Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najczulsze blanki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
344 odpowiedzi w tym temacie

#341 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4544 postów

Napisano 11 czerwiec 2025 - 13:34

Jeśli chodzi o stan wiedzy to wiele się nie zmieniło. Nadal nie ma powszechnego konsensusu odnośnie tego (i) czym jest "czułość" ani (ii) co za nią odpowiada.

Jest kilka konkurencyjnych teorii, trzy główne to:

1. Waga. Można powiedzieć że to najstarsza i najbardziej ugruntowana koncepcja, wypracowana (albo przynajmniej spopularyzowana) przez Garego Loomisa. Czyli jeżeli hipotetycznie mamy dwie takie same wędki które różnią się tylko wagą to czulsza powinna być ta lżejsza.

2. "Resonant frequency". Jest spora grupa rodbuilderów mierzących przy użyciu rozmaitych aplikacji ten parametr blanku i twierdzących że można w ten sposób "obiektywnie" szeregować wędki / blanki pod kątem czułości.

3. Długość. Stosunkowe świeże podejście propagowane przez Kirkmana - znowu hipotetycznie mam dwie takie same wędki które różnią się tylko długością to czulsza powinna być na dłuższa.

Oczywiście w/w teorie w dużej mierze wzajemnie się wykluczają, każda ma swoich przeciwników i zwolenników a konsensusu, jak wspomniałem, nie ma. Wydaje mi sie że to jest stan AD2025 - chyba że coś mi umknęło to chętnie poczytam / zobaczę / posłucham :)

Czyli nic sie w blankach nie zmienilo przez tyle lat? Nie robia "czulszych"?

Apropo dwoch punktow:

Loomis: aby jeden blank przy tych samych parametrach byl lzejszy od drugiego musi byc wykonany z wyzszych grafitow Co powinno prowadzic do wiekszej "czulosci". U Garego to SM, IM, HM i nastepne wiec kazdy modul w gore powoduje lepsze czucie.

Kirkman: tylko konstrukcje jednoczesciowe tak moga dzialac, pewnie do okreslonej dlugosci. Nie ma opcji ze 3.20 bedzie czulsze od 2.60 przy tych samych parametrach.

Czytajac influencerow jerkbaitowego i nie tylko rodbuildingu made in Poland, ktorych nikt nie czalendzuje to obecnie sa torusy i fektery, którym nic sie nie rowna pod tym względem. Pozniej daleko reszta. To samo jest ze slimami do innych ryb.

O czym sie zapomina to aby blank byl tylko dobry, nie mowiac o super czy top to najpierw musi zacinac ryby, pozniej je sprawnie holowac nie "nerwowo" jak niedawno kolega opisal swoja nowa sandaczowke i oczywiscie sie nie lamac szczegolnie te jednoczesciowe.

#342 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2393 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 11 czerwiec 2025 - 14:37

Chciałbym nieco sprostować odczucia z mojej nowej sandaczówki - hol jest skuteczny a ugięcie wzorowe  :D. To czułość konstrukcji przekazuje w trakcie walki każdy przeskok wolframu po zębach i łba targnięcie tak wyraźnie, że początkowo nie wiedziałem co to się dzieje  ;).

• strary, chlodnica i S.N. lubią to

#343 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4544 postów

Napisano 11 czerwiec 2025 - 17:48

Chciałbym nieco sprostować odczucia z mojej nowej sandaczówki - hol jest skuteczny a ugięcie wzorowe :D. To czułość konstrukcji przekazuje w trakcie walki każdy przeskok wolframu po zębach i łba targnięcie tak wyraźnie, że początkowo nie wiedziałem co to się dzieje ;).

Super :) Mnie osobiscie ciekawi co zmienilo sie przez ostatnie lata. Moja przygoda skonczyla sie na grafitach 57-62 mln psi bez szkla. Te jednoczesciowe blanki ( glownie robione przez St Croix dla Batsona) byly juz na prawde czule jesli chodzi o gumy i jigowanie. To samo bylo z Megabassami z topowych seri pod casta. Na poczatku cielo sie kazdy kamien :)

#344 OFFLINE   maniek44

maniek44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 14 czerwiec 2025 - 20:01

Najważniejsze jest nasze odczucie. Przez wiele lat łowiłem jednym spiningiem marki X , był dobry do wszystkiego, później przyszedł czas na kij z pracowni to był kosmos, później przyszedł czas na własny projekt i zrobienie sobie wędki samemu, aż w końcu przerobiłem stary spining marki X kupiony na O..i okazało się że wędka  jest super  mimo tego , że ma  30-40 lat, poza wagą nie odbiega zbyt wiele od całej reszty (przy łowieniu na przynęty twarde, wobler). I mimo tego, że posiadam GL(ATC). SC. MHX. SG. CTS(podobne parametry, długość itp.) najczęściej używam starego spiningu X. 

