Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj na forum :D

Jeżeli chodzi o długość kija. Ja od czasu jak przesiadłem się na casting łowię tylko sześciostopowymi. Jest mi wygodnie i lekko :D. Celność rzutów moim zdaniem w większej mierze zależy od treningu niż od długości kija więc takimi problemami nie zaprzątam sobie głowy, choć moja celność w zupełności mi wystarcza. Konkretnego modelu kijka Ci nie polecę, bo nie miałem ich w ręku.

Opublikowano

witaj na jerkbait.pl :D

dlugosc kija zalezy przede wszystkim od wlasnych preferencji, jezeli lubisz dluzsze, to kup dluzsza wedke a jezeli lubisz krotsze, to taki kij wybierz ... dla poczatkujacego zaleca sie generalnie 'cos' w granicach 1.8 - 2.1 m ... najlepszym wyjsciem bedzie pojsc z daiwa do sklepu i poprosic o wedki w roznych rozmiarach do przymiarki

po wyborze wedek mniemam, ze bedziesz chcial jerkowac za szczupakiem i widze, ze wybrales roze, wedlug mnie przynetami od 15 gram ta wedka bedziesz sie meczyl ... nieco ... to kij, ktory jest zbudowany do ciezszych wabikow i 25 to, wedlug mnie, minimum aby komfortowo polowic

Opublikowano

witaj na fotum ;)

jest tu sporo artykułów dotyczacych jerkowania i cieższego castingu w ogóle. Na forum znajdziesz tez multum informacji, które moga zainspirować. Na poczatek doradziłbym kij w długości 198cm czyli 6,6. Od kija tej długosci zaczynało zabawę w casting sporo ludzi. Daiwa Procaster Rojo to bardzo udany multiplikator, wiec wyboru dokonałes dobrego. Konkretnego kija ci nie doradze, ale z doświadczenia wiem, ze trudno będzie o kiej który obsłuży komfortowo zarówno 15g wabiki jak i Jacka Salmo.

pozd JW ;)

Opublikowano

Fatso Jerk jest w porządku, możesz brać. Tego drugiego kija nie znam.

Pomyśl nad Dragon Mystery - z Jackim sobie poradzi, a i 15g od biedy wyrzuci. No i jest na niego promocja w Fishing Marcie.

Opublikowano

..

od biedy wyrzuci. .

no właśnie, myślę, że na początek lepiej nie dobierać zestawu od biedy. B)

W opanowaniu techniki rzutowej lepiej użyc zestaw bardziej przyjazny w użyciu.

Opublikowano
Jak przynęta będzie lotna [pływający slider, guma na główce 15g] to wyrzuci bez zbytnich problemów. Zwłaszcza, że najnowsze Mystery XT nie mają już oplotu i głębiej się ładują.