Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#1281 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 03 listopad 2017 - 21:31

bez kolek to albo slipujesz sie nad brzegiem , badz 2 osoby... w przeciwnym wypadku wyjazd to katorga...jak masz smykalke to za 100zl przy pomocy castoramy sam wyrzezbisz kolka slipowe

#1282 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 listopad 2017 - 16:24

Albo plastikowe składane Kolibri kup .

#1283 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 04 listopad 2017 - 17:12

Zamierzam w okresie zimy kupić ponton Kolibri KM 300 lub 330.Możecie polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę z olx.

#1284 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 04 listopad 2017 - 17:37

https://www.bcpoland...zedaze-kolibri/

#1285 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 04 listopad 2017 - 17:47

Przedstawicielem Kolibri jest Tokarex ,firma rekomendowana wyżej to nie firma polska, " poland ma tylko w nazwie , bez f-ry , polskiego paragonu nie wspomnę o gwarancji .

Ale , jest ryzyko jest zabawa :)

• suhhar, thug i Dano. lubią to

#1286 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Napisano 04 listopad 2017 - 17:55

....
5 mala waga +malo grubego i ciezkiego materialu .- a to nic dobrego 
......

Kolibri (z linku) w całości jest z PVC 950g/m2, BARK balony z 950 a podłoga z 1100g/m2.
Poza tym- nie dał bym 700zł więcej za pełną podłogę: wolę na deski w swoim Barku sklejkę za grosze narzucić   :P

http://pontony-bark....ark-bt-330.html
http://bark.in.ua/ca...etiryohmestnaya

Użytkownik ObraFM edytował ten post 04 listopad 2017 - 17:55

#1287 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów
  • Imię:Radek

Napisano 04 listopad 2017 - 18:09

Nie to żebym był specjalistą od pontonow ( bo na pewno nie ) ale cena barka nie bierze się znikąd... dane podane przez producenta typu gr materiału nikt nie sprawdzi ( zwykły użytkownik) ale ja poddaje w wątpliwość te dane czytając ta stronę... "szerokość kulki " " idealnie nadaje się do wędkowania... w morzu "
Co nie zmienia faktu że to może być doskonały ponton do pływania na elektryku i to w super cenie ...

#1288 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 04 listopad 2017 - 18:47

​Do elektryka jest bardzo OK- wiem bo mam :)
Od kwietnia użytkuję i jest wszystko OK.
Jedyny babol konstrukcyjny: aby go nieść potrzeba wg konstruktora trzech ludzi, bo tylne uchwyty do przenoszenia w takim rozstawie że jeden człek nie uchwyci (model 330).
Ale dorobiłem kółka i daje rade sam.

Użytkownik ObraFM edytował ten post 04 listopad 2017 - 18:48

#1289 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imię:Ardiansson

Napisano 04 listopad 2017 - 21:21

@ Intro
Rozważ Aqua Storm. Posiadam od 2 m-cy model 4 m i jestem zwyczajnie zajebiście zadowolony 😁 Też podchodziłem do niego z rezerwą, a tyle że w niedzielę pojechałem 170 km, żeby go zobaczyć. Kawał porządnej dętki z grubego materiału w normalnych pieniądzach. Sprzedają go chłopaki z Poznania i nawet paragon dostałem 😉

#1290 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 04 listopad 2017 - 21:45

@ Intro
Rozważ Aqua Storm. Posiadam od 2 m-cy model 4 m i jestem zwyczajnie zajebiście zadowolony Też podchodziłem do niego z rezerwą, a tyle że w niedzielę pojechałem 170 km, żeby go zobaczyć. Kawał porządnej dętki z grubego materiału w normalnych pieniądzach. Sprzedają go chłopaki z Poznania i nawet paragon dostałem

Do wiosny daleko, więc rozważam wszystkie opcje...

#1291 OFFLINE   peryskop

peryskop

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaTU i tam ale raczej tam
  • Imię:Piotr

Napisano 04 listopad 2017 - 21:55

Kolibri (z linku) w całości jest z PVC 950g/m2, BARK balony z 950 a podłoga z 1100g/m2.
Poza tym- nie dał bym 700zł więcej za pełną podłogę: wolę na deski w swoim Barku sklejkę za grosze narzucić   :P

http://pontony-bark....ark-bt-330.html
http://bark.in.ua/ca...etiryohmestnaya

No tak 700 zł różnicy między podłogą rolowaną a pełną ???? Czy warto nie mam doświadczenia czy duża jest róznica między pełną podłogą a rolowaną .

#1292 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 04 listopad 2017 - 21:59

No tak 700 zł różnicy między podłogą rolowaną a pełną ???? Czy warto nie mam doświadczenia czy duża jest róznica między pełną podłogą a rolowaną .

Jest jeszcze coś pośredniego jak podłoga pełna składana typu książka..

#1293 OFFLINE   peryskop

peryskop

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów

Napisano 04 listopad 2017 - 22:32

Tak własnie miałem na myśli podłogę składaną typu książka (bez żadnych listw łączeniowych) i porównanie ją z podłogą rolowaną (walory użytkowe czy warto dołożyć parę stówek ).

