Robson1981 Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 Pływałem w poniedziałek po dość głębokim jeziorze i na 18 metrach zobaczyłem coś podobnego co narysowałem na załączonym rysunku. Dodam że dno było równe a wysokość tego czegoś wynosiła jakieś 3 metry. Widziałem to 3 krotnie w różnych miejscach ale tylko na głębinie. W okolicy jednej z chmur z boku stało coś dużego .Wiem jak wyglądają osady denne i to raczej nie było - one wypełniają całe dno równomiernie. To były jakby takie górki.Sielawa z tego co wiem pływa w toni to jednak było skupione niewiele nad dnem. Macie jakiś pomysł?
Robson1981 Posted April 15, 2009 Author Posted April 15, 2009 Wiadomo, tylko, że leszcze w stadzie wyglądają jako wiele pojedynczych luków. Tak myślę, no chyba że jakieś strasznie cienkie gazety
Gumofilc Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Latwiej byloby cos powiedziec dysponujac oryginalnym odczytem z sondy.Takie zjawiska widzialem wielokrotnie wlasnie na wiosne i na zbiornikach typu rynnowego. Moze to byc spowodowane tym, ze na zb. w/w typu woda ogrzewa sie powoli i najcieplejsze miejsca w jeziorze moga byc klasyfikowane przez ryby nadal w strefie głębi.Zreszta wiele razy jadac gleboko na polnoc okazywalo sie, ze o polowach drapieznikow mozna bylo zapomniec bez posiadania woblerow typu SDR... Gumo
Andrzej Stanek Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 100% ryjący w dnie białoryb - leszcz, karp.
Robson1981 Posted April 15, 2009 Author Posted April 15, 2009 Dzięki za informację. Nie pomyślałem że ryby ryjące w dnie potrafią zrobić tyle zamieszania . Następnym razem zrobię zdjęcie tego zjawiska.
Andrzej Stanek Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Ryjące duże stado leszczy potrafi zmącić wodę na powierzchni boiska do tenisa. Ten efekt na fotce to pojedyncza lub kilka ryb szukających pokarmu w dnie, ryjąc. Tam raczej sandacza nie trafisz...
Recommended Posts