Użytkownik maniek44 edytował ten post 14 czerwiec 2025 - 20:18

• eRKa lubi to

#345 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5359 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 czerwiec 2025 - 15:52

Okazuje się, że materiał użyty do budowy blanku, nie jest najważniejszym medium odpowiedzialnym za czułość wędki. Najważniejszy jest właściwy projekt i kompilacja parametrów. Ostatecznie, niespecjalnie można udowodnić, że konkretny blank jest czuły i czulszy od innych, może to wynikać z przekory właściciela konkretnych modeli lub zwyczajnie różnych subiektywnych opinii... Tymczasem nie obserwuję aby powstawały wędki, które robią na mnie wrażenie że względu na czułość. Jedno też jest pewne, że waga wędki nie ma nic wspólnego z czułością. 

• Rheinangler lubi to

#346 OFFLINE   Spinn Maniac

Spinn Maniac

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 0 postów
  • LokalizacjaSouth - east.

Napisano 12 lipiec 2025 - 20:59

A jak ten vegter boron 254cm 10lb do elitki salmon stelhead 90mlf2 275cm 10lb?
Ta sama elektryka w czuciu?!

#347 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2938 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 13 lipiec 2025 - 10:33

Okazuje się, że materiał użyty do budowy blanku, nie jest najważniejszym medium odpowiedzialnym za czułość wędki. Najważniejszy jest właściwy projekt i kompilacja parametrów. Ostatecznie, niespecjalnie można udowodnić, że konkretny blank jest czuły i czulszy od innych, może to wynikać z przekory właściciela konkretnych modeli lub zwyczajnie różnych subiektywnych opinii... Tymczasem nie obserwuję aby powstawały wędki, które robią na mnie wrażenie że względu na czułość. Jedno też jest pewne, że waga wędki nie ma nic wspólnego z czułością. 

Trochę bym polemizował. 

Po pierwsze blank a wędka, to jednak nie, to samo  ;) .

Po drugie możliwe jest zbadanie czułości (drgań) samego blanku a potem wpływu poszczególnych komponentów. Wymagałoby to zbudowania stanowiska badawczego, zdeterminowania i związanej z niej systematyczności, konsekwencji w badaniach oraz cierpliwości i dużo wolnego czasu  ;) .

#348 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5359 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 lipiec 2025 - 11:38

Aby zacząć badania, należałoby rozstrzygnąć filozoficzną zagadkę, dotyczącą samej definicji czułości blanku a tutaj trudno o konsensus :)

Fajne jest to, że mnogość tego co można przetestować jest w zasadzie nieskończona. Kiedy wydaje mi się, że już mam to sobą, okazuje się, że wydaje się mi :) 

• malinabar lubi to

#349 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2938 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 13 lipiec 2025 - 12:05

To co odczuwamy trzymając, to są drgania. Da się to ogarnąć. Ręce (ciało) także tłumią i w tym tkwi problem, bo nie każda ręka tłumi jednakowo  ;) .

• guciolucky lubi to

#350 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5359 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 lipiec 2025 - 12:49

Po stronie biologii będą różnice fizjologiczne..., niemniej zauważyłem pewną zależność. Transmisja jest wyraźniejsza im bardziej, blank jest sztywny i nieodkształcony w trakcie brania (czyli kiedy następuje podanie sygnału), blank ugięty transmituje sygnał mniej wyraźnie. Dlatego wiele osób uważa, że sztywne wędziska są bardzo czułe i w pewnym sensie jest to prawda (trudno to opisać ale sztywne wędki są częściej w pozycji wyjściowej niż bardziej elastyczne odpowiedniki). Idąc dalej, jeśli skupiać się tylko na badaniu w laboratorium to, moim zdaniem, wędziska o dużej sztywności będą lepiej przewodzić sygnały ale w warunkach łowiska nie zawsze brania następują w pozycji wyjściowej blanku :( itd... Chyba jednak żadna analiza nie zastąpi prymitywnej empiry :)

Użytkownik guciolucky edytował ten post 13 lipiec 2025 - 12:51

#351 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2938 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 13 lipiec 2025 - 13:09

Wymaga to katorżniczej pracy, zwłaszcza na początku, aby rozeznać się w tym wszystkim. Można rozpatrzeć, zasymulować wiele warunków. Następnie ujednolicić system badań dla wszystkich blanków, być może będą jakieś kategorie, podkategorie.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych