Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 28 maj 2015 - 13:52

Panowie,

wiem, że pewnie już gdzieś takie pytanie było, ale widać jestem trochę ułomny i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Więc zapytam pewnie ponownie:

Czy do silnika 40lb jest sens kupować aku 75Ah (konkretnie Sznajder Marine 75Ah żółty). Pływać będę po stosunkowo niewielkim akwenie, i czy taka pojemność aku pozwoli mi na płynięcie 2 max.3 razy po ~ 30 min na najwyższym biegu, czy może napięcie spadnie szybciej poniżej magicznych 10,5V ???

Wiem, że lepiej kupić większy aku, ale waga dla mnie gra jednak dużą rolę.

• kniachu i tomibdg lubią to

#162 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 28 maj 2015 - 14:13

Mam takiego w pojemności 100Ah i nie przejmuję się żadnymi voltami, pływam ile się da a jak już słabo idzie to przepinam się na drugi :) To jest właśnie duża zaleta tych akumulatorów, nie trzeba się z nimi pieścić jak z żelówkami czy innymi wynalazkami. Myślę, że aku 75Ah powinien Ci wystarczyć ale ważne jest czym będziesz pływał, jeśli masz zamiar pływać łajbą 7 m o wadze 500 kg to będzie mało, jesli tym pontonem, który ostatnio pokazywałeś to wystarczy Ci z zapasem :)

Użytkownik Pumba edytował ten post 28 maj 2015 - 14:15

#163 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 28 maj 2015 - 15:12

Postępowałbym podobnie z aku, gdyby tylko kasa na to pozwalała. ^_^

Długo już go tak katujesz?

Użytkownik Kadet edytował ten post 28 maj 2015 - 15:14

#164 OFFLINE   SzymonK

SzymonK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 261 postów
  • LokalizacjaTomaszów Maz.
  • Imię:Szymon

Napisano 28 maj 2015 - 17:57

Panowie,

wiem, że pewnie już gdzieś takie pytanie było, ale widać jestem trochę ułomny i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Więc zapytam pewnie ponownie:

Czy do silnika 40lb jest sens kupować aku 75Ah (konkretnie Sznajder Marine 75Ah żółty). Pływać będę po stosunkowo niewielkim akwenie, i czy taka pojemność aku pozwoli mi na płynięcie 2 max.3 razy po ~ 30 min na najwyższym biegu, czy może napięcie spadnie szybciej poniżej magicznych 10,5V ???

Wiem, że lepiej kupić większy aku, ale waga dla mnie gra jednak dużą rolę.

Taki silnik na najwyższym biegu bierze ze 35-40A więc aku 75Ah jeśli chodzi o pojemność może i by wystarczył na 1-1,5 godziny pływania. Problemem jest jednak za wysoki pobór prądu do takiego aku. Akumulatory AGM nie powinny dłużej pracować przy poborze większym niż chyba 0,3C , czyli w tym przypadku 22A. Zwykłe kwasiaki maja ten parametr jeszcze gorszy. Więc jak w razie burzy odkręcisz manetkę do końca na kilka minut to tragedii nie będzie. Ale jak przez pół godziny chcesz ciągnąć z aku 35A to długiego żywota mu nie wróżę.

Można na takim aku pływać, ale nie cały czas na maksa, tak do 3 czasem 4 biegu, a na 5 w wyjątkowych przypadkach i jak najkrócej.

#165 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 28 maj 2015 - 18:26

Tomek co racja to racja, ale lepiej przemyśleć by nie żałować i gdybać.

Znalazłem źródło z Trojanem SCS 225 130Ah marine za 800zł z przesyłką.Moc jest zajebiaszcza ale waga zabija-30kg!!!

Mam w piwnicy takiego 29kg do ciągnika, można pańkich jaj dostać, jak go niosę :) .

Mają żelówkę  Trojana 31 -Gel za 1100zł, ale waga 31kg!!!

Sznajdera marine 100 mam sprawdzone bo używaliśmy z Krzyśkiem do mk 36lb i po Sieniawie śmigał dobrze.

Jednak 2sz 70-k to dobra opcja, bo ćwiczyłem na starych do oddania, więc dużo lepiej maszerować z 36kg rozłożonymi na 2 ręce jak z  30kg w jednej.

No i waham się jak baca...

Jak chcesz lekko to idź drogą modelarzy czyli akumulatory LiFePO4 ;) A jak nie to dobry aku musi ważyć :mellow:

Jak znajdziesz dobre aku 75-100ah o wadze 20kg to daj znać ;)

#166 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów

Napisano 28 maj 2015 - 19:08

Postępowałbym podobnie z aku, gdyby tylko kasa na to pozwalała. ^_^

Długo już go tak katujesz?

