dobry Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Witam, chciałbym usłyszeć Wasze opinie na temat wymienionych niżej urządzeń GPS, chce sobie jakieś kupić, nie wiem czy opłaca kupować sie drogie z kolorowymi wyświetlaczami czy wystarczy mi takie przeciętne. Jak to jest z złapaniem sygnału itp Za odpowiedzi z góry dziękuję Garmin eTrex LegendGARMIN eTrex Venture HCGARMIN GPS 60GARMIN GPSmap 60CX
Andrzej Stanek Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 GARMIN eTrex Venture HC - mam wersję z cz.b. wyświetlaczem. Jest super. Prosty w obsłudze, niezawodny.
Gumofilc Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Co by nie kupil, dokladnie sprawdzilbym ile naprawde czasu takie urzadzenie wytrzymuje wlaczone na komplecie baterii/akumulatorow.Kolorowy wyswietlacz, podobnie jak w urzadzeniach stacjonarnych powoduje wiekszy pobor pradu. Gumo
cardinal C4 Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Warto zajrzeć na forum innych nieco zboczków niż my, tj. www.garniak.pl, gdzie jest dział Na wodzie, a w nim:O serii 76, echosondach, radarach i mapach Bluechart oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na morzu, rzece czy jeziorze, na statku, jachcie czy kajaku.Mnie się zdaje, że małe nawigacje są dobre na małe akweny, a większe (np. szkiery) proszą o większe nawigacje. Mam najprostszego eTrexa (H) i jest trochę zbyt prosty na potrzeby szwedzkie.
witek Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Wszystko zależy od mapy. BlueCharty są super. Inna sprawa to łatwość obsługi i czytelność ekranu urządzenia...
Gumofilc Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Bylo o tym kilka razy dosc szzcegolowo...urzadzenie gps w wersji ręczniak bardzo kusi. Kazdy mysli sobie - kupie cos, co bede mogl uzywac podczas pieszych wedrowek, na rower, w gorach(wysokosciomierz), itp, itd... Tymczasem jest tu kilka pulapek, z ktorych najwazniejsza to niewielkie rozmiary wyswietlacza. Nie jest to szcegolnie potrzebne a nawet niepozadane(wieksze wymiary-trudniej zmiescic w kieszeni i wzrasta waga) przy lazeniu piechota ale na lodce sa juz same klopoty.Poza wyswietlaczem problemem jest zasilanie - czesto mialem sygnaly, ze akumulatorki wytrzymywaly po 3godz. Podlaczyc (z powodu braku wyprowadzenia zasilania) pod wieksze zrodlo zasilania albo cewke silnika tez nie da rady. Lepsze jest urzadzenie stacjonarne z duzym ekranem, ponadto czesto jest mozliwosc zakupienia combosa z echosonda... Gumo
witek Posted February 10, 2009 Posted February 10, 2009 Garmin Colorado 300Garmin 76 CSX...............
Gumofilc Posted February 10, 2009 Posted February 10, 2009 Nie wiem jak tam myslal Autor watku, ale jesli chodzi o wykorzystanie wedkarskie (portal jest wybitnie wedkarski) to mozna wedkowac z brzegu i tutaj urzadzenie GPS wydaje sie gadżetem a nie realna potrzeba.Mozna tez wedkowac z lodzi a tutaj zachodzi(nieraz nawet koniecznosc) posiadania GPSu i sondy.Reczniakiem tez od biedy mozna, np. jeden obsluguje sonde i silnik a drugi daje wskazowki z GPS gdzie plynac.Jezeli obsluguje 1en czlowiek to ma do pilnowania 3 rzeczy (albo wiecej <_< ), z czego 1en ekranik jak 5 minut. Znacznie prosciej obslugiwac urzadzenie zespolone a i z jego zasilaniem mozna kombinowac bo ma wyprowadzone zaciski do zasilania.Wcale nie potrzeba wydawac fortuny, o ile zrezygnuje sie z roznych szpanerskich pierdulek typu kolorowy wyswietlacz.Ja uzytkuje Garmin 168 i 178. Z czego 1sze wytrzymuje mi spokojnie 1 dzien na 7Ah i ma ograniczone mozliwosci wspolpracy z mapami (trzeba wgrywac ale da sie o ile jest sie zdecydowanym dokladnie na m-ce wedkowania - mała mapka).Drugie raczej juz wymaga podlaczenia do cewki silnika albo skrzynki na jachcie(praktycznie na jedno wychodzi), za to ma wieksza moc sygnalu i pelna obsluge map (na wymienne programowalne kosci Garmin do 128MB)Oba urzadzenia wycofane z produkcji ale mysle, ze da sie kupic. Robta se co chceta ...ja tylko sie staram, zeby informacja byla jak najbardziej pelna, z czego moze korzystac wielu a nie tylko wybrani uzytkownicy. Gumo
Recommended Posts