Skocz do zawartości

okonie na casting-nowicjuszka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem Paula, od jakiegoś czasu spininguję i chciałabym rozpocząć przygodę z castingem. Moja ulubiona ryba to okoń. I chciałam się dowiedzieć jaki optymalny sprzęt castingowy byłby najlepszy, używam głównie jigów od 6gram +guma relax 4cm, linka 10lb.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Opublikowano

A ile pieniazkow mozesz przeznaczyc? :D To w castingu niestety gra bardzo duza role :D

Pozdrawiam

Tomek

Hej Tomek, :D pewnie jak każdy szukam czegoś porządnego o przystępnej cenie... hmmm i mam rozumieć, że casting będzie mnie kosztował konkretniej>?

Opublikowano

Cześc Paula, szkoda, że tak daleko mieszkasz ( ale swoje zdjęcie możesz mi wysłac :lol: )

Casting niekoniecznie musi byc droższy niż spinning ale dosyc często jest.

Pozycje którą Ci podam wielokrotnie się pojawiała już w innych wątkach. Wabików, których używasz nie są takie lekko, 6gram plus gumka...czyli jakieś 7gram.

Shimano Curado 101D

Shimano Scorpion 1001

Którą ręką kręcisz korbką ? W castingu ważna sprawa, te dwa multiplikatory to prawie to samo. Doskonale spiszą się od 5gram wzwyż. Co do kijów to ktoś inny pomoże bo nie mam pojęcia co z gotowych kiji... i napisz jakie masz fundusze na całą te zabawę. Niestety chyba najważniejszy element, finanse.

Opublikowano

OK czekamy...

No nie śmiej się :D jesli lewą kręcisz jak większośc w tym kraju to musisz szukac multików tak oznaczonych. W modelach Shimano jest to liczba 1 na końcu nazwy zazwyczaj, 101D, 1001, 51S, 201DC itd... W Daiwach to jest literka L albo poprostu opis LEFT. Niektóre modele Shimano też maja takie oznaczenie, Shimano Antares nie ma liczb... szukaj L :D

Zapoznaj się z lekturami na stronie głównej jerkabit.pl wniosą w Twoje życie zmiany jakich się nie pozbędziesz, poznasz przedsmak castingu, poważnej choroby :mellow:

Reszta przyjdzie z czasem a teraz rób atak na kase :mellow: tak się zrymowało...

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj Paulinko

Wreszcie sięz zalogowałaś:) i super.dodam ze niezła niespodzianke mi zrobiłaś

co do castingu na okonia to jak najbardziej krecki które wymienił Bezel cenu teraz od 600zł za curado do 800+ za scorpiona mg .o zwykle bordowe ciezko na ebayu.no chybaze sklepi w Japan.

kije to napewno podobne kije parametrami do tych spinningowych raczej niemocarne,by swobodnie łowić odpowiednio lekkimi przynetami.

cenu to róznie od np 150-200 zł za seryjny model po ponad 1000zł za kij robiony na miare.

z seryjnych moge polecić St.croixa,dragona,maja lekkie kijki castowe w przystepnej cenie.do 300-400zł za Triumphy lub dragona Team Dragony

szukasz 2 czy 1 czesciowego kija?

w transorcie lepsze sa 2 cz a sa też travele czyli wieloskładowe.

rzesztę opowiem Ci na wspolnych rybach :D

pozdro

PS.dodam że Pauliśka To moja dziewczyna,wiec Bezelku fotki to raczej niedostaniesz <_<

Opublikowano

Witam, jestem Paula, od jakiegoś czasu spininguję i chciałabym rozpocząć przygodę z castingem. Moja ulubiona ryba to okoń. I chciałam się dowiedzieć jaki optymalny sprzęt castingowy byłby najlepszy, używam głównie jigów od 6gram +guma relax 4cm, linka 10lb.

Pozdrawiam i liczę na pomoc

curado 101D, scoprion 1001, daiwa pixy, Daiwa alphas R edition, conquest 51.

Do tego kij o dlugosci 6,6 o mocy 10 lbs na blanku typu spinjig i zylka 0,20 lub plecionka 8 lbs. To w nawiekszym skrocie przepis na dobry zestaw castingowy na okonie. Na stronie glownej i na forum sporo artykulow i watkow na tenm temat juz bylo.

pozd JW :D

Opublikowano

Teraz już chyba wiem wszystko;) dziękuje Wam bardzo, teraz tylko zakupy i można ruszyć w plener;p

Nawet powoli już wiem co gdzie szkukać;]

Jak coś ładnego złapię to się pochwalę

Opublikowano

Witaj Paulino na forum...

No to @hasior szukaj sobie nowego sprzętu, Twój niedługo zostanie zarekwirowany prze piękniejsza połówkę :lol: ... :mellow:

P.S czyżby to pierwsza, aktywna niewiasta na forum :o???...

Życzę miłego korzystania... i obyś łowiła więcej od swego lubego :lol: :mellow:

Opublikowano

Witaj Paulino na forum...

No to @hasior szukaj sobie nowego sprzętu, Twój niedługo zostanie zarekwirowany prze piękniejsza połówkę :lol: ... :mellow:

P.S czyżby to pierwsza, aktywna niewiasta na forum :o???...

Życzę miłego korzystania... i obyś łowiła więcej od swego lubego :lol: :mellow:

Dzięki @patu;)

Opublikowano
Coraz więcej kobiet wędkuje. Zauważyły to firmy z USA. W nowym katalogu St.Croix - (pojawi się w sierpniu) jest cała seria wędek dla kobiet. Avid Pearl - tak to się zwie, oczywiście kolor różowo perłowy. Mam u siebie jedna sztukę ale pod tradycyjnego kręcioła (zabrałem z targów Efftex). Jutro postaram się zrobic zdjęcie, ciekaw jestem czy będzie się podobał.
Opublikowano
Żbiku - wrzucaj jak najszybciej - na pewno wielu z nas czeka, aby pokazać je swoim niewiastom i, o naiwności :lol: , przekonać je tym kijkiem do naszego hobby :D .