Skocz do zawartości

Rekordowy kleń w WW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka,

Listopadowe WW prezentują rekordowego martwego klenia. Niby 3.71kg.

Drobny taki jak na tę wagę, ale ja nigdy takiego nie złowiłem (60+), więc ciężko mi porównać. Złowiłem dużo takich w okolicach 55 i nie wyglądały na mniejsze :D

Może łowca był dużym człowiekiem po prostu

Opublikowano

UUUUUUU coś się zmieniło, kiedyś tam było coś w granicach 6kg :huh:

A poważnie, masz jakąś fotke tego rybka?

Stary rekord to był amur :D

Nie twierdzę, że ten nowy to ściema. Po prostu może być niefortunne zdjęcie, duży wędkarz, martwa wyschnięta ryba itp.

Taka ciekawostka po prostu :D

Fotki są w gazecie najnowszej (nie wiem czy według prawa można skanować i publikować np. tutaj).

Opublikowano

Ten stary , to wiem że to amur, ale WW długo go trzymało, a ja przestałem nabywać prasę wędkarską (ostatnio zrobiłem wyjątek dla WŚ).

Co do foty, myślałem że może gdzieś na stronie jest, ale co tam. Nie wiem ile może ważyć taki kleń. Jakoś nie mam szczęścia do dużych kleni, co inneg jazie. Ale ja ryb nie waże. Choć ostatni okoń którego złowiłem (warty uwagi ) 42,5cm ważył tylko 0,85kg wg. wagi podręcznej elektronicznej,pożyczonej od wędkarza, który był świadkiem.

Opublikowano

Ten stary , to wiem że to amur, ale WW długo go trzymało, a ja przestałem nabywać prasę wędkarską (ostatnio zrobiłem wyjątek dla WŚ).

Co do foty, myślałem że może gdzieś na stronie jest, ale co tam. Nie wiem ile może ważyć taki kleń. Jakoś nie mam szczęścia do dużych kleni, co inneg jazie. Ale ja ryb nie waże. Choć ostatni okoń którego złowiłem (warty uwagi ) 42,5cm ważył tylko 0,85kg wg. wagi podręcznej elektronicznej,pożyczonej od wędkarza, który był świadkiem.

Jakiś chudy ten okoń był, więc wszystko jest możliwe. Ryby potrafią zaskoczyć :D

Opublikowano

Zdjęcie jest na stronie WW

Pozostaje mieć tylko nadzieję (wiem, wiem czyja to matka) na uczciwość zgłaszających, bo warunki przyjęcia zgłoszenia są naprawdę minimalne.

W żadnym wypadku nie podważam wagi klenia z tych WW, choć przyznam, iż nigdy z tego zdjęcia nie typowałbym go na żaden rekord - oczywiście na bazie własnych doświadczeń.

PZDR

Zanderix

Opublikowano

Kiedys byla taka tradycja, ze wymagane bylo przeslanie luski przy zgloszeniu rekordu krajowego do WW.

Chyba to by sporo moglo wyjasnic, ile ta ryba miala.

A moze juz tej swieckiej tradycji nie ma :unsure:

Guzu

Opublikowano

Ja tam sie nie znam :D ale z ta waga to ktos przesadził....jak porownac inne zdjecia podobnych kleni to ten moze miec około 2 kg.

Ale papier przyjmie wszystko i rownie dobrez mozna by napisac ze miał 5 kg...

Opublikowano
Teraz tego już nie sprawdzimy, a i WW się pewnie nie przyzna do błędu. ATo nie pierwzy raz. Ostatnio też podali, że kleń około +50cm z Nysy Kłodzkiej ważył przeszło 3 kilo. Rozmawiałem z chłopakami z WW i nikt jakoś nie dawał temu wiary, ale zgłoszenie jest zgłoszeniem....
Opublikowano
a i jeszcze jedno. Złowiłem klenia 63 cm i jestem niemal pewien, że nie miał 3 kilo. Pitt mógłby też chyba to potwierdzić, bo miał już w rękach tej wielkości i większe klenie. Gdyby był jakiś nażarty, okrągły jak piłka, to może. Ten ze zdjęcia to standardowa ryba...
Opublikowano

a i jeszcze jedno. Złowiłem klenia 63 cm i jestem niemal pewien, że nie miał 3 kilo. Pitt mógłby też chyba to potwierdzić, bo miał już w rękach tej wielkości i większe klenie. Gdyby był jakiś nażarty, okrągły jak piłka, to może. Ten ze zdjęcia to standardowa ryba...

Kleń kleniowi nie równy. 3 kilo może mieć kleń znacznie krótszy ale będzie to taki klocek (zazwyczaj z wody stojącej albo wolnopłynącej, a nie z Dunajca :D )

Ten wygląda dość drobno

Opublikowano

Nie dawał mi spokoju ten kleń, po pracy podszedłem do kiosku przejrzeć to zdjęcie w większym rozmiarze.

Mogę powiedzieć bez większych obaw - TERAZ TO SIĘ REKORDY POLSKI ZACZNĄ - jak Pan Piotr znajdzie naśladowców.

Opublikowano

kleń max 2,5 kg chyba ze je kamienie albo ciężarki z dna Dunajca to wtedy może mieć i ze 4 kilo :D

szpiegu te 2.5kg to chyba z kilogramem kamiennego pelletu z dna...mają ludzie wyobraźnie :lol:

Opublikowano

ryba jest tak trzymana ze nic nie widać i to boli hehe 2,5 pościłem po dodaniu jakieś 0,7 kg nie litra tak na wszelki wypadek bo pewnie by mnie zaraz spalili :D

ps. a może to fota w wydania kwietniowego ?? hahahah