cardinal C4 Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Praktycznie nie da się do Szwecji samochodem bez promu - chyba, że hakiem przez Rosję. W tym roku kombinuję przeprawę Helsingor-Helsingfors (20 min.) lub Frederikshavn-Goteborg (2 godz.) - a przy okazji, wycieczka przez Danię.Niestety dla swojego VW T4 nie moge znaleźć ceny biletów. Jeśli przekraczasz cztery metry długości lub 185 wysokości, musisz dzwonić, pod numer, który w dodatku kapryśnie odbiera i nie o wszystkich porach. Może ktoś już to ćwiczył?A jak na trasie Tallin-Helsinki?Może na tym wątku wymienimy trochę informacji?
kruz Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 Kilka razy płynęłem z Sassnitz do Trelleborga i pamiętam , że też są dość mocne różnice w cenie między normalną osobówką a autem tytu VW t4. W tym roku zdecydowaliśmy się jechać ze Świnoujścia do Ystad promami Unity Line . Jedziemy T5 caravelle podwyższonym w 7 osób i różnica między polferries a unity line wyniosła 2300 pln :/Nie dziwię się , że polferries plajtuje . Faktem jest , że unity line ma w swojej ofercie jakąś promocję na minibus do 2,4 wysoki + 9osób ale i tak róznica jest porażająca . Piszę oczywiście o różnicy kosztów przejazdu w obie strony .
cardinal C4 Posted May 16, 2009 Author Posted May 16, 2009 Tak, oczywiście. Jednak z centralnej Polski trasa przez Niemcy, Danię do Malmo jest strasznym hakiem z niepotrzebnym nakładaniem kilometrów, które potem trzeba jeszcze odwalić w Szwecji bo lądujesz na samym południu. Za promy, w różnych konfiguracjach trzeba zapłacić (tam i z powrotem) ok. 200 euro, czasem więcej (nawet bez kabin, raczej niezbędnych na 19-godzinnej trasie do Nynashamn czy 10-godzinnej do Karlskrony). Ciekawą alternatywą do zach. Szwecji zdaje się trasa na północ przez Półwysep Jutlandzki z promem Frederikshavn-Goteborg, ale, jak już wspomniałem, każą do siebie dzwonić w sprawie kosztów o ile samochód choć odrobinę odbiega od standardu sam. osob. Do płd.-zach. Szwecji niezły byłby prom Helsingor-Helsingborg, ale te same pierepałki w kwestii info o kosztach.
gulf Posted September 1, 2021 Posted September 1, 2021 Odgrzeję kotleta Pilne ! Help Help Nigdy nie korzystałem z promów PL-SE a wyszło tak , że za tydzień muszę dostać się do SE samochodem z Gdyni . Pytanie takie czy bilet rezerwować na stronie przewoźnika czy są jakieś tańsze alternatywy ?
gulf Posted September 2, 2021 Posted September 2, 2021 U źródła najtaniejTomekDzięki , już kupiłem , kurna drogo ....ale dobrze jest
Czechofil Posted September 2, 2021 Posted September 2, 2021 (edited) Odgrzeję kotleta Pilne ! Help Help Nigdy nie korzystałem z promów PL-SE a wyszło tak , że za tydzień muszę dostać się do SE samochodem z Gdyni . Pytanie takie czy bilet rezerwować na stronie przewoźnika czy są jakieś tańsze alternatywy ? Bilety na trasie Gdynia - Karlskrona najlepiej kupować przez Eventur Fishing - mają ok 20% rabat w Stena Line. Nie musisz u nic kupować wypra, możesz kupić sam bilet promowy Edited September 2, 2021 by Czechofil 1
gulf Posted September 2, 2021 Posted September 2, 2021 Bilety na trasie Gdynia - Karlskrona najlepiej kupować przez Eventur Fishing - mają ok 20% rabat w Stena Line. Nie musisz u nic kupować wypra, możesz kupić sam bilet promowyDzięki w przyszłości sprawdzę na pewno
Recommended Posts