pisiorek Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 Witam na wstępie wszystkich forumowiczów.Z racji pierwszego wyjazdu do Szwecji na rybki chciałbym porad dotyczących połowu śledzia na tzw. choinki. Podzielcie się koledzy swoimi doświadczeniami, jaki sprzęt, jak rozpoznać ławicę, jaką techniką łowić (podrywanie ?). Nigdy nie łowiłem tą metodą więc szukam pomocy, bo podobno to sport narodowy w Szwecji, a więc być i nie spróbować to grzech.Pozdrawiam
kryst Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 Bez zgrywu. Poderwij jakąś Szwedkę, ona Ciebie nauczy!
mifek Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 tiaaaa i nie zapomnij zabrac ze soba gumek <_< <_< <_<
Maynard Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 O ile wiem, żadna Szwedka nie uda się na potencjalne łowisko bez sprawdzonych gumek Niestety o połowach śledzi nie wiem nic, ale uwaga Kolegi kryst jest nie od rzeczy. Warto pobierać wiedzę u źródła.Może ktoś kto je łowił jeszcze się wypowie. A na jak długo jedziesz i na ile skupiasz się na śledziach? Pozdrawiam, Grzesiek
pitt Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 technika jest podobna do lowienia okoni i sieji na choinke, to z kolei sport narodowy w alpach 1. lokalizacja ryb2. opuszczenie zestawu na odpowiednia glebokosc3. podnoszenie lub podszarpywanie zestawem (sila, odleglosc przesuwania oraz czestotliwisc zdradza ryby)4. stosuje nie tylko gumy ale takze piora5. wedka z delikatna i czula szczytowka i mocnym dolnikiem jest nie do pobicia 6. zgrabna szwedka na lodzi ma swje zalety tylko w cieple dni
jersey Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 6. zgrabna szwedka na lodzi ma swje zalety tylko w cieple dni po Absolucie pewnie również w chłodne <_< <_<
Kamil Z. Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 a proszę Cię bardzo http://www.youtube.com/watch?v=XSO6qRBBQzw <_<
szpiegu Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 totalny off top ale za to jaki przyjemny jest na co popatrzeć chociaż ta wersja mi sie bardziej widzi http://www.youtube.com/watch?v=a5hzdI-6HMQ&feature=relat ed może ktoś ze Stralsundu by wiedział jak sie łowi na choinke śledzi ostatnio na moscie stało jakieś 400 osob a na wodzie było ze sto łódek
Kamil Z. Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 @Szpiegu....widziałeś ile tych filmików jest?? <_< To nawet nie offtop....to materiał na cały artykuł BTWJakby na szwedzkie szczupaczki nie gryzły to zawsze jest jakaś alternatywa ..... http://www.youtube.com/watch?v=noKgDhVygFo&feature=relat ed <_< Wydaje mi się że byłoby niezłe branie UWAGA!! Oglądać tylko do 1min 20sek.!!
TERMOS Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Czesc .Nic prostszego ,jezeli napotkacie na stada sledzi ktore zalegaj czesto cale zatoki a laowicie z lajby same spuszczanie I OPAD zazwyczaj daje branie czesto na wszystkich hakach ot i cal filozofia .Mozna tez sobie podciagac ,podszarpywc lub lekko unosic jednym slowem wszystkie chwyty dozwolone .Te zaloczne stworzenia pozra wszystko co im podzocisz na chaku.W sklepach za pare groszy kupisz gotowe zestwy chakow przyodzianych specjalnie na sledziE .Nam najlepiej sprawdzaly sie imitacje nadzinych na chak bialych robali BYLY TO TEZ GOTOWE ZESTWY co na poczatek jaknajbedziej polecam .
WIŚNIA Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Jak ja lowilem makrelki tutaj w szkocji to zauwazylem ze najlepszym bajerem jest duza ilosc streberka. Technika jest dowolna jak wezmie jedna to poczujesz na kiju. Odczekaj chwile aby nastepne wziely na reszte hakow i zatnij. Zobaczysz co taka zgraja robi z zestawem. A jak sie wedka wygina to glowa boli. Polamania kija
Recommended Posts