Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jedno jest pewne, ani trolling, ani łowienie w pionie nie są wymienione w zezwoleniu jako metody dozwolone na tym zbiorniku.

W przyszłości ustawodawca (i straż rybacka) będzie musiał odnieść się do nowej rzeczywistości.

Opublikowano

Moje zdanie jest jasne , wystarczy oglądnąć filmiki na YouTube o łowieniu systemem live i wszystko jasne . Problem jest w tym może jak pojedynczy wędkarze mający ten system wykorzystują i przeginają w ten sposób że to może być nie oczywiste czy trolingują czy nie . Takie przypadki można znaleźć wszędzie czyli - zabierają więcej ryb niż regulamin przewiduje lub nie wymiarowe i to powinno być piętnowane . Zawszę można zwrócić uwagę wędkarzowi czy postępuje zgodnie z przepisami .

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak kolego przynęta znajduje się cały czas w polu rażenia przetwornika z tego co zaobserwowałem inaczej raczej nie miało by to żadnego sensu przy echosondzie z systemem live.Sedno moich obserwacji polegało na tym że ciągnięcie przynęty z boku łodzi było ewidentnie przerywane jedynie w przypadku zainteresowania się ryby i tu następowała praca przynętą w pionie.Ja nie zakładałem żadnej tezy na 100% czy to jest trolling czy też nie.Nie jestem przeciwnikiem żadnej metody i nie mam nic przeciwko tej ale zaciekawiło mnie to bardzo jak to interpretować.

To i tak jest troling. Przynęta jest ciągnięta przy łodzi. Mógłbym powiedzieć, że po obrzuceniu miejsca nie chce mi się wyciągać gumy i płynę na kolejną miejscówkę ciągnąc gumę za sobą i to nie jest troling, bo tylko zmieniam miejsce?

Opublikowano

A jak Koledzy odniosą się do takiego zapisu w regulaminie mojego okręgu:

zabrania się:

• łowić metodą „szarpaka” - tj. podnoszenia i opuszczania przynęty (nie dotyczy połowu spod lodu).

Opublikowano

A jak Koledzy odniosą się do takiego zapisu w regulaminie mojego okręgu:

zabrania się:

• łowić metodą „szarpaka” - tj. podnoszenia i opuszczania przynęty (nie dotyczy połowu spod lodu).

Dla mnie łowienie tak jak to zostało opisane, jest niezgodne z regulaminem i z wędkarstwem ma wspólną tylko wędkę. To jest rybołóstwo nie wędkarstwo.

Opublikowano

Zapytam kolegi Korczas , widziałeś jedną dwie czy wszyscy z systemem live tak robią ? Ja pływam na Turawie i też dużo osób ma ten system i nic niepokojacego nie zauważyłem Widzę że ta dyskusja zmierza do poglądu gdzie wędkarze z brzegu narzekają na tych co mają łódki bo tam jest więcej ryb a my nie mamy do nich dostępu .

Opublikowano

Zapytam kolegi Korczas , widziałeś jedną dwie czy wszyscy z systemem live tak robią ? Ja pływam na Turawie i też dużo osób ma ten system i nic niepokojacego nie zauważyłem Widzę że ta dyskusja zmierza do poglądu gdzie wędkarze z brzegu narzekają na tych co mają łódki bo tam jest więcej ryb a my nie mamy do nich dostępu .

Kolego zaobserwowałem że to jest ogólnie panujący trend.Czy to jest coś niepokojącego ja tego nie oceniam.A co Ty zaobserwowałeś odsyłając mnie na YouTube to jedynie mogę się domyślać.
Opublikowano

U nas spininguja tradycyjnie a live używają do namierzania ryby

Opublikowano
Kolego Korczaka, sam łowię dokładnie tak jak odpisujesz tych łowiących. Płynę bardzo powoli po kancie , przynętę utrzymuję cały czas POD łodzią, żeby nie znikła mi z pola widzenia przetwornika, i co jakiś czas animuje przynęta. Tu gdzie łowię praktycznie każdy używający liva stosuje tą metodę, i nigdy nie nazywał bym jej trollingiem ale to jest moja subiektywna ocena. Podejrzewam że wszystko zależy od interpretacji służb, jak do tego by się odnieśli.
Opublikowano

