Rzeka Bug
#7061 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2021 - 06:52
- Michał. lubi to
#7062 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2021 - 06:35
#7063 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2021 - 12:56
Dziś zaliczyłem z Gżybkiem starorzecze Bugu .
Było widać drapieżnika na wodzie .
Jeden szczupak 53 cm się przeliczył i wylądował w łódce .
Pogoda super , powietrze jeziorno-leśne żyć nie umierać .
- Maciej W., kmr1, tost i 2 innych osób lubią to
#7064 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2021 - 07:14
A na granicznym odcinku już ktoś coś łapał? Wymyślił już ktoś jakiś patent? Bo wiem że np wyżej wspominany Pan Józef Pliszka wędkuje normalnie na granicznym odcinku ?
#7065 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2021 - 10:29
Użytkownik nox66 edytował ten post 13 wrzesień 2021 - 10:30
#7066 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2021 - 06:07
- maciek17_mi lubi to
#7067 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2021 - 07:34
Z tego co mi wiadomo to okres ten ma być przedłużony.
#7068 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2021 - 22:45
#7069 OFFLINE
Napisano 15 wrzesień 2021 - 11:20
Nawiązując do swojej wcześniejszej wypowiedzi w temacie pustyni na Bugu okręgu zamojskiego, co mi nie dawało spokoju od końca lipca (bo w lipcu jeszcze coś szło namacać później ryby się wyprowadziły?) zgłębiłem temat. Dla zainteresowanych tematem naszej dzikiej, "nieuregulowanej" rzeki (przepływ jest jak najbardziej regulowany) link: https://tiny.pl/97x38 Dla osób nie znających języka, w skrócie po stronie ukraińskiej ugotowano ryby zrzutem wody o temp. prawie 40 st. Myślę,że to nie pozostaje bez wpływu na to co dzieje się u nas. Oczywiście woda do nas tak ciepła nie dotarła, ale należy na skutki patrzeć szerzej. Skoro ryby "pagibły" gdzieś to zwolniły się miejsca, żerowiska być może dogodniejszej niż te z którymi miały do czynienia na danym odcinku. Tak sobie to tłumaczę...
Użytkownik Aspius Rapax edytował ten post 15 wrzesień 2021 - 11:56
#7070 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2021 - 14:09
Użytkownik roberto_s edytował ten post 16 wrzesień 2021 - 14:10
#7071 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2021 - 23:42
Chciałbym popływać na odcinku Zabuże - Mierzwice, zacząć jak najbliżej Trojana i spływać w dół. Gdzie tam można się zwodować? Mam lekką łódkę i mały odczepiany silnik, niestety terenówki się jeszcze nie dorobiłem , więc dojazd też istotny, szczegolnie, że pada.
#7072 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2021 - 05:23
#7073 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 07:38
Witam,
Chciałbym popływać na odcinku Zabuże - Mierzwice, zacząć jak najbliżej Trojana i spływać w dół. Gdzie tam można się zwodować? Mam lekką łódkę i mały odczepiany silnik, niestety terenówki się jeszcze nie dorobiłem , więc dojazd też istotny, szczegolnie, że pada.
A próbowałeś może na przeprawie promowej w Zabużu ?? Z tego co mi wiadomo to jest dobry dojazd i slip jeżeli to tak można nazwać.
A czy z Bugu da się wpłynąć na Trojan? Zaczynam dopiero przygodę na pontonie na Bugu i ciekawe jestem tego zbiornika. Będę atakował w następny weekend.
#7074 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 07:58
Żeby przepłynąć na trojan najłatwiej zwodować się na dość stromym slipie pomiędzy domkami wypoczynkowymi. Jest zjazd z tego co pamiętam to chyba za nr 108 jest droga bædz w mierzwiach przed zakrętem pod wierzbą
#7075 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 10:06
Możesz spróbować w samych mierzwicach lub między mierzwicami a trojanem jest tam slip betonowy co prawda ale bardzo strony ... Korzystalem z niego zwykla osobówka ale bardzo ciezko wyjechać ...
W sobotę, zgodnie z sugestią, zwodowałem się między Mierzwicami a Trojanem. Faktycznie slip stromy i trochę zapiaszczony stąd sporo śladów po oponach, więc nie ryzykowałem zjazdu i ręcznie znieśliśmy łódkę.
Na starorzecze na trojanie raczej nie wpłynieszale da tam radę zwodować się z brzegu.
Żeby przepłynąć na trojan najłatwiej zwodować się na dość stromym slipie pomiędzy domkami wypoczynkowymi. Jest zjazd z tego co pamiętam to chyba za nr 108 jest droga bædz w mierzwiach przed zakrętem pod wierzbą
Potwierdzam, na Trojan od strony Bugu nie ma szans wpłynąć. Też miałem ochotę tam popływać, ale po rozmowie z miejscowymi zrezygnowaliśmy. Przy wyższej wodzie ponoć trudniej łowić tam z brzegu i wtedy ma to jeszcze sens, natomiast przy obecnym poziomie zazwyczaj są tam jacyś amatorzy i wtedy robi się mało miejsca na pływanie. Może kiedyś zaryzykuję, ale najpierw z brzegu muszę obadać teren.
Podsumowujac sobotni wypad - 2 uderzenia, 1 niewymiarowy szczupaczek wypiął się przy łodzi,poz tym nic. Miejscowy miał szczupaka 55 cm. Odcinek Bugu bardzo fajny do łowienia, ale duża presja. Tyle wieści znad Bugu.
#7076 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 11:54
To i tak miałeś szczęście bo ja ostatnie parę wyjazdów bez brania
#7077 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 12:22
Tak czy siak postanowiłem już niedziela rano ruszam na okonie i może szczupaczki na Trojan
#7078 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 13:41
W weekend jest straszny tłok. Przynajmniej ostatnio jak byłem tak tam było. Szkoda nerwów- przynajmniej dla mnie
#7079 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 13:48
To gdzie polecacie pojechać "uczyć się pływać"?
#7080 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2021 - 16:21
W weekend jest straszny tłok. Przynajmniej ostatnio jak byłem tak tam było. Szkoda nerwów- przynajmniej dla mnie
Nawet w sobotnią pogodę zakręty w mierzwicach były obstawione, ponoć jak już coś bierze to niemiła atmosfera się tam robi. Podejrzewam, że na Trojanie podobnie.
W niedzielę byłem na Podedwórzu. Też było sporo łódek/pontonów, ale jeszcze było dość swobodnie. Na sweeper'a 12 cm złowiłem okonia 34 cm, a w nastapnym rzucie ~20 cm , jednego szczupaczka niewymiarowego i kilka pobić. Jeśli na okonia to może warto zbiorniki rozważyć, ponoć na mostach okonie ćwiczą.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych