Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pływałem w poniedziałek po dość głębokim jeziorze i na 18 metrach zobaczyłem coś podobnego co narysowałem na załączonym rysunku. Dodam że dno było równe a wysokość tego czegoś wynosiła jakieś 3 metry. Widziałem to 3 krotnie w różnych miejscach ale tylko na głębinie. W okolicy jednej z chmur z boku stało coś dużego :D.

Wiem jak wyglądają osady denne i to raczej nie było - one wypełniają całe dno równomiernie. To były jakby takie górki.

Sielawa z tego co wiem pływa w toni to jednak było skupione niewiele nad dnem. Macie jakiś pomysł?

post-556-1348914308,3373_thumb.gif

Posted
Wiadomo, tylko, że leszcze w stadzie wyglądają jako wiele pojedynczych luków. Tak myślę, no chyba że jakieś strasznie cienkie gazety :D
Posted

Latwiej byloby cos powiedziec dysponujac oryginalnym odczytem z sondy.

Takie zjawiska widzialem wielokrotnie wlasnie na wiosne i na zbiornikach typu rynnowego. Moze to byc spowodowane tym, ze na zb. w/w typu woda ogrzewa sie powoli i najcieplejsze miejsca w jeziorze moga byc klasyfikowane przez ryby nadal w strefie głębi.

Zreszta wiele razy jadac gleboko na polnoc okazywalo sie, ze o polowach drapieznikow mozna bylo zapomniec bez posiadania woblerow typu SDR...

Gumo

Posted
Dzięki za informację. Nie pomyślałem że ryby ryjące w dnie potrafią zrobić tyle zamieszania :D. Następnym razem zrobię zdjęcie tego zjawiska.
Posted
Ryjące duże stado leszczy potrafi zmącić wodę na powierzchni boiska do tenisa. Ten efekt na fotce to pojedyncza lub kilka ryb szukających pokarmu w dnie, ryjąc. Tam raczej sandacza nie trafisz... B)