Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#861 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów
  • Imię:Radek

Napisano 19 listopad 2016 - 13:14

Witam kolegów . Właśnie zakupiłem mój ponton marzeń :) ale mam jeden dylemat , ponton jest używany i poprzedni właściciel czarnym markerem napisał na nim numery rejestracyjne. ... czym mogę je bezpiecznie zmyc ? ( żeby nie uszkodzić pontonu ) z góry dziękuję za ws,ystkie rady :)
  • Bociator lubi to

#862 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 19 listopad 2016 - 13:45

Ja wszystko myję benzyną ekstrakcyjną albo chamskim acetonem. Nic się nie dzieje.
Ważne żeby czyściwo nie było tłuste. Nie myj tylko kolorowymi papierami, a zwykłą szmatką bawełnianą. Kolor z papieru się rozpuszcza i pomaziesz burty tylko.

Przy takiej chemii radzę użyć rękawiczek gumowych. Ja sobie parę razy ręce załatwiłem ;-)

Użytkownik count_martin3z edytował ten post 19 listopad 2016 - 13:49

• Bociator lubi to

#863 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów

Napisano 19 listopad 2016 - 14:46

Dzięki za radę . Ale to dziwne ręce można sobie załatwić a pontonu to nie rusza ...nie pozostało nic innego jak zainwestować w pół litra i szorowac :)

#864 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 19 listopad 2016 - 14:49

Został mi cały syf na rękach, czyli smar i inne gówna z jezdni.
To PVC jak blacha jest... Swojego czasu ktoś pisał żeby chemia nie traktować, bo coś tam :-)
Nooo. Jak nie wiem... ;-)

Użytkownik count_martin3z edytował ten post 19 listopad 2016 - 14:51

#865 OFFLINE   pisaq87

pisaq87

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Pisarski

Napisano 22 listopad 2016 - 19:42

Witam,
też się pochwalę. W zeszłym sezonie, pod presją kolegów, popływałem trochę na 3m pontonie i... się przekonałem.
Także na ten sezon sprawiłem sobie Kolibri KM-360D z drewnianą podłogą i kilem. W 99% pływam na elektryku, gdyż na większości moich zaporówek obowiązują strefy ciszy... <_<
Dobre rozwiązanie dla kogoś, kto nie ma gdzie trzymać łodzi, a jednak potrzebuje trochę pokładu i nie ma jednego łowiska, na którym mógłby zwodować łódź na stałe.
Ma dużo miejsca i jest mega stabilny. Cała guma wraz z osprzętem, silnikiem, akumulatorem i innymi tobołami z łatwością mieści się w przeciętnym hatchbacku. Montaż i demontaż od a do z, po krótkim treningu zajmuje kilkanaście minut.

Litery na burty ogarnąłem u znajomego, który okleja samochody, lecz to rozwiązanie jest średnio trwałe, gdyż ponton jednak pracuje i po kilku użyciach litery zaczynają schodzić. Chyba zamówię gotowy napis w Tokarexie. 

#866 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 listopad 2016 - 19:56

Ja plandekę zamówiłem z napisami za grosze na forum. Na razie mam naklejane i drugi sezon może wytrzymają.

#867 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 09:52

Może okres już nie ten, ale mam zamiar w końcu kupić ponton. Na celowniku są dwa Bark BT-330, oraz Kolibri KM-330. Przeglądając alledrogo można zauważyć rozpiętość cenową w przypadku Bark'a od 1,460zł - gwarancja 3lata, 1,750zł - gwarancja 7lat oraz 1,800zł z gwarancją na 5 lat. Z Kolibri jest podobnie. Moje pytanie sprzedający powołują się na Dystrybutora, każdy z nich ma inny okres gwarancyjny od czego to zależy? Warto dorzucić 300zł na dłuższą gwarancję czy 3letnia spokojnie wystarczy ?

#868 OFFLINE   Darecki

Darecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów
  • LokalizacjaTurawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 10:00

Sprawdź czy dystrybutorzy to są polskie firmy, czy osoby prywatne z Ukrainy.

Użytkownik Darecki edytował ten post 02 grudzień 2016 - 10:03

#869 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 02 grudzień 2016 - 10:03

Oba mają kil.........?

#870 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 10:44

Sprawdź czy dystrybutorzy to są polskie firmy, czy osoby prywatne z Ukrainy.

Najtańsza firma sprzedająca pontony Bark, to polska spółka. Zacytuje informacje z licytacji:

Jesteśmy oficjalnym importerem pontonów produkowanych firmą - producentem BARK w Polsce i innych krajach UE. Pontony BARK, które są sprzedawane przez nas, zostały zawiezione oficjalnie. Zostały zapłacone wszystkie podatki oraz cła zgodnie z polskimi i unijnymi przepisami. Legalność naszego importu jest potwierdzona Certyfikatem oficjalnego IMPORTU dla każdego pontonu. Realizujemy wszystkie zobowiązania gwarancyjne w ciągu 3 lat gwarancji podstawowej od producenta. 

Oba mają kil.........?

Nie posiadają kila. Myślę że jest zbędny na jeziorku 20 i 50ha oraz elektryku 55lbs.

#871 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 02 grudzień 2016 - 11:31

Może okres już nie ten, ale mam zamiar w końcu kupić ponton. Na celowniku są dwa Bark BT-330, oraz Kolibri KM-330. Przeglądając alledrogo można zauważyć rozpiętość cenową w przypadku Bark'a od 1,460zł - gwarancja 3lata, 1,750zł - gwarancja 7lat oraz 1,800zł z gwarancją na 5 lat. Z Kolibri jest podobnie. Moje pytanie sprzedający powołują się na Dystrybutora, każdy z nich ma inny okres gwarancyjny od czego to zależy? Warto dorzucić 300zł na dłuższą gwarancję czy 3letnia spokojnie wystarczy ?

Ja bym to całkowicie olał i wziął najtańszą opcję gwarancji. Jak Ci się rozklei to weźmiesz tubkę z klejem i jazda. Mi osobiście nie chciałoby się bawić w wysyłki pontonu na gwarancję, szczególnie gdyby taka konieczność zaistniała w środku sezonu.

#872 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 02 grudzień 2016 - 12:44

Tak jak pisze @Pumba przy cenie 1460 zł olej gwarancję bo pewnie ponton i tak z przemytu , i nie masz szans na gwarancję . Przy pontonie za 3 tyś gra już warta świeczki i warto kupić od firmy . Na alledrogo szybko sprawdzisz czy firma czy osoba prywatna , masz dane firmy.

#873 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 13:35

Tak jak pisze @Pumba przy cenie 1460 zł olej gwarancję bo pewnie ponton i tak z przemytu , i nie masz szans na gwarancję . Przy pontonie za 3 tyś gra już warta świeczki i warto kupić od firmy . Na alledrogo szybko sprawdzisz czy firma czy osoba prywatna , masz dane firmy.

Jesteśmy oficjalnym importerem pontonów produkowanych firmą - producentem BARK w Polsce i innych krajach UE. A firma to 

TexChem Sp.z o.o

#874 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 02 grudzień 2016 - 13:54

Super poproś paragon i będzie OK . :)

#875 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 16:51

Olej gwarancję ... to i tak fikcja :)

#876 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 17:22

Ostatnie pytanie: Bark czy Kolibri? Warto dopłacać do Kolibri?

#877 OFFLINE   Darecki

Darecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów
  • LokalizacjaTurawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 18:00

I jeden i drugi to bardzo dobre pontony. No może Kolibri bardziej renomowany i markowy.

Weź ten, który bardziej Ci się podoba.

Mam małego Barka i dużego Kolibra, różnicy w jakości nie zauważyłem. Oba są zajebiste.

#878 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 02 grudzień 2016 - 18:51

Olej gwarancję ... to i tak fikcja :)

Na pewno wiesz o czym piszesz ??

I jeden i drugi to bardzo dobre pontony. No może Kolibri bardziej renomowany i markowy.

Weź ten, który bardziej Ci się podoba.

Mam małego Barka i dużego Kolibra, różnicy w jakości nie zauważyłem. Oba są zajebiste.

Różnica jest . może nie w jakości wykonania, a w grubość materiału i gramaturze .

Bark BT 330 - 38 kg ;  Kolibri 330 PP 48 kg , różnica w balonach 2 cm , moc silnika 4 KM itd.

• thug lubi to

#879 OFFLINE   MikiWroc

MikiWroc

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Mikołaj

Napisano 06 grudzień 2016 - 17:37

Witam , mam pytanie na temat pontonu Vetus 330 z aluminiową podłoga ? Posiada ktoś bądź wie coś więcej ?
Cena dość spora ale sprzedawca bardzo chwali ale każdy wie jak to sprzedawca , więc wolę się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam.

#880 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 06 grudzień 2016 - 21:20

Moim skromnym zdaniem za taką kasiorę ,,,i tylko jedna ławka...? :huh:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4