#1294 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 04 listopad 2017 - 22:47

A tak poza tym: podłogi użyłem chyba ze trzy razy i potem przeszła mi chęć każdorazowego ich montażu i demontażu.
Taki mój wybór.

Użytkownik ObraFM edytował ten post 04 listopad 2017 - 22:47

#1295 OFFLINE   jkos

jkos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Kosiorek

Napisano 04 listopad 2017 - 22:47

Tak własnie miałem na myśli podłogę składaną typu książka (bez żadnych listw łączeniowych) i porównanie ją z podłogą rolowaną (walory użytkowe czy warto dołożyć parę stówek ).

Do ksiazki warto dolozyc, Do kila tez warto, szczegolnie jak spalina bedzie napedzac

Użytkownik jkos edytował ten post 04 listopad 2017 - 22:49

#1296 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 04 listopad 2017 - 23:00

Dla kolegi XXXX powiem, że pontony AVIKS, KOLIBRI, BARK i t.d.rzeczywiście są produktami Ukraińskimi, ale tworzą między sobą konkurencję w samej Ukrainie. Są to niezależne firmy. Po drugie, jak Pan nie wie, to proszę nie pisac bzdury na temat gramatury innych producentów. Mało tego, wcześniej na Ukrainie produkowały sie taki pontony: super lekkie: 850 g/m2, lekkie 950 g/m2, ciężkie: 1100 g/m2. Od drugiej połowy 2014 roku tych 950 juz niema (może niektóre małe firmy jeszcze zostawili). Czyli super lekkie 850, wszystkie inne 1100. Ja u siebie mam pontony z czerwca 2014, to one jeszcze mają 950, następna partia będzie już 1100.
Dla kolegi XXXX: naprawdę w tej chwili niema co obawiać się o jakość Ukraińskich pontonów. Teraz idzie walka tylko o cenę i gwarancję, ale wiadomo że takie pontony posłużą nawet do 10 lat i nic z nimi nie będzie i to wszystko jedno co to będzie za firma. Proszę patrzeć na cenę, wygląd, wygodę dla siebie.
Tak, jestem dystrybutorem AVIKSa, ale jeśli chodzi o moją opinie co do BARKA - mogę polecić na 100%. Jeśli Panu ten się podoba - gwarantuję że będzie Pan zadowolony jakościowo tak samo jak był by zadowolony z Aviksa czy Kolibri.
.....................................................
Super Light: 850 g/m2 (0,7 mm) POLYTEX
Light bez kila: dawniej 950 g/m2 (0,78 mm), obecnie 1100 g/m2 (0,9 mm) POLYTEX
Light z kilem oraz sztywną podłogą: 1100 g/m2 (0,9 mm) POLYTEX
Horse: 1100 g/m2 (0,9 mm) POLYTEX
Dla wiadomości: gramatura materiału PCV nie świadczy o dużo większej wytrzymałości materiału, ale głównie o jego elastyczność i właściwości rozciągania pod wpływem nadciśnienia (koniecznie dla pontonów większych motorowych, przeznaczonych dla większego obciążenia). Nie trzeba paczyć na grubość materiału, to nie jest odpowiednia jednostka miary dla materiału PCV. Posługiwać się trzeba tylko gramaturą oraz właściwościami mechanicznymi na rozdarcie, oto kilka producentów i ich właściwości wytrzymałościowe kg/5cm (obciążenie na pasku 5 cm przed zniszczeniem) pierwsza liczba - to po niciom podłużnym, druga po niciom poprzecznym:

750 g/m2                   850g/m2             950 g/m2           1100 g/m2
Polytex boat                                               305/255              305/255            310/260
Heytex boat                270/250                     270/250              300/270            300/270
Unisol boat                  260/240                                             300/250            300/250
Ecotex boat                                                260/230                                     265/235 (2015/01/29

Źródło:
https://forum.wedkuj...ony-bark/804077

#1297 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 04 listopad 2017 - 23:33

Warto dołożyć.

• WojtekCIN i peryskop lubią to

#1298 OFFLINE   MichuA

MichuA

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • LokalizacjaŚwinoujście
  • Imię:Michał

Napisano 05 listopad 2017 - 02:25

Jeśli będzie spalina to warto dołożyć do kila i podłogi pełnej, szczególnie jeśli będzie mocniejszy silnik niż 3km

#1299 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 05 listopad 2017 - 06:56

Miałem KM330 z podłogą typu książka i bez kila. Przy 5 km było Ok. Kupiłem 9.9 km i ponton szybko zmieniłem na KM360D z pełną aluminiową podłogą i kilem, bo na poprzednim nie dało się komfortowo pływać. Podłoga falowała, przechodził pod pontonem balon powietrza który wypadał pod rufą powodując kawitację na śrubie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1300 OFFLINE   peryskop

peryskop

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów

Napisano 05 listopad 2017 - 15:47

Na wodach których zamierzam pływać  obowiązuje zakaz używania jednostek pływających napędzanych silnikami o mocy powyżej 6 KM

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych