Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!!

Szczerze to spodziewalem sie ze ktos juz otworzyl ten watek,ale skoro na mnie padl ten zaszczyt w tym roku :mellow: B)

Oto poranna noworoczna pani,i zarazem PB :mellow:

.

post-1218-1348914223,465_thumb.jpg

Posted
Gdzie tego szczupaka złowiłeś, bo mieszkający w Irlandii, o niebieskim niebie i gładkiej tafli jeziora wiedzą tylko z książek i telewizji. :D
Posted
W malym jeziorku kolo wioski w której mieszkam,w poranek noworoczny.Wiem ze to dziwne ale nie wialo i bylo cholernie zimno,polowa tafli jeziora byla zamarznieta :D
Posted

Gratulacje! Uprzedzam pytania - w Irlandii można obecnie łowić szczupaki więc wszystko zgodnie z regulaminem.

Pozdrawiam

Remek

Posted

Gratulacje! Uprzedzam pytania - w Irlandii można obecnie łowić szczupaki więc wszystko zgodnie z regulaminem.

Pozdrawiam

Remek

W Polsce na wielu wodach nie PZW też :D

Mam wyrobiska niedaleko rodzinnych stron, w których można pajkować do końca lutego :D

Posted

... w Irlandii można obecnie łowić szczupaki więc wszystko zgodnie z regulaminem.

W IE sezon szczupakowy zaczyna się z początkiem października, po zakończeniu sezonu pstrągowego. Kończy się +- w marcu, ale szczupaki są jeszcze łowione do końca kwietnia. Łowienie szczupaków latem jest uznawane za niesportowe i przez ogół nie jest dobrze widziane - panuje przekonanie że duży szczupak złowiony i wypuszczony (inna opcja do głowy nie przychodzi :D ) ma bardzo małe szanse przeżycia po holu i rekonwalescencji w ciepłej wodzie. Jest grupa wyspecjalizowanych szczupakowców łowiąca przez cały rok, jednak lato nie jest uważane za sezon.

Regulamin określa tylko zakaz zabierania szczupaków większych niż 50cm i 1 szt dzienie (choć w tym roku ma być ponoć wprowadzony zakaz zabierania ryb słodkowodnych po za pstrągiem).

Posted
mnie kontrolowano w ostatnich tygodniach kilka razy i za kazdym razem mowili ze nie wolno zabierac szczupakow nawet tych do 50cm,poniewaz przez ostatnie 5 lat wytepiono te ryby w niektórych okolicznych jeziorach prawi doszczetnie.Dwa tygodnie temu zlapali dwoch Francuzów na lodzi zlapali wielkiego szczupaka i zabili go tylko dla glowy,reszta wrocila do wody,tragiczne ale prawdziwe.Ale moze koniec tego off topa
Posted

Łowienie szczupaków latem jest uznawane za niesportowe i przez ogół nie jest dobrze widziane

Latem słabo biorą - to się zgodzę. Jest to lepsza pora na łowienie innych (większych) ryb - też zgoda. Jednak co do niesportowości i niedobrego widzenia (?) to bardzo lokalny ten wspomniany ogół musi być.
Posted

mnie kontrolowano w ostatnich tygodniach kilka razy i za kazdym razem mowili ze nie wolno zabierac szczupakow nawet tych do 50cm,poniewaz przez ostatnie 5 lat wytepiono te ryby w niektórych okolicznych jeziorach prawi doszczetnie.Dwa tygodnie temu zlapali dwoch Francuzów na lodzi zlapali wielkiego szczupaka i zabili go tylko dla glowy,reszta wrocila do wody,tragiczne ale prawdziwe.Ale moze koniec tego off topa

Jeszcze napisz co ze złapanymi francuzami zrobiono :mellow:

Posted
z tego co pamietam-konfiskata calego sprzetu wedkarskiego,lodzi i chyba aut i 2600 lub 2800 euro grzywny i postepowanie w toku,ciekawi mnie co zrobia z lodzia jezeli byla wypozyczona.To mi mowil irlandczyk,ktory mnie kontrolowal. szczerze to zamalo za taki wybryk,ale wiesc rozeszla sie szybko po okolicy,oby to byla przestroga dla reszty
Posted

z tego co pamietam-konfiskata calego sprzetu wedkarskiego,lodzi i chyba aut i 2600 lub 2800 euro grzywny i postepowanie w toku,ciekawi mnie co zrobia z lodzia jezeli byla wypozyczona.To mi mowil irlandczyk,ktory mnie kontrolowal. szczerze to zamalo za taki wybryk,ale wiesc rozeszla sie szybko po okolicy,oby to byla przestroga dla reszty

I takie powinny być kary!

Super

Posted

Latem słabo biorą - to się zgodzę.

Niekoniecznie się z tym zgodzę. Po prostu szczupłe przebywają w innych miejscach i żerują o innych porach, ale żerują o niebo lepiej niż zimą. Latem zawsze typuję (w sumie teraz to już znam) miejsca, gdzie gromadzą się stada krasnopiórek i hybryd. Mam notatnik, w którym codziennie przez 4 miesiące zapisywałem godzinę przybycia (doskonale to widać) i zakończenia patrolu, ciśnienie, wiatr, stan wody itp i robię sobie spore nadzieje na to miejsce w tym roku. Zimą szczupłe chodzą głęboko i szansa na okaz to w sumie loteria. Pamiętam dzień z końca czerwca (i nie jest to moja fantazja), którego w 2 rzutach miałem szczupłe 111 i 113cm, a w 5 rzucie 93cm. Podobnych dni było więcej, choć ten był najlepszy. Mam jednego znajomego grubasa, którego złowiłem latem cztery razy.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...