Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar jechać nad kanał żerański trochę po spinningowca i nie wiem jaki zestaw wsiąść?? jerki czyli slider 10 fatso 10 itp.

czy lekki spinning na boczny trok??

• Like 1
  • 5 lat później...
Opublikowano

A ja sobie płotki połowić poszedłem a zamiast tego obserwowałem poszukiwania zwłok. Dziadek łowiący pickerami twierdził, ze juz 7 razy podobne akcje tam oglądał. Nie na moje nerwy.

Opublikowano

A ja sobie płotki połowić poszedłem a zamiast tego obserwowałem poszukiwania zwłok. Dziadek łowiący pickerami twierdził, ze juz 7 razy podobne akcje tam oglądał. Nie na moje nerwy.

a to nie na małym porcie zaraz za zjazdem z modlinskiej ? Jechałem ostatnio i nurka widziałem i masę sprzętu, co do kanału co sezon odwiedzam faelbet i praktycznie zawsze coś się upnie , bardzo dobrze wieczorami żerują tam drobne sandacze i wąsy do kilku kg, chociaż z gruntu widziałem tam 2 cyfrówki nie raz, w dzień raczej tylko okonie i drobne bolki które mimo syfu na kanale są od kiedy pamiętam, na kobialce kiedyś systematycznie łapało się 70tki , tam wiecznie jest zgrupowanie uklei, ale niestety i wędkarze dobrze znają to miejsce i zabić się można o wędki.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Chciałem kolegów po kiju zapytać, bo nie jestem pewien;

Czy na całym kanale żerańskim od Elektrowni mostu w kier. Zegrza  można łapać zimą na spinning ?

Opublikowano (edytowane)

nie ma nic poza tysiacem zestawów gruntowych zarzuconych:)

Z prawego brzegu na lewy i lewego na prawy, w niedziele plywalismy to strach stanąć gdziekolwiek pontonem bo można koszyczek z paszą na zęby wyłapać.Na szczęście są jeszcze odcinki gdzie żaden grunciarz się brzegiem nie dostanie.

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu
  • Like 2
Opublikowano

Piotrek pisze o mnie. W sobotę Bug nas pokonał, pomijając jednego śledzia nic nie udało się złowić.

Zajechaliśmy więc po drodze do domu na KŻ, który okazał się wymarły. Znajomy tyczkarz, zawodnik i bywalec tego łowiska opowiedział nam historię ostatnich dwóch tygodni, podczas których zdejmowali sieci grodzące w wielu miejscach kanał od brzegu do brzegu.

Skuteczność takiego kłusowania jest tak porażająca, że w miejscach w których spławikowcy osiągali wyniki po naście kilogramów na głowę teraz biorą pojedyncze ryby.

Podczas koleżeńskich zawodów tydzień temu, na zajęcie drugiego miejsca wystarczyła płotka i trzy jazgarki. :huh:

Opublikowano

Mnie kiedyś jeden podpity miejscowy opowiadał że we trzech nie dali rady tych sieci wyciągnąć ,dopiero ciągnikiem poszło tyle ryb było.

Opublikowano

Mnie kiedyś jeden podpity miejscowy opowiadał że we trzech nie dali rady tych sieci wyciągnąć ,dopiero ciągnikiem poszło tyle ryb było.

To musiał być mocno podpity.Nie bardzo chce mi się wierzyć w te historie o jednorazowym wyczesaniu wody.

Opublikowano

Ja co roku widzę dziesiątki boleni  tuż pod powierzchnią wody okresie ( czerwiec - sierpień) na pewnym odcinku KŻ.

Ewidentnie polują na ukleje i widać je jak na dłoni w okularach polaryzacyjnym. Często podchodzą pod same nogi :)

I ni cholery nie chcą współpracować z żadnymi sztucznymi przynętami...., a jeden znany mi jegomość łowi je na żywca.

Sam widziałem jak wyciągał bolki po 70-75cm.

Opublikowano

Ja co roku widzę dziesiątki boleni  tuż pod powierzchnią wody okresie ( czerwiec - sierpień) na pewnym odcinku KŻ.

Ewidentnie polują na ukleje i widać je jak na dłoni w okularach polaryzacyjnym. Często podchodzą pod same nogi :)

I ni cholery nie chcą współpracować z żadnymi sztucznymi przynętami...., a jeden znany mi jegomość łowi je na żywca.

Sam widziałem jak wyciągał bolki po 70-75cm.

Również widziałem te pokaźne stadka Boleni. Pływają sobie tuż pod powierzchnią, wystarczy przyjść w lipcowy biezwietrzny poranek w okularach polaryzacyjnych i widać jak na dłoni torpedy 70+. Piękny widok choć mało kto się chwalił reguralnym połowem Bolenii na Kanale.