Kolego Korczaka, sam łowię dokładnie tak jak odpisujesz tych łowiących. Płynę bardzo powoli po kancie , przynętę utrzymuję cały czas POD łodzią, żeby nie znikła mi z pola widzenia przetwornika, i co jakiś czas animuje przynęta. Tu gdzie łowię praktycznie każdy używający liva stosuje tą metodę, i nigdy nie nazywał bym jej trollingiem ale to jest moja subiektywna ocena. Podejrzewam że wszystko zależy od interpretacji służb, jak do tego by się odnieśli.

Wielkie dzięki kolego za potwierdzenie moich obserwacji i ogólnie panującego trędu.Mi nawet nie chodziło o interpretację tego zagadnienia przez służby bo ich tak praktycznie na wodzie ich nie widzimy a bardziej przez grono kolegów stosujących tą metodę.Problemu nie ma z interpretacją na wodach gdzie trolling jest dozwolny ale już gdzie jest zakaz trollingu to już sprawa nie wydawała mi się tak oczywista z tąd moje pytania.Nadmienię że żadna z tych metod to nie jest moja bajka chodź pewnie bliżej by było mi do metody live bo jest bardziej aktywna ale też nie mam nic przeciwko metodzie trollingu i pewnie znalazło by się wielu zwolenników tej metody na Opolskich zaporowkach a jednak grzecznie się stosują do zakazu co bardzo cenię.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Byłem na 3 dni. Brak brań sandaczowych więc postanowiłem poszukać szczupaków. Wynik mega 40 ponad szczupaków i sum w dwa dni. Połowione jak nigdy .
Opublikowano

A dzisiaj były zawody na Otmuchowie i na 60 chłopa ponoć 10 rybek padło :D

Wczoraj 8 sandaczy , 2 szczupaki , 2 bolenie i węgorz. Dzisiaj było ponoć lepiej.
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

może nie w temacie ale czy ktoś może mi napisać czy jest możliwość zrobienia dopłaty rocznej do opolskiego przez internet ?  jest jakaś instrukcja jak coś ? czy taki boomer ja ja by to ogarnął ?

Opublikowano

witam

może nie w temacie ale czy ktoś może mi napisać czy jest możliwość zrobienia dopłaty rocznej do opolskiego przez internet ?  jest jakaś instrukcja jak coś ? czy taki boomer ja ja by to ogarnął ?

na opolskie nie da się przez internet, też chciałem .podjedź w Nysie do sklepu wędkarskiego ,opłacisz od ręki

Opublikowano (edytowane)

Panowie, c,u coś się dzieje ( sandacz, okoń ) na Otmuchowwie- czy pozostaje pływanie i opalanie

Trzeba jechać i sprawdzić . Na telefonie nie połapiesz. Ja akurat jadę na 6 dni od 6 sierpnia więc zobaczę czy coś się dzieje.

Edytowane przez poperkoper
Opublikowano

Trzeba jechać i sprawdzić . Na telefonie nie połapiesz. Ja akurat jadę na 6 dni od 6 sierpnia więc zobaczę czy coś się dzieje.

Dzięki za wskazówki.

Muszę zamówić znowu przyszepę kopru..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chodzą słuchy że Nyskie mają zamknąć z powodu jakiegoś remontu rzeki w mieście, zrzucono ze zbiornika ponoć prawie dwa metry wody .Wie może ktoś coś więcej? i czy to prawda?

Opublikowano

Chodzą słuchy że Nyskie mają zamknąć z powodu jakiegoś remontu rzeki w mieście, zrzucono ze zbiornika ponoć prawie dwa metry wody .Wie może ktoś coś więcej? i czy to prawda?

Może w tym coś być, zrzut wody trwa od miesiąca. W zbiorniku wody już poniżej 1/3 pojemności.

Opublikowano

Prawdopodobnie chodzi o wadliwe mierniki zrzutu wody...Patrz ostatnie zrzuty które spowodowały zalanie m.in.szpitala.Prokuratura się tym zajmuje...