony plik  uszkodzenie.jpg   36,86 KB   65 Ilo艣膰 pobra艅

#383 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 post贸w

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 13:15

Aaaa widze... Wa艂ek worma jest uszkodzony. Z膮bek biegaj膮cy po wa艂ku moze wyskoczy膰 z rowka pod obci膮偶eniem. A ciekawe w jakim stanie jest owy z膮bek pod w贸zkiem.....
  • Sicu lubi to

#384 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 post贸w
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 18:42

pewnie koledzy b臋d膮 mieli odmienne zdania ale wydaje mi si臋 偶e b臋dzie chdzi膰.wa偶ne 偶eby 'z膮bek' chodz膮cy w rowku nie mia艂 zbyt du偶ego luzu.gdyby by艂 uszkodzony pewnie te偶 by mia艂 braki,odpryski bo jest utwardzony tak偶e wygi臋cie jest ma艂o prawdopodobne.

nie jestem pewien ale chyba do kolizji mo偶e doj艣膰 przy kr臋ceniu do ty艂u wi臋c tego unikaj.

U偶ytkownik busz231 edytowa艂 ten post 26 kwiecie艅 2016 - 18:47

#385 OFFLINE   Sicu

Sicu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk/Warszawa
  • Imi臋:Maciej

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 18:57

Dzi臋ki;) generalnie obci膮偶a膰 go mocno nie b臋d臋, z kr臋c臋nia do ty艂u te偶 mog臋 zrezygnowa膰, a do Pana Le艣niaka wy艣l臋 po sezonie pstr膮gowym i w mi臋dzy czasie zobacz臋 jak z dost臋pno艣ci膮 cz臋艣ci.

U偶ytkownik Sicu edytowa艂 ten post 26 kwiecie艅 2016 - 19:00

#386 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 post贸w

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 19:13

Mefisto pewnie znajdzie :-)

#387 OFFLINE   J贸zef Lesniak

J贸zef Lesniak

J贸zef Le艣niak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 post贸w
  • LokalizacjaS艂ubice
  • Imi臋:J贸zef
  • Nazwisko:Le艣niak

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 20:29

Ooooo tu!

attachicon.gifuszkodzenie.jpg

Ten element nadaje si臋 ju偶 na 艣mietnik,a dalsze pos艂ugiwanie si臋 ko艂owrotkiem w takim stanie mo偶e by膰 przyczyn膮 innych uszkodze艅,cho膰by samej z臋batki kt贸ra nap臋dza 贸w wa艂ek.

• Jozi lubi to

#388 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w
  • Imi臋:Piotr

Napisano 26 kwiecie艅 2016 - 20:30

A przy okazji - ile przeci臋tnie trwa wysy艂ka z USA?

W tym wypadku trwa艂a tydzie艅.

#389 OFFLINE   _hubercik_

_hubercik_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 post贸w

Napisano 27 kwiecie艅 2016 - 19:31

Drodzy forumowicze,

Mam pewien problem z ko艂owrotkiem, kt贸ry odebra艂em dzisiaj od cz艂owieka zajmuj膮cego si臋 konserwacj膮 sprz臋tu w臋dkarskiego w Warszawie.

W poprzednim tygodniu odda艂em do standardowego przesmarowania swojego Shimano Aero 1010 GT. Kupi艂em go niespe艂na 2 lata temu i chcia艂em 偶eby kto艣 fachowym okiem zerkn膮艂 na "jego wn臋trzno艣ci". Przy odbiorze ko艂owrotka moj膮 uwag臋 zwr贸ci艂 stosunkowo niewielki op贸r przy kr臋ceniu, natomiast Pan, kt贸ry opiekowa艂 si臋 moim m艂ynkiem stwierdzi艂, 偶e to normalne tu偶 po przesmarowaniu i wszystko odpowiednio si臋 u艂o偶y po jednym wypadzie nad wod臋. Kiedy wr贸ci艂em do domu i zacz膮艂em nim dosy膰 intensywnie kr臋ci膰 zobaczy艂em kolejny dziwny efekt konserwacji - podczas kr臋cenia na lu藕nym hamulcu ko艂owrotek zachowuje si臋 tak jakby pracowa艂 przy niewielkim oporze na hamulcu - tzn delikatnie pyka terkokta hamulca. Pocz膮tkowo my艣la艂em, 偶e by膰 mo偶e to szpulka obciera o jaki艣 obracaj膮cy si臋 element ale po jej zdemontowaniu efekt nadal si臋 utrzymuje i ko艂owrotek zachowuje si臋 tak jakby przez ca艂y czas pracowa艂 pod niewielkim obci膮偶eniem. Dodam, 偶e po rozkr臋ceniu m艂ynka korbka wykonuje max 2 obroty i zatrzymuje si臋.

Moje pytanie brzmi - czy to faktycznie mo偶e si臋 z czasem u艂o偶y膰, czy mo偶e m贸g艂by mi kto艣 pom贸c jak w prosty spos贸b usun膮膰 efekt "sta艂ego oporu na hamulcu"?

Z g贸ry serdecznie dzi臋kuj臋 za wszystkie rady ;)

#390 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 843 post贸w

Napisano 27 kwiecie艅 2016 - 20:08

Kosz nie jest za lu藕no dokr臋cony?

Worm-shaft dobrze siedzi w swoich gniazdach? Lub prowadnica oscilation slidera?

Nie s膮 do艂o偶one jakie艣 podk艂adki na "ko艂o nap臋dowe"?

Przyczyn mo偶e by膰 sporo.

#391 OFFLINE   _hubercik_

_hubercik_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 post贸w

Napisano 27 kwiecie艅 2016 - 20:33

@Kokosz - z tego co wiem zosta艂y wymienione podk艂adki przy regulacji hamulca przez co mia艂 si臋 rozszerzy膰 zakres ustawie艅 hamulca ale nie wiem czy ten zabieg mo偶e mie膰 wp艂yw na efekt, a nawet wr臋cz defekt, "sta艂ego oporu na hamulcu" :( Natomiast czy jakie艣 podk艂adki do艂o偶ono na ko艂o nap臋dowego - tego nie wiem :(

U偶ytkownik _hubercik_ edytowa艂 ten post 27 kwiecie艅 2016 - 20:34

#392 OFFLINE   Pendergrast

Pendergrast

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 post贸w
  • LokalizacjaBusko-Zdr贸j

Napisano 27 kwiecie艅 2016 - 22:01

Jaki艣 kosmos :P 呕eby w tym ko艂owrotku zadzia艂a艂a terkotka hamulca, o艣 g艂贸wna musi zacz膮膰 si臋 obraca膰 ( wraz  z ni膮 kr臋ci艂aby si臋 szpula ).

Ale, 偶eby przy kr臋ceniu na sucho o艣 zacz臋艂a si臋 sama obraca膰 to nie wiem jak trzeba by kombinowa膰.

Kt贸re podk艂adki Ci wymienia艂?

Przy terkotce masz filc i niebiesk膮, w 艣rodku filc, niebiesk膮, chyba 3 metalowe i spr臋偶ynk臋. Mo偶e wymienione podk艂adki maj膮 za ma艂膮 艣rednic臋.

Jak si臋 nie zobaczy to tak jak kolega wy偶ej pisze - b臋dzie ci臋偶ko oceni膰.

#393 OFFLINE   _hubercik_

_hubercik_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 post贸w

Napisano 27 kwiecie艅 2016 - 22:06

Jaki艣 kosmos :P 呕eby w tym ko艂owrotku zadzia艂a艂a terkotka hamulca, o艣 g艂贸wna musi zacz膮膰 si臋 obraca膰 ( wraz  z ni膮 kr臋ci艂aby si臋 szpula ).

Ale, 偶eby przy kr臋ceniu na sucho o艣 zacz臋艂a si臋 sama obraca膰 to nie wiem jak trzeba by kombinowa膰.

Najlepsze jest to, 偶e w艂a艣nie to tak wygl膮da :P Dla mnie to te偶 kosmos, bo jak usiad艂em w domu z tym ko艂owrotkiem to m贸wi膮c zupe艂nie szczerze - zg艂upia艂em :D

Dlatego je艣li jest kto艣 ma do艣wiadczenie w majstrowaniu przy takim ko艂owrotku, a mieszka w Warszawie lub w okolicach Ostrowca 艢wi臋tokrzyskiego, i chcia艂by zobaczy膰 na w艂asne oczy taki ewenement to b臋d臋 bardzo wdzi臋czny za pomoc ;)

U偶ytkownik _hubercik_ edytowa艂 ten post 27 kwiecie艅 2016 - 22:13

#394 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 post贸w
  • LokalizacjaSieradz
  • Imi臋:Przemo

Napisano 28 kwiecie艅 2016 - 03:54

Co艣 jest ewidentnie skopane, mo偶e hamulec walki jest 藕le z艂o偶ony, serwisowa艂em ostatnio shimano gtm-rb i trzy stradicki GT i nie ma czego艣 takiego jak opisujesz w 偶adnym. Masz wszystko co by艂o oryginalne za艂o偶one przed serwisem tzn. te wymieniane podk艂adki?

#395 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w Poland Europe Earth
  • Imi臋:S艂awomir

Napisano 28 kwiecie艅 2016 - 09:17

Wydaje mi si臋 偶e o艣 g艂贸wna posmarowana zosta艂a g臋stym smarem i obracaj膮cy si臋 rotor ni膮 kr臋ci. Jak zwi臋kszysz si艂臋 hamulca to o艣-szpula przestan膮 si臋 obraca膰. Kapnij jakiej oliwki na o艣k臋 mo偶e i kr臋膰...

#396 OFFLINE   J贸zef Lesniak

J贸zef Lesniak

J贸zef Le艣niak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 post贸w
  • LokalizacjaS艂ubice
  • Imi臋:J贸zef
  • Nazwisko:Le艣niak

Napisano 28 kwiecie艅 2016 - 20:20

Wydaje mi si臋 偶e o艣 g艂贸wna posmarowana zosta艂a g臋stym smarem i obracaj膮cy si臋 rotor ni膮 kr臋ci. Jak zwi臋kszysz si艂臋 hamulca to o艣-szpula przestan膮 si臋 obraca膰. Kapnij jakiej oliwki na o艣k臋 mo偶e i kr臋膰...

Tak mo偶e si臋 zdarzy膰.Generalnie to 偶aden problem z t膮 obracaj膮c膮 si臋 osi膮,a hamulec nic tu do rzeczy nie ma.Mo偶e by膰 偶e o艣 przy rozluznionym hamulcu b臋dzie si臋 obraca膰 razem ze szpula w贸wczas gdy zostanie posmarowana smarem. W Aero GT i GTM 1010,1030,1040 nale偶y shaft (o艣) traktowa膰 tylko dobra oliwk膮,a w czasie pracy ko艂owrotka i tak pobierze sobie smar z przek艂adni i piniona. P贸zniej nale偶y nadmiar smaru kt贸ry si臋 wydostanie na o艣 usun膮膰 i zaaplikowa膰 oliwk臋.

Jak wida膰 sztuka serwisowania poszczeg贸lnych modeli ko艂owrotk贸w nie jest schematyczna.

#397 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 post贸w
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 03 maj 2016 - 20:36

Nawi膮zuj膮c do poprzednich wpis贸w ws mojego Biomastera to dzi艣 go odebra艂em. Co prawda trwa艂o to w pyte d艂ugo (10 tygodni :angry: ) ale otrzyma艂em drugi m艂ynek n贸wka sztuka. Co lepsze oddawa艂em na reklamacj臋 bez szpulek a otrzyma艂em wraz z dwoma szpulami i wszystkimi podk艂adkami itp wi臋c jutro dwie szpulki p贸jd膮 na gie艂d臋. Na t臋 okoliczno艣膰 zakupi艂em w臋deczk臋 i m艂ynek wi臋c dzisiejsze zakupy sponsorowa艂o Shimano Europe  :P

• thug lubi to

#398 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 post贸w
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie
  • Imi臋:Grzegorz

Napisano 03 maj 2016 - 20:52

A wi臋c dobrze si臋 zako艅czy艂o :-)
Szkoda tylko, 偶e troch臋 to trwa艂o cho膰 na otwarcie sezonu szczupakowego jak znalaz艂 :-)

#399 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 post贸w
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 05 maj 2016 - 21:16

Jako 偶e nie podobne jest wchodzi膰 ponownie do tej samej rzeki, chcia艂bym tym razem przesmarowac nowego Biomka. Mam jednak pytanie do koleg贸w jaki jest rozmiar imbusa potrzebnego do odkrecenia tulejki na walku posuwu szpuli nad terkotka hamulca. Te co mam s膮 za du偶e wi臋c musia艂bym zakupi膰 takiego imbusika by w og贸le podej艣膰 do tematu.

#400 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕
  • Imi臋:Kamil

Napisano 05 maj 2016 - 21:47

0.9
Mo偶esz te偶 spr贸bowa膰 delikatnie no偶ykiem.
  • Pawgas lubi to

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: serwis, ko艂owrotek

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 5

0 u偶ytkownik贸w, 5 go艣ci, 0 anonimowych