Jump to content

Kij castingowy do dropshota i małych jigów?

Recommended Posts

Posted

Witam!

Chcę kupić casting do mniejszych przynęt i lżejszych zestawów. Do połowów z brzegu na głębokiej wodzie oraz z łodzi. Przynetami będą jigi 5 do 12g, zestaw dropshot w podobnej gramaturze ew jakieś modyfikacje troka w gramaturze jw. Nie ukrywam, że nie chcę się mocno finansowo angażować i traktuję rzecz jako poważny eksperyment.

Waham się pomiedzy Team dragon silver edition cast 2,1m 3-14g o akcji med-fast, a Team dragon silver edition cast 1,98 4-18g o akcji fast. Chyba że ma ktos na zbyciu podobną używaną wędkę z pracowni lub innej firmy.

Posted

co do podanych wedek to powiem jedno ... troche cienkie sa :D

z gotowcow znajdziesz kilka odpowiednich wedek w ofercie st.croix, albo powell rods, z tym, ze duzo drozszych :D

Posted

co to oznacza że sa cienkie? Są cienki bo są cienkie czy są cienkie bo są do niczego?

no slabizna zwykla :D

Używam,nie narzekam :D Mi pasują jak na początek :D

Posted

Zander 90 dragony sobie odpusc. :wacko: :o :(

z powaznych wedek do drop shota pod casting to polecam avida o symbolu AVC69MLXF lub strasza wersja AC69MLXF. Uzywalem go (ac69mlxf) ponad rok i uwazam, ze do gumek jest znakomity, lubilem mim tez agresywnie prowadzic plytko schodzace woblery. szczytowa akcja i sztywnosc blanku pomagala w tym bardzo. Kijek ten ma spora moc w dolniku, wiec ewentualny przylow szczupaka czy wiekszego zandera nie zrobi mu krzywdy. W polowie miedzy fore grippem a pierwsza przelotka blank prawie wogole sie nie ugina. szczytowka dosc delikatna i laduje sie pod 4g glowkami jigowymi. Jesli stosujesz techniki rzutowe typu pitching lub flipping, to ten avid tez bedzie bardzo dobrym wyborem, bo pozwala na bardzo celne rzuty. Nieco o tym kiju w artykule o pitchingu i rollcascie.

http://www.jerkbait.pl/?p=169

jest tez wersja tej wedki z materialu SC IV , ale mialem w rekach tylko blank. Mial jeszcze wieksza zbieznosc niz avid, co moze sugerowac jeszcze wieksza szpadowantosc wedki.

Wada tych drop shotow, jest stosunkowo wieksza trudnosc w rzutach na odlaglosc. Ale to cecha wszytskich bardzo sztywnych blankow.

uzuwalem swojego z multiplikatorami scorpion 1001 i Curado 101D oraz plecionka PP 8 lb lub zylka 0,20 --> 0,25.

pozd JW :D

Posted

Witaj, jak nie chcesz za dużo inwestować to do takiego łowienia polecam ci nowy kijek ,zrobiony na blanku Batsona SB780 6'6 do 9gr lub SB841, 7' do 10 gr- w rzeczywistości nawet z 12-15 dadzą rade. Mają bardzo subtelną szczytówkę i mocną środkową i dolną część, przy łowieniu w głębokiej wodzie jest to duza zaleta. Oba są sprawdzone jako blanki do tego zastosowania. Gotowa wędka w najtańszej wersji (pianka,Fuji ECS, przelotki Forecast) wyszłaby za ok 470/500zł, ale jeśli to też przekracza Twój założony budżet to niestety tylko gotowo-sklepowe propozycje zostaną...

Pozdr

Posted
Dzieki Panowie za podpowiedzi. No Danielu juz mam kijaszek z twojej pracowni. No i zabiłeś mi teraz ćwieka, bo fajnie byłoby miec drugi :D
Posted

co to oznacza że sa cienkie? Są cienki bo są cienkie czy są cienkie bo są do niczego?

Nie każdy ma 1000zł na zrobienie własnego kija na zamówienie i dla niektórych to nie jest zwykła słabizna tylko dobry kij

Posted

@wobler129 to prawda co piszesz nie zawsze tysiak zwisa :unsure: .

@abarth 7 napisz coś dokładniej o tym jak sie łowi tymi dragonami i którego dokładnie masz.

Posted

Nie każdy ma 1000zł na zrobienie własnego kija na zamówienie i dla niektórych to nie jest zwykła słabizna tylko dobry kij

przepraszam, ze sie nie zgodze, ale zawartosc portfela nie decyduje o jakosci produktu, tylko wysokosci budzetu klienta, a to sa dwie rozne rzeczy

Posted

chetnie napisze moje wrazenia na temat jednej z wedek podanej wyzej, chcialbym zaznaczyc, ze wedka byla testowana ponad rok temu

team dragon cast silver edition casting, art. No 27-33-214 dla xxxxxxxx.pl, zestawienie sprzetowe i wyniki testu

zestawienia sprzetowe:

1. multiplikatory:

· quantum energy PT

· daiwa TD advantage

· daiwa alphas

· shimano scorpion

2. linki:

· stren superbraid 14 lb

· power pro 20 lb

· spider wire stealth 10 lb

· rapala finesse 6 lb

· shakespeare red cajun 8 lb

· berkley trilene smooth cast XL 6 lb

· mikado dino 0.22 mm

3. woblery:

· salmo perch 8F

· salmo frisky jointed 7SR

· salmo frisky jointed 7DR

· salmo hornet 6DR

· gloog hektor 6F

· abu tormentor 8F

· rapala shad rap shallow 9F

· rapala shad rap shallow 6F

4. hard jerkbaits:

· fox micro runt

· fox micro dolphin

· fox micro jointed runt

· salmo slider 7S

· aad dam mini topje

5. shads:

· relax kopyto 6 cm

· relax kopyto 8 cm

· relax kopyto 12 cm

· profiblinker 7 cm

· profiblinker 8.5 cm

· profiblinker 10 cm

6. soft jerkbaits:

· lunker city fin-s fish 5“

· lunker city fin-s fish 7“

· lunker city fin-s shad 5“

· lunker city slug-go 6“

· lunker city slug-go 7 ½“

wyniki testu:

1. design: + / -

· w pierwszym momencie WOW! ale tylko w pierwszym!

· split grip i ruchomy fore grip wywieraja dobre wrazenie, ktore sie jednak szybko ulatnia

· zbyt duzo elementow srebrnych, odblaskowe wzornictwo jak z odpustu

2. wykonanie: + / -

· uchwyt kolowrotka i winding check relatywnie dokladnie spasowane

· przelotki niepoprawnie zamontowane

· omotki niestarannie wykonane i polakierowane

3. komponenty: + / -

· estetyczny i funkcjonalny uchwyt kolowrotka

· koszmarne przelotki, nie tylko jakosciowo, takze design

· jakosciowo marny uchwyt udajacy korek

4. ergonomia: +

5. wywazenie: +

6. spacing: - -

· zle dobrany spacing ze szczegolnym uwzglednieniem przelotki szczytowej (tuba przelotki szczytowej ma ciagly kontakt z zylka/plecionka i przeciera linke!!!)

· trzy pierwsze przelotki za szczytowa niepoprawnie rozmieszczone i/lub dobrane

· linka ociera sie o blank juz podczas ladowania i wyrzutu wabika

7. blank: + / -

· prawidlowo opisany, wedlug mnie to 14 lb do max. ¾ OZ

· ewidentny brak mocy i slaba sprezystosc

· dwuskladowosc nie jest zadnym usprawiedliwieniem, jest duzo lepszych dwuskladow w tym przedziale rzutowym

8. akcja: + / -

· dobra przydatnosc do polowu na woblery (crankbait) w przedziale 6-12 cm i 8-16 gram

· praktycznie zerowa przydatnosc do polowu na przynety miekkie (jigging)

· praktycznie zerowa przydatnosc do polowu na soft jerkbaits

· srednia przydatnosc do polowu na hard jerkbaits

· moderate-fast

· power ML, maksymalnie M

9. czulosc wedki: + / -

· relatywnie dobre przenoszenie pracy woblerow

· bardzo slabe przenoszenie pracy przynet gumowych (shad)

· relatywnie slaba sygnalizacja bran

• Like 1
Posted

Wow!

Moim zdaniem więcej nie trzeba. @Pitt, wspaniałe opracowanie po testach.

Koledzy, dziękuję za bardzo fachowe podejście w prezentowaniu Waszych opinii. :D

Posted
Pitt toż to chyba Jxxxxx jakiś :huh: To mnie zmartwiło, szczególnie z tymi przelotkami! Używam już jakiś czas Dragona Destiny i w wielu kwestiach jest inaczej ;) No ale to inny model...
Posted

4SW70MLF albo 4C69MLXF do tego garść przelotek , nitki , korek .. I szczyptę odwagi .

Prawie się zgodzę z Tobą Sławku

Prawie, ponieważ to świetne propozycje blanków, ale ani nie sa tanie- a taka sugestia padła w pierwszym poście pytającego- ani moim zdaniem nie są to blanki do których wystarczy gaśc średnich przelotek chociażby . No i dla kogoś kto nigdy tego nie robił samodzielnie, rzucenie na pierwszy ogień blanku Tournamenta delikatnego, wartego parę stówek, z delikatnym lakierem nie tolerującym przezbrajania i acetonu, specyficzną akcją etc - toż to trzeba mieć całe wiadro a nie szczyptę odwagi

Ale samą idę popieram !

Pozdr

Posted

przepraszam, ze sie nie zgodze, ale zawartosc portfela nie decyduje o jakosci produktu, tylko wysokosci budzetu klienta, a to sa dwie rozne rzeczy

Teoretycznie... Ale jeśli nie mam więcej pieniędzy, to taki Dragonek jest dla mnie dobry. Niedawno nabyłem Dragona Destiny i na pewno nie uważam, że to zwykła słabizna. Każdy potrafi docenić to co tylko i wyłącznie posiada i to na co go stać