Pewnie odsypało by ujście Szumina czy Wywłoki ale co ? Brak śniegu to brak wody w starorzeczu bo są zasilane wiosną wodą z roztopów z pobliskich lasów i łąk .
Jeśli tak dalej pójdzie stracimy ostatnie tarliska bo rybka nie przeskoczy przez łachy piachu do starorzecza a jak przeskoczy to nie wróci do rzeki .
Brak wymiany wody w starorzeczach doprowadzi zarośnięcia starorzeczy i częstszych przyduch . Wały zrobiły swoje i ograniczyły rozlewiska aby ludziska mogli więcej siać i zbierać pobudować domki ,tak było kiedyś . Teraz 90% łąk to ugory a domki stoją na sprzedaż .
Dawno temu jak napisałem podobny tekst jeden z użytkowników napisał ,, co mamy zrobić nasikać do Bugu " pomóc przyrodzie jak jeszcze można a jak , nie mam pojęcia .
Na pewno potrzebna jest potężna kasa a ja i tak nie dożyje do czasów kiedy leszcza 1 kg nazywano podleszczykiem a szczupaki pływały w rowach melioracyjnych bo do rzeki nikt przed majem nie doszedł było za dużo wody . Tracimy fajne łowiska wędkarze o tym wiedzą , najważniejsze są dyrektywy UE i Natura 2000 i zawody wędkarskie na prywatnych łowiskach specjalnych opłacane z naszych składek .