Skocz do zawartości

Wielkie klenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej jak dzieci Amurów...

Kleksy ładne ale myślałem że będą większe...

Ten pierwszy robi wrażenie ale pozostałe 2 wyglądają na ponad 60 ale nie 70 cm.

Znajomy mi wspominał że jak był dzieciakiem to złowili na wiśle z gruntu klocka 5kg

Opublikowano

w tamtym roku, latem, krotko po zmierzchu do moich wobkow wychodzily nurtowe klenie w granicach +75 do +80 cm ... na prawde trudno dokladniej okreslic ich wielkosc, bo juz dosyc ciemnawo bylo ... jedna rzecz jest pewna, nawet jak znamy miejscowke, to skuteczne i regularne lowienie tych kaprysnych i doswiadczonych ryb, na sztuczne przynety, jest trudne ...

Opublikowano
W 100% się zgadzam. Taki profesor się pomyli prędzej na pijawkę, raczka, konika polnego niż na woblera. Naprawdę przebiegłe ryby nie tak bardzo płochliwe jak dyskretne i sprytne.
Opublikowano

z moich doswiadczen z kleniowymi klockami wynika jasno, ze one oczywiscie, jak najbardziej i chetnie woba ... ale nie kazdego, taki gabaryt ryby lubi odpowiedni gabaryt przynety, zwlaszcza o zmierzchu... tutaj najczesciej byly ogladane i atakowane woblery zaliczane przez wiekszosc wedkarzy do 'niekleniowych' ... wybiki 7-mio ... 9-cio centymetrowe trafialy najczesciej w gust tych duzych kleni ...

jedkaze drugim, najwazniejszym parametrem, obok wymiaru, byla praca takiego woblera

Opublikowano
w mojej okolicy jest fajny stawik no i mozna tu spotkac klenie 60-70cm jest ich sporo co widac w lecie.. niestety nie biora praktycznie na tradycyjne przynety.. mialem pare wyjsc uwaga do obrotowki nr 4 :mellow: i teraz uwaga do salmo pike :mellow: no i raz udalo mi sie skusic takiego 60+ niestety kotwice sie polamaly.. i tyle z moich doswiadczen :/ jak ktos ma jakis pomysl jak zlowic takiego byka z wody stojącej to prosze o rade :DDD
Opublikowano

w mojej okolicy jest fajny stawik no i mozna tu spotkac klenie 60-70cm jest ich sporo co widac w lecie.. niestety nie biora praktycznie na tradycyjne przynety.. mialem pare wyjsc uwaga do obrotowki nr 4 :mellow: i teraz uwaga do salmo pike :mellow: no i raz udalo mi sie skusic takiego 60+ niestety kotwice sie polamaly.. i tyle z moich doswiadczen :/ jak ktos ma jakis pomysl jak zlowic takiego byka z wody stojącej to prosze o rade :DDD

A próbowałeś na muchę?

Opublikowano

z moich doswiadczen z kleniowymi klockami wynika jasno, ze one oczywiscie, jak najbardziej i chetnie woba ... ale nie kazdego, taki gabaryt ryby lubi odpowiedni gabaryt przynety, zwlaszcza o zmierzchu... tutaj najczesciej byly ogladane i atakowane woblery zaliczane przez wiekszosc wedkarzy do 'niekleniowych' ... wybiki 7-mio ... 9-cio centymetrowe trafialy najczesciej w gust tych duzych kleni ...

jedkaze drugim, najwazniejszym parametrem, obok wymiaru, byla praca takiego woblera

Nie pierwszy raz słysze o tym że przy kleniowaniu sprawdzaja się selektywne woblery.

Mam takie miejsce w którym muszą być klenie w podobnych rozmiarach i w przyszłym roku na pewno poświece trochę czasu na obłowienie go większymi woblerami, przy okazji może trafi się jakaś wąsata przystawka :lol: