Jump to content

Recommended Posts

• Replies 112
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Mi się udało na kilka letnich prób złowić kilka karasi na mikro twisterki i mysle że przy odrobinie determinacji może to być wcale nie rzadka zdobycz spinningisty W zeszłym roku po krótkim holu spadł mi taki w okolicach 1,5-2kg :mellow:
Posted

mam kolege w suwalkach co dosc regularnie mial przylow linow i karasi na spinning. Poczatkowo nie chcialem mu wierzyc, ale raz bylem z nim na Jeziorze Szurpily za Suwalkami i podczas lowienia okonii na najmniejsze gumki kolega trafil niewielkiego lina. :huh:

jego sposob byl dosc prosty. malenka gumka w kolorze zoltym powoli ciagnieta po stoku. Liny atakowaly te wabiki! Moze przypominaly im kukurydze, na ktora grunciarze regularnie lowili te ryby w tym jeziorze? :D

pozd JW :D

Posted

Ja też kiedyś złowiłem karaśka na małe gumki teraz się to nie zdarza bo nie łowię już na te przynęty.

Ale może warto zmienić tytuł na jakiś ogólny bo jak wiemy czasem zdarzają się przyłowy leszczy krąpi i innych stworzeń pływających w wodzie :D

Posted

Redzi dlaczego ogólny ?

Przecież ryba złowiona prawilnie na przynętę sztuczną, więc należy jej się wątek karasie 2009 tak samo jak boleniom czy szupakom... :D

Przynajmniej, takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Kuba

Posted

Tak i powstaną wątki: Karpie 2009, Krąpie 2009, Leszcze 2009, Wzdręgi 2009, Płocie 2009, Sumiki Karłowate 2009, Ukleje 2009, Liny 2009...

Też uważam, by zrobić jeden zbiorczy wątek pod tytułem

Przyłowy 2009

Co o tym sądzi moderator?? B)

Pozdr.

Salmo

Posted

Już mnie poprzednicy uprzedzili dlaczego sądzę że powinien być ogólny :D

A co do regulaminu rozmiarowego chyba będzie trzeba wprowadzić małe poprawki :mellow:

Posted

Piękny karaś ! Cudeńko. Miałem kiedyś karasia tylko, że srebrniaka na Wisle na ucietego mannipulatora mannsa. Jak go podniosłem do powierzchni to mysląłem, że śnię. Do dziś mało kto mi wierzy w karasia na spinning.

gratuluję !

Posted

ja miałem przypadki złowienia linów na 2cm żólte Twisterki na super wolny opad.jak sie okazało pożniej ryby były nęcone kukurydzą woiec moze ten twisterek cos im przypomonał :unsure: niebyły to kolosy ale 30pare cm.

karaski kiedys swiadomoe lapałem na koniecznie BIAŁĄ mormyszkę latem z czerwoną włóczką na haku.ale były to max 20cm rybki wystarczyło wejsc w łowisko po jakimś spławikowcu i brania były dodam ze Tylko na stawach raczej niewielkich, w rzece niemiałem tyle szczescia <_<

o widze Jerzy już o tym napisał :mellow: z tymi linami to tak bywa :mellow:

• 3 weeks later...
Posted

NO to i ja w końcu trafiłem coś innego niż się nastawiałem. Zamiast klenio-jazia, na wobka skusiła się ładna 40cm świnka.

Ostatnio kolega w okoilcach Wrocławia złapał na wobka świnkę 46cm, a dziś ta sztuka udała się mnie.

Cieszy fakt, że świnek coraz więcej i wracają w swoje historyczne rewiry.

.

post-43-1348914314,8432_thumb.jpg

Posted

Cieszy tym bradziej, że to moja wogóle pierwsza świnka na wędę, a do tego spinningowa. :mellow:

Wcześniej łapałem je tylko na przepławce podczas badań nad migracjami ryb na Uniwerku, ale to nieco inne metody... hahaha B)

Posted

Dziś korzystając z pięknej pogody wybrałem się ze znajomym nad pobliski stawik rozprostować wędki. Sprzęt nie był zbyt mocny: żyłka 0,18mm, wędka Batson 3,20 do 21g.

Początkowo nic się nie działo ale w pewnym momencie...

I tu pozwolę sobie na cytat :D

Posłałem przynęte na głębszą wodę, ok. 2–3 m. Dwa razy obróciłem korbką i poczułem potworne uderzenie. W pierwszej chwili myślałem, że przynęta zahaczyła o wodorosty... Przeciwnik łatwo się nie poddawał i wielokrotnie murował do dna ale w końcu się udało sprawnie podebrać bestię <_<

Dodam że szczęśliwym łowcą był kolega ale do zdjęcia pozwolił mi zapozować :D

post-767-1348914318,817_thumb.jpg

Posted

No,no. Taka sztuka na osiemnastkę :huh: :huh:

W początkach przygody z casingiem na pożyczonym od @Tornado zestawie zaciąłem większą. Tylną ciągnikową.

Po dłuższej walce postawiłem ją niemal do pionu i tu.... nie wytrzymała kotwica Gamakatsu, w moim sliderku 12 cm :lol: