Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   MichuA

MichuA

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŚwinoujście
  • Imię:Michał

Napisano 29 grudzień 2016 - 20:05

Jeśli masz okazję bierz 4m, jeśli chcesz pływać bez problemów nie zapomnij o kole ratunkowym - zajmuje trochę miejsca, do tego kapoki, bosak , kotwica i reszta sprzętu to z 3,60 będzie mniej miejsca niż w 3,20.

Podłogę dobierz wedle własnego uznania, ja używam sklejki i po trzech sezonach mogę stwierdzić, że w kilku miejscach się lekko wytarła. Wszystkie krawędzie są obite listwami aluminiowymi więc mało prawdopodobne aby coś spuchło , a jeśli to nastąpi to wykroję sobie nową. Sklejka lepiej pracuje niż alu i nie nagrzewa się tak od słońca i z tego powodu wybrałem taką podłogę. Ja mam pontonik 3,20 i użytkuję go na zatoce pomorskiej, taką długość wybrałem ze względu na transport, a praktycznie zawsze łowię sam. 

#902 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 29 grudzień 2016 - 20:38

Wszystko spoko tylko że producent podaje podaje długość pokładu 280 dla Km360 i 290 dla Km400 nie wielka różnica może ktoś z kolegów miał okazję sprawdzić oba modele?. Co do podłogi to chyba zamówię sklejkę jeśli mi  nie będzie pasowało zamówię alu różnica jeśli nastąpi wyniesie według przedstawiciela 200zł 

#903 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 grudzień 2016 - 21:05

Wszystko spoko tylko że producent podaje podaje długość pokładu 280 dla Km360 i 290 dla Km400 nie wielka różnica może ktoś z kolegów miał okazję sprawdzić oba modele?. Co do podłogi to chyba zamówię sklejkę jeśli mi  nie będzie pasowało zamówię alu różnica jeśli nastąpi wyniesie według przedstawiciela 200zł 

Różnica pomiędzy KM360D a KM400D jest ogromna. Długość pokładu to 263 kontra 290 cm ale szerokość 76/92 robi różnicę. Niebo a ziemia.

Poza tym balony większe 42/49. A wiadomo jak lubimy duże balony :) .

Przy modelu 360DSL różnica w długości pokładu jest mniejsza wskutek krótszych pływaków. 280/290 cm .

Bierz 400. 360 nie nadaje się do wędkowania we trzech.

Podłoga tylko alu. Tym bardziej jeśli różnica w cenie to tylko 200 zł.

#904 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 29 grudzień 2016 - 21:21

Jeśli masz okazję bierz 4m, jeśli chcesz pływać bez problemów nie zapomnij o kole ratunkowym - zajmuje trochę miejsca, do tego kapoki, bosak , kotwica i reszta sprzętu to z 3,60 będzie mniej miejsca niż w 3,20.
Podłogę dobierz wedle własnego uznania, ja używam sklejki i po trzech sezonach mogę stwierdzić, że w kilku miejscach się lekko wytarła. Wszystkie krawędzie są obite listwami aluminiowymi więc mało prawdopodobne aby coś spuchło , a jeśli to nastąpi to wykroję sobie nową. Sklejka lepiej pracuje niż alu i nie nagrzewa się tak od słońca i z tego powodu wybrałem taką podłogę. Ja mam pontonik 3,20 i użytkuję go na zatoce pomorskiej, taką długość wybrałem ze względu na transport, a praktycznie zawsze łowię sam.

Na lodziach pomiedzy 3,5 a 4m, czyli np. 3,6m, nie trzeba kola ratunkowego wg: http://www.wroc.uzs....żenie łodzi.pdf

Użytkownik SzymusS edytował ten post 29 grudzień 2016 - 21:21

#905 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow

Napisano 29 grudzień 2016 - 21:27

Różnica pomiędzy KM360D a KM400D jest ogromna. Długość pokładu to 263 kontra 290 cm ale szerokość 76/92 robi różnicę. Niebo a ziemia.

Poza tym balony większe 42/49. A wiadomo jak lubimy duże balony :) .

Przy modelu 360DSL różnica w długości pokładu jest mniejsza wskutek krótszych pływaków. 280/290 cm .

Bierz 400. 360 nie nadaje się do wędkowania we trzech.

Podłoga tylko alu. Tym bardziej jeśli różnica w cenie to tylko 200 zł.

Różnica w cenie pomiędzy sklejką a alu to 700zł ale podłoga dokupiona osobno kosztuje 900zł także zastanawiam się nad opcją zakupienia jej później. @godski a jaki silnik potrzeba by w miarę szybko i bezpiecznie przemieszczać się taką jednostką?

#906 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 29 grudzień 2016 - 21:45

15kucy to min

#907 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 grudzień 2016 - 22:43

Do 360 min. 10 . 400 jest dużo większa i tu 15 minimum.

#908 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 30 grudzień 2016 - 01:10

Budżet tak powiedzmy do 4tyś także na podłogę powinno wystarczyć co do muchówki to się okaże ;) . Pomyślę o przyczepie ale na ryby obecnie używam przedłużone vito także miejsca mam dość

Tu nie chodzi o miejsce w samochodzie ale o każdorazowe rozkładanie, które w przypadku świeżego i nie wyrobionego jeszcze pontonu i jednej osoby to robiącej może być dramatem.

#909 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 grudzień 2016 - 01:32

Tu nie chodzi o miejsce w samochodzie ale o każdorazowe rozkładanie, które w przypadku świeżego i nie wyrobionego jeszcze pontonu i jednej osoby to robiącej może być dramatem.

Tak, Ty ponton 3,60 rozkładasz w 15-20 minut a ja 3,30 w 25-30 minut. I klnę przy tym jak cholera.

• Norbert 78 lubi to

#910 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 30 grudzień 2016 - 01:37

przy 400, to chyba musiałbym zrobić długa przerwę w trakcie na odzyskanie sił  ;)

#911 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 30 grudzień 2016 - 07:18

Busha Favorite 420 kilka razy rozkładałem sam. Nie polecam. Da się, ale lepiej jak dzieci nie ma w pobliżu, ponieważ słownictwo było mało cenzuralne. Inna sprawa, ze nawet z kółkami nie było łatwo do wody go wrzucić.... Jak zmieniłem na 330, to się uśmiechałem za każdym razem podczas składania :-)

Puszczone ze Steeza w zestawie z Xzogą :-)

#912 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 30 grudzień 2016 - 08:00

Na rzeki - im większy tym wygodniejszy, na morze im większy tym bezpieczniej. Każda podłoga ma zady i walety.

Pomyśl tylko o wodowaniu, jeśli dasz sobie radę z 4m to nawet nie myśl o mniejszym.

#913 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kiersnowski

Napisano 30 grudzień 2016 - 08:04

Nie wiem co wy macie z tym rozkładaniem pontonów. 3.30 naprawdę, gdy się sprężyć idzie rozłożyć i zwodować w 15 mniut, bez rzucania mięsem. Od zera zaznaczam. 30 minut to z luzem na spokojnie i bez pośpiechu. Dłużej trwa składanie bo trzeba trochę łajbę ogarnąć po pływaniu. Fakt używam pomocy naukowych typu pompka elektryczna.

#914 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 30 grudzień 2016 - 08:20

Artur, wierz mi, 4,20 to nie to samo co 3,30 jeżeli chodzi o solowe składanie i rozkładanie.

• Pumba lubi to

#915 OFFLINE   fred88

fred88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Piotrek

Napisano 30 grudzień 2016 - 08:27

Mam pompona 330. Przy pompce dostepnej w zestawie montaż trwał 20 minut w pojedynke bez pośpiechu. Od monentu zgaszenia silnika w aucie do odpalenia silnika na pontonie 25-30 minut. Co do podłogi posiadam amelinium. W lecie nagrzewa się, ale nie tak jak piszą niektórzy, że aż parzy. I tak zawsze jakieś klapki są na nogach. Aha jeszcze coś o pompce. Rozpadła się równo po dwóch latach (okolo 50 pompowań). Był dylemat jaką kupić. Elektryczna czy nożna... Wybór padł na ręczna tłokową z decathlonu. Pompuje w dwóch kierunkach dzięki czemu pompuje się jeszcze szybciej.

Użytkownik fred88 edytował ten post 30 grudzień 2016 - 08:27

#916 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 30 grudzień 2016 - 08:42

pompka elektryczna rozłożenie  330 z alu max 15 min , 370 alu 25 min , 400-420 alu 35 min , oczywiście w jedną osobę .

Rozkładanie pontonu powyżej 370 w jedną osobę katorga, rozkładanie pontonu ponad 370 w listopadzie lub grudniu nad wodą w temp. 5 stopni porażka (tragedia). Ze składaniem to samo, tu tylko i wyłacznie przyczepa by wędkowanie sprawiało , zamierzony cel ( przyjemność ) .

• CLAUDIO i Dano. lubią to

#917 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 30 grudzień 2016 - 08:42

Przy detkach kazdy centymetr sie liczy. 3,2 a 3,6 to niby tylko 40cm roznicy , jednak to jest duzo. Na spokojnie 2 osoby mozna komfortowo lowic. przy 3,2 + szpej , jest ciasno. Zalezy kto ile gratow jeszcze bierze. Ja u siebie wstawilem fotel obrotowy (detka 3,2m) + 2xaku 100ah+ skrzynia z pierdolami i miejsca brak. jak lowie z kims to musze fotela nie wkladac,  badz ziomek siedzi na dziobie , na akumulatorach...na 3,6m lowlem kilka razy we 2 os i juz jest  inna bajka. Przy lokdkach inaczej , maja duzo szerszy poklad vs balon.

#918 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 30 grudzień 2016 - 09:00

Co do wielkości pontonu to trzeba przyjąć założenie, 300 wędkowanie w jedną osobę ( fajny komfort ) , 330 wędkowanie w jedną osobę ( super ) , sporadycznie można zaprosić kompana, ale to już nie komfort , ale możemy połapać ( byle nie kilka dni pod rząd ). 360 łapanie w pojedynke ( ideał ), wady składanie i rozkładanie trochę męczące. 400 i większy ,w jedną osobę co do łapania szczyt komfortu, 2 nawet super, 3 osoby nadal dobre warunki.Rozkładanie w 2 osoby może być . Przy jednej osobie zdecydowanie przyczepa.  Bez przyczepy rozłożenie , wodowanie ( nawet z kołami ) mało komfortowe i męczące .

Ktoś za chwile napisze mam 420 i rozkładam sam bez problemu, jasne rozłożysz bo nie masz innego wyjścia, ale co to za przyjemność, :)

• Dano. lubi to

#919 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow

Napisano 30 grudzień 2016 - 11:26

Nawet nie myślę o pływaniu w pojedynkę. Będę często łowił na brytyjskim wybrzeżu, pływanie samemu przy tutejszych pływach to słaby pomysł.

Przyczepę brałem pod uwagę przy obu długościach z lenistwa po prostu. 

#920 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 grudzień 2016 - 11:35

Nawet nie myślę o pływaniu w pojedynkę. Będę często łowił na brytyjskim wybrzeżu, pływanie samemu przy tutejszych pływach to słaby pomysł.

Przyczepę brałem pod uwagę przy obu długościach z lenistwa po prostu. 

Juz myslalem ze na Morrum chcesz sie wodowac  :D

• albercik2 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych