Jeśli chodzi o stan wiedzy to wiele się nie zmieniło. Nadal nie ma powszechnego konsensusu odnośnie tego (i) czym jest "czułość" ani (ii) co za nią odpowiada.
Jest kilka konkurencyjnych teorii, trzy główne to:
1. Waga. Można powiedzieć że to najstarsza i najbardziej ugruntowana koncepcja, wypracowana (albo przynajmniej spopularyzowana) przez Garego Loomisa. Czyli jeżeli hipotetycznie mamy dwie takie same wędki które różnią się tylko wagą to czulsza powinna być ta lżejsza.
2. "Resonant frequency". Jest spora grupa rodbuilderów mierzących przy użyciu rozmaitych aplikacji ten parametr blanku i twierdzących że można w ten sposób "obiektywnie" szeregować wędki / blanki pod kątem czułości.
3. Długość. Stosunkowe świeże podejście propagowane przez Kirkmana - znowu hipotetycznie mam dwie takie same wędki które różnią się tylko długością to czulsza powinna być na dłuższa.
Oczywiście w/w teorie w dużej mierze wzajemnie się wykluczają, każda ma swoich przeciwników i zwolenników a konsensusu, jak wspomniałem, nie ma. Wydaje mi sie że to jest stan AD2025 - chyba że coś mi umknęło to chętnie poczytam / zobaczę / posłucham
Czyli nic sie w blankach nie zmienilo przez tyle lat? Nie robia "czulszych"?
Apropo dwoch punktow:
Loomis: aby jeden blank przy tych samych parametrach byl lzejszy od drugiego musi byc wykonany z wyzszych grafitow Co powinno prowadzic do wiekszej "czulosci". U Garego to SM, IM, HM i nastepne wiec kazdy modul w gore powoduje lepsze czucie.
Kirkman: tylko konstrukcje jednoczesciowe tak moga dzialac, pewnie do okreslonej dlugosci. Nie ma opcji ze 3.20 bedzie czulsze od 2.60 przy tych samych parametrach.
Czytajac influencerow jerkbaitowego i nie tylko rodbuildingu made in Poland, ktorych nikt nie czalendzuje to obecnie sa torusy i fektery, którym nic sie nie rowna pod tym względem. Pozniej daleko reszta. To samo jest ze slimami do innych ryb.
O czym sie zapomina to aby blank byl tylko dobry, nie mowiac o super czy top to najpierw musi zacinac ryby, pozniej je sprawnie holowac nie "nerwowo" jak niedawno kolega opisal swoja nowa sandaczowke i oczywiscie sie nie lamac szczegolnie te jednoczesciowe.