6 lat. Nie będę ściemniał że ma taką sama pojemność jak w dniu zakupu, ale żelówka przy tak niedbałej eksploatacji już dawno by zdechła a na tym kwasiaku jestem nadal w stanie zrobić jakieś 7 - 10 km w trollingu.

#167 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 28 maj 2015 - 19:24

Dziękuję Koledzy za odpowiedź, jednak .... hm  jakby to powiedzieć, macie różne zdanie.

Kolego Pumba, jakiej mocy używasz silnika - 40lb? Bo jeśli tak, bądź mocniejszego, to mnie uspokoiłeś, jeśli pływasz na 30lb, to jestem w kropce.

Pływadełko mam raczej małe i lekkie Kolibri KM280, pływać będę sam + graty.

Akumulator chciałbym do ~ 20kg, więc ten Sznajder Marine 75A mi pasuje, a może kupić słabszy silnik 36lb, 30lb?

Pływanie na 3, czy 4 biegu to takie turlikanie się po wodzie - na wiosłach popłynę szybciej, w zasadzie silniczki elektryczne mogłyby dla mnie mieć dwa biegi, jeden (1) do ustawiania pływadła  i drugi (5) do dopłynięcia na łowisko   :)

Dlatego wybrałem silniczek 40lb, by w miarę sprawnie dostać się w upatrzone miejsce.

Kilka lat temu używałem Toyamy żelowej 90Ah, ale okrutnie ciężka była, choć prądu przy 40lb nigdy mi nie brakło.

#168 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów

Napisano 28 maj 2015 - 19:34

Dziękuję Koledzy za odpowiedź, jednak .... hm  jakby to powiedzieć, macie różne zdanie.

Kolego Pumba, jakiej mocy używasz silnika - 40lb? Bo jeśli tak, bądź mocniejszego, to mnie uspokoiłeś, jeśli pływasz na 30lb, to jestem w kropce.

Pływadełko mam raczej małe i lekkie Kolibri KM280, pływać będę sam + graty.

Akumulator chciałbym do ~ 20kg, więc ten Sznajder Marine 75A mi pasuje, a może kupić słabszy silnik 36lb, 30lb?

Pływanie na 3, czy 4 biegu to takie turlikanie się po wodzie - na wiosłach popłynę szybciej, w zasadzie silniczki elektryczne mogłyby dla mnie mieć dwa biegi, jeden (1) do ustawiania pływadła  i drugi (5) do dopłynięcia na łowisko   :)

Dlatego wybrałem silniczek 40lb, by w miarę sprawnie dostać się w upatrzone miejsce.

Kilka lat temu używałem Toyamy żelowej 90Ah, ale okrutnie ciężka była, choć prądu przy 40lb nigdy mi nie brakło.

Pływałem najpierw na Minn Kocie Endura 36lb, teraz mam Osapiana 45lb z maxymizerem więc średnia wychodzi właśnie w okolicach 40lb :) Nie myśl o zmianie silnika na mniejszy a ewentualnie na większy, nie ma za mocnego silnika elektrycznego do łódki/pontonu :) A z tymi biegami nie masz racji, niektórzy jeszcze trollingują na 3 - 4 biegu :P

EDIT: Jednostki którymi pływałem były zawsze około 2 razy cięższe niż Twoja :)

Użytkownik Pumba edytował ten post 28 maj 2015 - 19:36

#169 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła
  • Imię:Wojtek

Napisano 28 maj 2015 - 19:48

Jakbys był w stanie dźwigać 24 Kg to nam agm 75Ah wiecej pod linkiem http://jerkbait.pl/t...akumulator +agm

#170 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 28 maj 2015 - 19:52

3 bądź 4 używamy, gdy teściowa za szybko się zbliża do pontonu na środku zbiornika :)

1 była by ją uśpić, a 5 by wykąpać :D

A, że słabo pływa , no cóż trzeba było się lepiej pływać nauczyć :lol:

#171 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 28 maj 2015 - 19:56

Jakbys był w stanie dźwigać 24 Kg to nam agm 75Ah wiecej pod linkiem http://jerkbait.pl/t...akumulator +agm

Cena ~ 400zł i odbiór w Krakowie :)  Chyba się skuszę  :)

#172 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła
  • Imię:Wojtek

Napisano 29 maj 2015 - 09:08

Mam dwa i sa ok. K-Pon tez wzial dwie sztuki i mowil ze wszystko wporzadku. Nie testowane jeszcze na dużym zbiorniku ale kilka godzin na Wiśle lub cały dzien na Brzegach spokojnie wytrzymuje. Sa dostępne tez ładowarki dedykowane do tych baterii. Jak jestes zainteresowany pisz w wątku -sorzedam lub na priv.
Pozdrawiam

Użytkownik Gobio Gobio edytował ten post 29 maj 2015 - 09:18

#173 OFFLINE   Wojtek14

Wojtek14

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 30 maj 2015 - 08:54

A ja mam takie zasadnicze pytanie które chyba nie padło. Jaka jest wartość napięcia w 100% naładowanym akumulatorze? I kiedy ją mierzyć? Odłączyć ładowarkę i natychmiast zmierzyć?  Czy odczekać chwile i mierzyć? Niestety posiadam zwykły prostownik na 10A  a nie chciałbym go przeładować. Dodam ze akumulator jest nówka po 1 naładowaniu. Pozdrawiam.

#174 OFFLINE   SzymonK

SzymonK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 261 postów
  • LokalizacjaTomaszów Maz.
  • Imię:Szymon

Napisano 30 maj 2015 - 11:05

A ja mam takie zasadnicze pytanie które chyba nie padło. Jaka jest wartość napięcia w 100% naładowanym akumulatorze? I kiedy ją mierzyć? Odłączyć ładowarkę i natychmiast zmierzyć?  Czy odczekać chwile i mierzyć? Niestety posiadam zwykły prostownik na 10A  a nie chciałbym go przeładować. Dodam ze akumulator jest nówka po 1 naładowaniu. Pozdrawiam.

Zaraz po odłączeniu napięcie jest takie jakie dawała ładowarka, czyli np. 14,5V, ale potem szybko spada, za godzinę będzie pewnie z 13,5V a na nastepny dzień na nowym aku około 13,2-13,3V, po tygodniu 13,1-13,2V - tak to mniej więcej wygląda.

Zwykły prostownik może dawać napięcia powyżej 15V - jeśli masz żel/agm to jest za dużo. Powinno być wg. różnych źródeł między 14,4-14,8V. w końcowej fazie ładowania.

#175 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 maj 2015 - 13:25

Zależy od aku. Dzień po od;ączeniu na jednym może być 13,1 V a na drugim 12,8. 

Jak ładujesz zwykłym prostownikiem to uważaj aby napięcie ładowania nie przekroczyło 14,4-14,7 V. Zależnie od aku.

#176 OFFLINE   Wojtek14

Wojtek14

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 30 maj 2015 - 13:31

No właśnie napięcie podczas ładowania to 15,7-15,9 :o Akumulator ZAP Marine 100ah, ładuje prądem 10 A.

#177 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 maj 2015 - 14:27

No właśnie napięcie podczas ładowania to 15,7-15,9 :o Akumulator ZAP Marine 100ah, ładuje prądem 10 A.

Wywal prostownik. Szybko załatwisz aku. Ładowanie stałym prądem też wysoce niewskazane.

#178 OFFLINE   rafalc

rafalc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • Lokalizacjadolny slask
  • Imię:rafal

Napisano 31 maj 2015 - 17:41

Wywal prostownik. Szybko załatwisz aku. Ładowanie stałym prądem też wysoce niewskazane.

Kupilem ZAP-a Marine 100Ah i w ulotce jest napisane"Akumulatory seri ENERGY-PLUS i AGM mogą być ladowane metoda stałego napięcia o wartości 14,8V.Metoda ładowania przy stalym napięciu JEST METODA PREFEROWANA.Info potwierdziłem dzwoniac do sklepu,takze niwiem co tu w końcu jest niewskazane?Kto jest w blędzie?Pozdro,Rafal

#179 OFFLINE   Wojtek14

Wojtek14

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 31 maj 2015 - 19:04

I też jedna rzecz ciekawa, niby jak mierze podczas ładowania to mam te 15,5 + a jak odłacze i od razu zmierze to jest tak jak mówicie 14,5-14,8. Prostownik nówka też, jakiś zwykły polski z regulacja na 40ah,60ah i 100ah. Teraz pytanie, kupic coś nowego czy ten bedzie okej i nie wyniszczy mi aku w ciągu 20 cykli? :)

#180 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 31 maj 2015 - 19:11

Kupilem ZAP-a Marine 100Ah i w ulotce jest napisane"Akumulatory seri ENERGY-PLUS i AGM mogą być ladowane metoda stałego napięcia o wartości 14,8V.Metoda ładowania przy stalym napięciu JEST METODA PREFEROWANA.Info potwierdziłem dzwoniac do sklepu,takze niwiem co tu w końcu jest niewskazane?Kto jest w blędzie?Pozdro,Rafal

Napięcie a natężenie to chyba dwie różne rzeczy ;) .

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych