Jump to content

Przypony szczupakowe, co i jak robić?

Recommended Posts

Posted

Witam,czy móglby mi ktoś pokazać najlepiej na fotkach,jak zawiązać/zrobić przypon na szczupłe mając linke,zaciski itd.??

Wystarczy tylko przełożyć linke przez zacisk i mocno zacisnac,czy trzeba jeszcze jakieś wezły robić??

Dzięki

Pozdrawiam

Posted

w watku o softjerkach pokazalem jak zrobic przypony ze stalki bez zaciskow, na podforum adama slodowego pokazalem jak montuje przypony, albo z tytanu, albo z hard-mono (nie pamietam juz dokladnie), przy uzyciu zaciskow i kleszczy

na co nalezy zwrocic uwage?

potrzebne sa specjalne kleszcze, kombinerki & co. mozesz zapomniec

rurki zaciskowe nie moga byc za duze, bo przypon bedzie sie w rurce krzyzowal i po zacisnieciu peknie

odpowiednia technika montazu jest wazna

zaraz poszukam jakichs fotek :D

Posted

no to dobrego odbioru :D zdjecia robil kolega dietmar ;)

chcialby zwrocic uwage, ze ponowne przekladanie kawalka przyponu przez rurke zaciskowa sluzy jako zabezpieczenie przed wyciagnieciem z zacisku i nie musi byc przeprowadzane 'droga zewnetrzna', ja ten krotki kawalek wrzucam do wewnatrz i dziala tak samo dobrze

post-24-1348914210,1866_thumb.jpeg

post-24-1348914210,2299_thumb.jpeg

post-24-1348914210,3226_thumb.jpeg

post-24-1348914210,3791_thumb.jpeg

post-24-1348914210,6203_thumb.jpeg

post-24-1348914210,9283_thumb.jpeg

Posted
bez szczypcow z co najmniej 3-ma, najlepiej 5-cioma punktami zaciskowymi mozesz sobie odpuscic ta zabawe i wiazac bez zaciskow ... ja sobie zaciski juz dawno odpuscilem
Posted

Przestrzegam przed szczypcami (posiadającymi zaciski) Jaxona.

Myślałem, że tego nie można spartolić, a jednak...

Przy zaciskaniu tulejki, zaciskarka pękła i jedna część o mało nie wybiła mi oka ;)

Posted
A po co te szczypce?? Ja używam zwykłych kombinerek z długimi końcówkami, fajnie się robi przypony i odchacza ryby. Przez 2 lata nigdy mnie zrobiony własnoręcznie przypon nie zawiódł
Posted

@tommek

tak, to koszulka termokurczliwa, bez niej tez funkcjonuje

@standerus

ja robie sobie przypony od 10 lat i dlatego uzywam specjalnych szczypiec, tak z doswiadczenia wyszlo :D

Posted

@Tommek

Ja zamiast specjalistycznych zaciskarek, używam starych kombinerek które mają rozwalony przecinak , do tego stopnia, że prześwit który jest - nie jest w stanie przeciąć tulejek przy zaciskaniu. Póżniej załącze zdjęcie tej mojej zaciskarki.

Jest to rozwiązanie bardzo tanie i co najważniejsze skuteczne.

W bezmała każdej zakużonej piwnicy znajdziesz jakieś klekoty.

PZDR

Zanderix

Posted

Mam jeszcze jedno pytanie czy istnieje jakaś diametralna różnice między tulejkami zaciskowymi podwójnymi i pojedynczymi??

Czy podwójne tak samo sie zakłada i zaciska jak pojedyńcze??

Posted

tak, jest duza roznica, podwojnych uzywa sie do grubych przyponow z takich materialow jak hard mono czy FC, albo do bardzo grubych przyponow stalowych (polowy morskie), do ich zaciskania sa potrzebne jeszcze bardziej specjalne szczypce, zaciskajece 'tuleje' w srodku i rozgniatajac ja od wewnatrz na zewnatrz

Posted

Witam,chyba ostatnie pytanie :D

Czy tuleję zaciskową trzeba zacisnąć z dwóch stron?? Tzn. czy tulejkę zaciśniętą z jednej strony w szczypcach musze odrwrócić o zacisnac z drugiej?

• Like 1
Posted

Witam,chyba ostatnie pytanie :D

Czy tuleję zaciskową trzeba zacisnąć z dwóch stron?? Tzn. czy tulejkę zaciśniętą z jednej strony w szczypcach musze odrwrócić o zacisnac z drugiej?

Nie,zaciskasz tylko raz.

Pozdrawiam.Paweł

Posted
zdradze tobie w tajemnicy, ze ja obecnie (od okolo 2 lat) zaciskam tylko tytan, hard mono wiaze, a stalke owijam jak w watku o softach
  • Like 1
  • 2 years later...