Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, chciałbym usłyszeć Wasze opinie na temat wymienionych niżej urządzeń GPS, chce sobie jakieś kupić, nie wiem czy opłaca kupować sie drogie z kolorowymi wyświetlaczami czy wystarczy mi takie przeciętne. Jak to jest z złapaniem sygnału itp Za odpowiedzi z góry dziękuję :D

Garmin eTrex Legend

GARMIN eTrex Venture HC

GARMIN GPS 60

GARMIN GPSmap 60CX

Posted

Co by nie kupil, dokladnie sprawdzilbym ile naprawde czasu takie urzadzenie wytrzymuje wlaczone na komplecie baterii/akumulatorow.

Kolorowy wyswietlacz, podobnie jak w urzadzeniach stacjonarnych powoduje wiekszy pobor pradu.

Gumo

Posted

Warto zajrzeć na forum innych nieco zboczków niż my, tj. www.garniak.pl, gdzie jest dział Na wodzie, a w nim:

O serii 76, echosondach, radarach i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.

Mnie się zdaje, że małe nawigacje są dobre na małe akweny, a większe (np. szkiery) proszą o większe nawigacje. Mam najprostszego eTrexa (H) i jest trochę zbyt prosty na potrzeby szwedzkie.

Posted
Wszystko zależy od mapy. BlueCharty są super. Inna sprawa to łatwość obsługi i czytelność ekranu urządzenia...
Posted

Bylo o tym kilka razy dosc szzcegolowo...urzadzenie gps w wersji ręczniak bardzo kusi. Kazdy mysli sobie - kupie cos, co bede mogl uzywac podczas pieszych wedrowek, na rower, w gorach(wysokosciomierz), itp, itd...

Tymczasem jest tu kilka pulapek, z ktorych najwazniejsza to niewielkie rozmiary wyswietlacza. Nie jest to szcegolnie potrzebne a nawet niepozadane(wieksze wymiary-trudniej zmiescic w kieszeni i wzrasta waga) przy lazeniu piechota ale na lodce sa juz same klopoty.

Poza wyswietlaczem problemem jest zasilanie - czesto mialem sygnaly, ze akumulatorki wytrzymywaly po 3godz. Podlaczyc (z powodu braku wyprowadzenia zasilania) pod wieksze zrodlo zasilania albo cewke silnika tez nie da rady.

Lepsze jest urzadzenie stacjonarne z duzym ekranem, ponadto czesto jest mozliwosc zakupienia combosa z echosonda...

Gumo

Posted

Nie wiem jak tam myslal Autor watku, ale jesli chodzi o wykorzystanie wedkarskie (portal jest wybitnie wedkarski) to mozna wedkowac z brzegu i tutaj urzadzenie GPS wydaje sie gadżetem a nie realna potrzeba.

Mozna tez wedkowac z lodzi a tutaj zachodzi(nieraz nawet koniecznosc) posiadania GPSu i sondy.

Reczniakiem tez od biedy mozna, np. jeden obsluguje sonde i silnik a drugi daje wskazowki z GPS gdzie plynac.

Jezeli obsluguje 1en czlowiek to ma do pilnowania 3 rzeczy (albo wiecej <_< ), z czego 1en ekranik jak 5 minut.

Znacznie prosciej obslugiwac urzadzenie zespolone a i z jego zasilaniem mozna kombinowac bo ma wyprowadzone zaciski do zasilania.

Wcale nie potrzeba wydawac fortuny, o ile zrezygnuje sie z roznych szpanerskich pierdulek typu kolorowy wyswietlacz.

Ja uzytkuje Garmin 168 i 178. Z czego 1sze wytrzymuje mi spokojnie 1 dzien na 7Ah i ma ograniczone mozliwosci wspolpracy z mapami (trzeba wgrywac ale da sie o ile jest sie zdecydowanym dokladnie na m-ce wedkowania - mała mapka).

Drugie raczej juz wymaga podlaczenia do cewki silnika albo skrzynki na jachcie(praktycznie na jedno wychodzi), za to ma wieksza moc sygnalu i pelna obsluge map (na wymienne programowalne kosci Garmin do 128MB)

Oba urzadzenia wycofane z produkcji ale mysle, ze da sie kupic.

Robta se co chceta :D ...ja tylko sie staram, zeby informacja byla jak najbardziej pelna, z czego moze korzystac wielu a nie tylko wybrani uzytkownicy.

Gumo