Skocz do zawartości

Zawody rzutowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiele lat temu startowałem w zawodach rzutowych (do celu i na odległość ,skish,Arenberg ,odleglosc)Rzucało się wówczas tylko z korby.Ciekawe czy obecnie się takie zawody odbywają.Rzucało się na odległość nawet do około 100 m ciężarkiem 18 gramowym.Jak wypadnie tutaj konfrontacja korby z multikiem ??Mam wrażenie,że tak w konkurencji docelowej jak i odległosciowej multik przegra !A może się mylę ?? :lol:

Opublikowano
Przy okazji pochwalę się tym, że z mojej mieściny jest mocna drużyna, ktora bierze udział w MŚ, ME, MP z bardzo dobrymi wynikami. Prym wiedzie mój kolega Jacek Kuza.Wielokrotny medalista Polski, Europy i Świata.Zresztą cała jego rodzinka jest w ten sport zaangażowana. Rybki też łowią :(
Opublikowano

I ostatnie. W tym roku Polska jest organizatorem MŚ w sporcie rzutowym.

Pozdrawiam

Remek

Właśnie się zaczęły w Krakowie.

Opublikowano

Na naszym forum jest obecny mistrz Polski w tym sporcie - Janusz Paprzycki...

:D I nie tylko, obywatel piatras tez jest mistrzem Litwy w castingu (spining 7,5g), ale to juz bylo w zeszlym tysziaclecziu... images/smiley_icons/icon_redface.gif

Opublikowano

Artykuł Janusza Paprzyckiego przeczytałem.Nasuwa mi się kilka refleksji.

1.Dlaczego w zawodach rzutowych odrębnie organizuje się dwubój castingowy i odrębnie trójbój spiningowy.Czy nie prosciej byłoby rozgrywać trójbój przy pomocy dowolnego sprzętu (multic lub korba)Dałoby to pewnie odpowiedż na pytanie co jest lepsze(użytkowo w praktyce wędkarskiej)przy zastosowaniu przynęt do 18 g.Mam wrażenie że multic tu przegrałby na głowę.Pewnie dlatego nie organizuje się takich zawodów wspólnych dla multików i korby ??

Dla mnie wniosek z powyższego wynika taki:korba lepsza przy lekkich przynętach,zwłaszcza na zakrzaczonuch pomorskich rzeczkach; multic lepszy dla cięższych przynęt. A może ktoś pokusi się o zorganizowanie tróboju (ogólnego) dla korby lub multica ?? :mellow: