Skocz do zawartości

berkley fireline crystal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z Was używa tego wynalazku?

Chodzi mi po głowie pomysł łowienia kleni, jazi itp. na cieniutką ( 0,04 lub 0,06mm ) półprzeźroczystą plecionkę.

Miał ktoś doświadczenia?

pozdr.

KK

Opublikowano

tak, mial ...

1. fireline crystal to hybryda, a nie 100% plecionka

2. plecionka nie ma srednicy

3. plecionka nie moze byc przezroczysta ... nawet taka 'kosmiczna' :lol: jak berkley czy tez dragon

4. praktycznie kazda plecionka berkleya to przeklamany scheiss

klenie najlepiej lowi sie na dobra zylke :D

Opublikowano

Ok - plecionka w rozmiarze 0,04/0,06mm B)

I nie napisałem przezroczysta tylko pół... <_<

Więc jak to jest z tą plecionką ?

Warto?

Opublikowano

Nie ma średnicy wiec na na jaka cholere operujemy średnicą wśród plecionek?

Umownie? :D

dokładnie - TAK! Polacy to dziwacy przyzwyczajeni do oznaczeń długości w metrach i średnicy (głęboka komuna się kłania :mellow:), do towaru z oznaczniem w yardach i funtach - podchodzą często jak do jeża... :lol:

Ale na szczęście świadomość nieco się poprawia... :D

P.S. Nie bez kozery w USA - na opakowaniu podają TYLKO wytrzymałość plecionki, gdyby ktoś zapytał o średnicę - zabiliby go śmiechem... :lol: :mellow:

Opublikowano
kto operuje, ten operuje ... popelnilem tekst wedkarsko-kabaretowy na temat tzw. frazesow, popros ladnie remka, to wstawi na poprawe humorow ... wracajac do twojego pytania, to zwykly belkot marketingowy
Opublikowano

Te ciensze (o pardon, mniej wytrzymale) to potworne g...o! Nie trzymaja na wezlach. To juz lepiej, przperaszam za wyrazenie, Dragona z serii invisible. Ten przynajmniej trzyma na wezle.

Na inne tematy sie nie wypowiem.

Opublikowano

Co do firelina opinie są jak zwykle podzielone, ponieważ mam kolegę łowiącego tą linką i jest bardzo zadowolony.

Dla mnie ogromną wadą jest, to że linka w użytkowaniu puchnie, dotyczy do również whiplasha, którego sam używam.

Między bajki należy włożyć przezroczystość, czy nawet półprzezroczystośc tych linek :lol:

Po jednym łowieniu i tak przyjmują kolor wody w jakiej łowimy...

Na cienkie łowienie zainwestowałem w strena i raczej daje radę.

Pzdr

Opublikowano

Panie i Panowie..Koleżanki i Koledzy... :D

Po 1 do lowienia jazi/kleni potrzebna jest niezbyt gruba linka, taka zeby dalo rade rzucac malymi a nieraz wrecz filigranowymi przynetami.

Po 2 mamy do wyboru lowic zylka i miec swiadomosc mniejszej wytrzymalosci zestawu a za to wiekszej finezyjnosci, co jest przydatne przede wszystkim w przezroczystych wodach. Albo plecionka 5-10LB i lowic mniej finezyjnie ale za to z nastawieniem na grube sztuki.

Po 3 dobra plecionka wiadomo - to Power pro :D , dostepna od jakiegos czasu rowniez nawet w 5LB.

Po 4 -jezeli zylka to np. cos ze Strena, np. Magna Thin

Po 5 istnieje linka hybrydowa, Yo-zuri, ponoc bardzo wytrzymala i o wysokich walorach uzytkowych.

Sa tu tacy, ktorzy ja uzytkowali i wierze, ze sie wypowiedza...

Po 6, nie istnieja linki niewidoczne

O tym, ze zadna plecionka nie moze miec przekroju kolowego nie bede pisal bo bylo o tym az nadto.

Wazne jest, zeby sie nie dac zwariowac i kupowac rzeczy,ktore beda nam przydatne, trafione jesli chodzi o wykorzystanie wedkarskie...

Gumo

p.s.Kupilem kiedys linke kompozytowa Berkleya (kompozytowa tzn. nie splatana(braided) lecz spiekana ze wzdluznych nici, wlasnie o zachwalanym najbardziej zblizonym do kolowego przekroju.

Wyrzucilem ja po 3 razach na rybach...z negatywnych aspektow - to byla moja 1sza plecionka i pzrez dluzszy czas nie moglem sie do plecionek przekonac.

Opublikowano

o Polakach wspomniałem w kontekście wypowiedzi Pana Stacha

Polacy to dziwacy przyzwyczajeni do oznaczeń długości w metrach i średnicy (głęboka komuna się kłania ) .

Moim zdaniem jednostki metryczne z Polską i komuną mają mało wspólnego , to konsekwencja układu SI obowiązującego w całej Europie (kontynentalnej ) .

Opublikowano
...miałem na myśli to, że dużo osób wciąż rozpatruje plecionkę w kontekście domniemanej średnicy... (co i w tym wątku widać dostatecznie dobrze :mellow: , ot i wszystko w tym temacie...) :D
Opublikowano

Jeśli już mówimy o średnicach, to plecionka mimo, że nie ma przekroju kołowego nie znaczy, że nie ma średnicy. Przekrój niekołowy czyli elipsoidalny, a jak pamiętamy z geometrii elipsa ma średnicę, a nawet dwie. :lol: :lol: :lol:

A tak na poważnie jakie to ma znaczenie, skoro praktycznie wszyscy wiedzą o co chodzi.

Opublikowano
... ja bym sobie odpuścił crystala, szczególnie w tej domniemanej średnicy 00 coś tam :lol: ...strzela przy dobrym zacięciu :lol:...i między palcami podczas wiązania... :mellow: