Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   majdan

majdan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp.
  • Imię:Radek

Napisano 14 listopad 2015 - 17:53

Witam,

Przymierzam się do kupna Kolibri KM 300PP. Mógłby mi ktoś wysłać zdjęcia poglądowe z pływania na nim w 2 osoby? Chciałbym zobaczyć ile jest na nim miejsca.

Na pontonie będę pływać przeważnie sam, dlatego niechciałbym większego modelu ze względu na wagę.

#502 OFFLINE   Wilku82

Wilku82

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 14 listopad 2015 - 18:23

Witam, ja się przymierzam do zakupu tego http://www.nautic-la...er-21-hf280.htm

Co sądzicie o tym pływadle?

#503 OFFLINE   Kozi

Kozi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 380 postów
  • LokalizacjaŚrem

Napisano 14 listopad 2015 - 18:31

Pontonem się tego nazwać nie da. Raczej zabawka do pływania rekreacyjnego blisko brzegu w ciepłej porze roku...

#504 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 14 listopad 2015 - 19:00

Fajna cerata , @Wilku szkoda kasy.

@majdan fajnie to napisałeś i prawidłowo zdjęcia poglądowe z pływania, bo wędkować we dwóch to raczej bardzo marnie to wygląda, sporadycznie można , ale to męczarnia .

Podłoga 200 cm , dwie ławki po 20 cm , 80 cm zwężenie dziobu , zostaje 80 cm na dwóch. No da się, ale te 30 cm to bardzo dużo, więc przemyśl dwa razy przed zakupem.

Moim zdaniem 330 bez szału , ale we dwóch połowisz na spokojnie.

#505 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2015 - 19:03

Witam, ja się przymierzam do zakupu tego http://www.nautic-la...er-21-hf280.htm

Co sądzicie o tym pływadle?

Pontonem się tego nazwać nie da. Raczej zabawka do pływania rekreacyjnego blisko brzegu w ciepłej porze roku...

Pływam na takim tylko jeszcze mniejszym 2,10 m od kilku lat. Zarośnięte bagienka max. kilka hektarów. Polecam zamiast Belly Boat.

Niska waga i w kilka minut na wodzie. Na większe akweny się nie nadaje. Na takie mam Koliberka 330D.

Wiele lat temu miałem takiego Sevylora tylko 3,60. Pływałem nim po większych 100-200 hektarowych jeziorach. Po kilku latach zaczął się sypać.

#506 OFFLINE   majdan

majdan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp.
  • Imię:Radek

Napisano 14 listopad 2015 - 20:07

@maweric dzięki za odpowiedź :) najlepszym wyjściem będzie poszukać tego modelu gdzieś w okolicy, może będą mieli rozłożony i sprawdzić samemu.

#507 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 14 listopad 2015 - 20:14

Nie ma sprawy, to najlepsze rozwiązanie , chyba że poszukasz pontoniarzy ze swoich stron, na wodzie sprawdzisz najlepiej

#508 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kiersnowski

Napisano 14 listopad 2015 - 23:17

Na 330 we dwóch wędkuje się na spokojnie. Dwóch takich miśków jak ja be najmnienszego problemu castingowało tak na siedząco jak i na stojaka do tego ze 6 węddk i masa szpeju.

#509 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2015 - 23:27

Na 330 we dwóch wędkuje się na spokojnie. Dwóch takich miśków jak ja be najmnienszego problemu castingowało tak na siedząco jak i na stojaka do tego ze 6 węddk i masa szpeju.

Wiadomo, lepiej 3,60. To optimum. Ale na 3,30 tez dajemy radę we dwóch. 

#510 OFFLINE   kamol84

kamol84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 55 postów
  • Lokalizacjaolsztyn
  • Imię:kamil

Napisano 15 listopad 2015 - 13:53

Tak jak koledzy wyżej napisali, 330 na dwóch daje radę. Ja swojego KM330D mogę śmiało polecić, stabilny, sporo miejsca, w miarę łatwy w montażu i demontażu (zwłaszcza we dwie osoby, ale i jedna daję radę - 30 min i gotowe). 

#511 OFFLINE   Wilku82

Wilku82

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 15 listopad 2015 - 17:20

Dzięki wszystkim za odpowiedzi w sprawie pontonu.

Pływam na takim tylko jeszcze mniejszym 2,10 m od kilku lat. Zarośnięte bagienka max. kilka hektarów. Polecam zamiast Belly Boat.

Niska waga i w kilka minut na wodzie. Na większe akweny się nie nadaje. Na takie mam Koliberka 330D.

Wiele lat temu miałem takiego Sevylora tylko 3,60. Pływałem nim po większych 100-200 hektarowych jeziorach. Po kilku latach zaczął się sypać.

Chodzi mi głównie o to, żeby nie przekraczał tych 2,5 metra ten co podałem przekracza o 6 cm bodajże ale miesci się jeszcze w normie i nie będę go musiał rejestrować i opłacać ubezpieczenia, natomiast pływać będę mógł najdalej 150 metrów od brzegu. 

Pozdrawiam!

Arek

#512 OFFLINE   mariuszwf

mariuszwf

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 817 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 15 listopad 2015 - 17:35

O ile mi wiadomo :)  każdy ponton wykorzystywany do celów wędkarskich trzeba rejestrować :)

Koszt rejestracji raptem kilkanaście złotych. :)

#513 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 15 listopad 2015 - 17:41

Dzięki wszystkim za odpowiedzi w sprawie pontonu.

Chodzi mi głównie o to, żeby nie przekraczał tych 2,5 metra ten co podałem przekracza o 6 cm bodajże ale miesci się jeszcze w normie i nie będę go musiał rejestrować i opłacać ubezpieczenia, natomiast pływać będę mógł najdalej 150 metrów od brzegu.
Pozdrawiam!
Arek

Kolego szanowny... Do 250 cm to możesz raczej zabrać dupeczkę na zachód słońca, a nie wędkować. Poza tym jeśli już odpuścisz dupeczki i zajmiesz się wędkowaniem, to i tak 13 zł musisz zapłacić za rejestrację w wydziale środowiska. Ale nie bój się, to opłata jednorazowa ;-)

#514 OFFLINE   Wilku82

Wilku82

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 15 listopad 2015 - 17:49

O ile mi wiadomo :)  każdy ponton wykorzystywany do celów wędkarskich trzeba rejestrować :)

Koszt rejestracji raptem kilkanaście złotych. :)

Kolego szanowny... Do 250 cm to możesz raczej zabrać dupeczkę na zachód słońca, a nie wędkować. Poza tym jeśli już odpuścisz dupeczki i zajmiesz się wędkowaniem, to i tak 13 zł musisz zapłacić za rejestrację w wydziale środowiska. Ale nie bój się, to opłata jednorazowa ;-)

Nie mieszkam w Polsce. Wg mnie lepszy taki ponton niż belly boat. Dzięki za troskę :) 

#515 OFFLINE   Darecki

Darecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów
  • LokalizacjaTurawa

Napisano 17 grudzień 2015 - 23:45

Czy ktoś z kolegów użytkuje ponton Maweric 370?

Mam kilka pytań.

#516 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 30 grudzień 2015 - 16:00

Tak czytam Wasze posty Panowie na temat uciążliwego składania pontonu z tz sztywną podłogą oraz profilami bocznymi i powiem tak...miałem busha pływałem nim po Solinie i...przeklołem dziada,był tak ciasno spasowany  z tymi profilami alu że rozkładanie go to był koszmar..na szczęscie pojechał z moją ex do  Niemiec i pies go.... Nauczony doświadczeniem nabyłem  Ukraińskiego 310 cm Ellinga z kilem,oraz pełną podłogą składaną typu tz książka ,bez tych poronionych profili bocznych, na tz wcisk....obecnie składanie takiego modelu to jest bajka w porównaniu z poprzednikiem...jest to nawet pokazane na yutube ,dodam tylko że Tokarex też już ma taki model z e sztywną podłogą bez profili,co nie samowicie skraca czas i ułatwia życie..pozdrawiam... :rolleyes:

#517 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 30 grudzień 2015 - 19:09

Mógłbys dać jakiegoś linka do tego rodzaju podłóg w pontonachm

#518 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 grudzień 2015 - 21:09

Mógłbys dać jakiegoś linka do tego rodzaju podłóg w pontonachm

Proszę:

http://www.pontony.n...i_akcesoria.php

#519 OFFLINE   gorgo9

gorgo9

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaBiałogard

Napisano 03 styczeń 2016 - 12:27

Witam :P . Stoję przed wyborem pontonu  :wacko: Dlaczego ponton a nie lódka? Wiadomo kluczową sprawą jest auto, żeby wodować łódkę (przynajmniej na moich łowiskach) trzeba mieć coś z 4x4 i najlepiej wysokiego. Niestety ja właśnie jestem w fazie zmiany auta (octavia RS lub BMW e91) i wybór padł na ponton. Czego od niego oczekuje ? A mianowicie tego żebym mógł łapać na stojąco gdyż mam problemy z kolanami od wypraw podlodowych  :D i nie wysiedzę kilku godzin na siedząco przy niskiej temp. przeważnie wędkuję sam gdyż w mojej okolicy nie mam kompanów do wędkowania . Aha kluczowa sprawa musi mieć miejsce na silnik. Łowiska będą spore od przeważnie od 100 do 2 tys ha. Transportował go będę na przyczepce.

Czy któryś z kolegów mógłby coś polecić? Nie będę ukrywał że szukam czegoś w rozsądnych pieniądzach  :rolleyes:

#520 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 03 styczeń 2016 - 12:40

Kolibri 360dsl na przyklad
Edit: na takie zbiorniki to od 4m w gore

Użytkownik pmiszk1 edytował ten post 03 styczeń 2016 - 12:54