Autobusy mają 'luki bagażowe' do których spokojnie się taki zestaw zmieści. Tylko kwestia opłaty i dogadania z kierowcą No i nie jest to szczyt komfortu, ale jednak da radę...
Sezon na... zakup pontonu
#481 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2015 - 10:55
- wobler130 lubi to
#482 OFFLINE
Napisano 25 październik 2015 - 16:23
Ponton gotowy. Ale co się namęczyłem to moje. A robiłem to na słoneczku
Jeszcze pytanie co do listew. W przedniej cześci są wzmocnienia na krawędź listwy . Z tyłu ich brak. Może dla bezpieczeństwa coś tam podłożyć?
A może jednak źle je złożyłem. Poniżej 3 zdjęcia lewej strony i trzy prawej.
Oprócz problemu z tymi wzmocnieniami jest jeszcze jeden. Poniżej zdjęcie.
Ile za niego dałeś?
Dasz namiar? Ciekawe ile kosztuje 360cm.
Cło i vat ci dowalili?
#483 OFFLINE
Napisano 25 październik 2015 - 17:16
#484 OFFLINE
Napisano 25 październik 2015 - 19:08
Ile za niego dałeś?
Dasz namiar? Ciekawe ile kosztuje 360cm.
Cło i vat ci dowalili?
godski dasz znać jak ten Kolibri się spisuje czy już go sprzedaleś ???
2200,00 na gotowo u mnie. Alu ławki mi podłoga.
Bardzo dobrze. Dzisiaj pływałem testowo Tośką 6HP max 25 km/h.
#485 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 21:05
Mam pytanie : alu ławki jak pływasz jesienią to dupa Ci nie zmarznie ?
#486 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 21:18
Mało pływam. Nie zmarźnie. Kamizelka albo zapasowa kurtka pod tyłek. Ewentualnie mam nakładkę na ławkę.
#487 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 21:43
Torba i siedzisko miękkie nieprzemakalne w jednym :
- jac72 lubi to
#488 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 21:59
Czołem,
Nie znalazłem odpowiedzi ,może ktoś znajdzie czas aby podpowiedzieć kupiłem używany pro marine 320 f ,Pany w którym należy zamontować listwy stabilizujące podłogę ,ma ktoś wyczuty temat -zamontowałem bliżej pawęży i coś mi się wydaje że trochę za mocno gumiak skręca (powietrze nie schodzi), przy okazji czy w kilu macie na maksa powietrza ja pompuję maks a i tak jest miękki kill ocb?, a w ogóle jak przymocować rolke i knagę można na ten klej z zestawu naprawczego
Dozo nad wodą !!!
#489 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 22:10
Czołem,
Nie znalazłem odpowiedzi ,może ktoś znajdzie czas aby podpowiedzieć kupiłem używany pro marine 320 f ,Pany w którym należy zamontować listwy stabilizujące podłogę ,ma ktoś wyczuty temat -zamontowałem bliżej pawęży i coś mi się wydaje że trochę za mocno gumiak skręca (powietrze nie schodzi), przy okazji czy w kilu macie na maksa powietrza ja pompuję maks a i tak jest miękki kill ocb?, a w ogóle jak przymocować rolke i knagę można na ten klej z zestawu naprawczego
Dozo nad wodą !!!
Mam prośbę łatwiej Nam będzie odpowiedzieć jeżeli napiszesz to jeszcze raz, w sposób czytelny z zasadami interpunkcji.
#490 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 22:10
Listwy boczne umocuj tak by łączyły kilka elementów podłogi przeważnie 3 ostatnie , jednak montaż listew bocznych nie ma nic wspólnego ze skręcaniem. Kil pompujesz zgodnie z tabliczką znamionową, ale przy zimnej wodzie ( a teraz taką mamy , należy dopompować oczywiście z rozsądkiem ).
Możesz użyć tego kleju z zestawu a tu masz filmik jak :
#491 ONLINE
Napisano 30 październik 2015 - 20:21
do przyklejania roznej masci ustrojstw polecam klej z firmy TIP TOP CEMENT Camping+plastic , mam przyklejona knage i rolke . nic nie odchodzi trzyma bardzo dobrze. koszt okolo 40zl na aledrogo. czas schniecia do godziny. jesli chodzi o listwy ( tez mam pro marne 320) to zakladam tak ze zachodza po rowno na elementy podlogi od strony pawezy i 3 elementu (liczac od pawezy.)
Użytkownik siarq edytował ten post 30 październik 2015 - 20:28
#492 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 00:19
Też mam Pro marine forsage 320. Dokładnie tak jak kolega napisał. Zakładaj tak żeby "chwyciły" 3 elementy. Nie ma prawa nic skręcać. W tym pontonie kil możesz pompować do ciśnienia mniejszego niż komory. Warto o tym pamiętać.
Pompuj, pływaj i ciesz się bo to bardzo fajne pływadło. Ja niestety jestem zmuszony swoje sprzedać i żal bardzo się rozstawać . Służyło dzielnie. Na pewno będziesz zadowolony z tego pontonu.
#493 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 12:31
Siema,
Sezon sezonem i jak większość wędkarzy marzę o własnej łajbie ale niestety łódź odpada ze względów garażowo-transportowych. Więc ponton, no i tu jest parę pytań i wątpliwości.
Patrząc na pontony zauważyłem że w pontonach do powiedzmy 3 metrów nie ma miejsca, dosłownie. Więc ponton jaki mnie interesuje to 3,30 metra. Jaki silnik da mi możliwość popłynąć tym pontonem w górę Wisły powiedzmy 15 kilometrów. I jak wygląda kotwiczenie takiego pontonu czy bez obaw można rzucić kotwicę na środku Wisły?
#494 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 12:38
Kolego po pierwsze odpowiedz sobie czy chce ci się za każdym razem dzwigać i rozkładać ponton. Nie jest to takie "kolorowe" jakby mogło się wydawać.
#495 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 12:50
Alfaiomega (teoretycznie pytać nie powinieneś ). Do takiego gumiaka już około 8 KM pozwoli lecieć ślizgiem pod prąd i w miarę sprawnie się przemieszczać. 9,8 wydaje się być najlepszym kompromisem w relacji masa-moc. Odnośnie kotwicy, ja kupiłem pługową i jest super. Na odpowiednio długiej lince ustawia ponton 3,6m z gratami i 2 osobami na pokładzie w najsilniejszym nurcie. Tam, gdzie chcę. A to zaledwie 3kg żelastwa.
#496 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 13:52
Kolego po pierwsze odpowiedz sobie czy chce ci się za każdym razem dzwigać i rozkładać ponton. Nie jest to takie "kolorowe" jakby mogło się wydawać.
Fakt nie jest to kolorowe , ale dzwiganie łódki na 3 piętro jest jeszcze gorsze.
Do tematu rozłożenie pontonu to max 15-20 min , co do kotwicy pługowa składana załatwia wszystko lub gumowana 10 lub 14kg ( ale to kolejny ciężar ). Co do silnika jeśli pływasz sam 5 , jeśli myślisz o pływaniu we 2 osoby 100 % @Kamil Z ma rację. A jeśli posiadasz odpowiednie środki , każdy mocniejszy będzie OK
#497 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 14:05
- Kamil Z. lubi to
#498 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 15:54
Kotwica pługowa, którą zakupiłem, jest jednoelementowa, bez możliwości złożenia. Linkę kotwiczną (kupiłem pływającą) mocuję do kotwicy, a konkretnie jej przedniego otworu, za pomocą szekli oraz kauszy dla ochrony linki. Na końcu ramienia linkę mocuję plastikowymi spinkami do przewodów (trytytkami ) Jedną, lub dwiema sztukami- w zależności od ich grubości i wytrzymałości. W razie utknięcia pod jakąś podwodną przeszkodą, mocne napięcie/szarpnięcie linki powoduje ich zerwanie, odwrócenie się kotwicy i uwolnienie z zaczepu. Spinki kosztują jakieś śmieszne grosze- zawsze staram się mieć ich większy zapas, bo na jednej wyprawie kilka sztuk potrafi się "zużyć"
A wygląda to mniej więcej tak: (przepraszam za jakość zdjęcia- mega crop)
- Piotrek Milupa i kacper524 lubią to
#499 ONLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 19:40
#500 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2015 - 23:12
Zawsze możesz mieć dwie podłogi, alu i airmate. Ale jak masz wprawę to naprawdę nie ma różnicy czy alu czy airmata , max 20 min i na wodzie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych