Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Obowiązkowe wyposażenie łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
537 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 19 lipiec 2023 - 18:15

To po co ten zapis o długości łodzi?
Wystarczyło by samo "bez napędu mechanicznego"
Ja to odczytywałem, że nie muszę mieć gaśnicy gdy pływadło nie przekracza 3,5 m (nawet z silnikiem) lub jest pozbawione silnika.

#482 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 19 lipiec 2023 - 19:30

Jeśli masz silnik spalinowy to gaśnica musi być i to 2kg.

#483 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 19 lipiec 2023 - 20:10

Dokładnie tak

#484 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 20 lipiec 2023 - 04:14

Rozumiem, że Policja się czepi gdy gaśnicy nie będzie, bo ta interpretowany jest ten przepis.

Ale idąc tym tokiem rozumowania, to każdy dwuosobowy kajak powinien mieć gaśnicę, bo ma ponad 3,5 m

#485 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 22 lipiec 2023 - 09:17

Poczytaj przepisy. Tam jest wyraźnie napisane. Jaka gaśnica, kiedy i ILE np przy większych łodziach.

Na kajaku wiosłowym nie.

Na Łodzi z silnikiem tak. I to nie pamiętam, ale chyba też elektrycznym a nie tylko spaliną (co nie jest głupie bo Ci się prędzej zapali elektryk niż spalina)

Policja pierwsze co sprawdza to właśnie gaśnice. Musi mieć 2kg minimum. Co ma też wielki sens bo psikawki ponizej 2kg nic nie dają. W samochodach tez powinno być takie minimum.

I ja sobie jeszcze tej gaśnicy odnowiłem przegląd. Przy okazji przeglądu auta i samochodowej gaśnicy. Nie pamietam z której ustawy/rozporządzenia wynika konieczność przeglądów, ale skoro policja się o nie pyta w autach, to czemu nie miałaby na Łodzi.?

#486 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 22 lipiec 2023 - 11:46

A jak masz akumulator litowy to jednostka straży pożarnej,wyspecjalizowanej powinna za Tobą pływać

#487 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 22 lipiec 2023 - 12:39

I ja sobie jeszcze tej gaśnicy odnowiłem przegląd. Przy okazji przeglądu auta i samochodowej gaśnicy. Nie pamietam z której ustawy/rozporządzenia wynika konieczność przeglądów, ale skoro policja się o nie pyta w autach, to czemu nie miałaby na Łodzi.?

policja nie może karać za brak legalizacji gaśnicy. Kodeks drogowy nie nakłada na kierowcę obowiązku posiadania w aucie gaśnicy z aktualną legalizacją. Wymaga posiadania gaśnicy gotowej do użycia. Policja nie powinna karać kierowcy mandatem w przypadku braku urządzenia zalegalizowanego, to samo na łodzi. Taki mamy klimat lub jak kto woli prawo

#488 OFFLINE   GrzesM

GrzesM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 408 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Grzegorz

Napisano 22 lipiec 2023 - 15:59

Sens to miały takie gaśnice, właśnie całkiem przypadkiem wpadły mi w łapki.

Załączone pliki

#489 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 22 lipiec 2023 - 19:59

Sens to miały takie gaśnice, właśnie całkiem przypadkiem wpadły mi w łapki.

Na lodce raczej bardzo maly sens by miały te gaśnice:)

#490 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 22 lipiec 2023 - 22:45

policja nie może karać za brak legalizacji gaśnicy. Kodeks drogowy nie nakłada na kierowcę obowiązku posiadania w aucie gaśnicy z aktualną legalizacją. Wymaga posiadania gaśnicy gotowej do użycia. Policja nie powinna karać kierowcy mandatem w przypadku braku urządzenia zalegalizowanego, to samo na łodzi. Taki mamy klimat lub jak kto woli prawo

Może masz rację. A może w kodeksie drogowym jest „gotowa do użycia” a w jakimś rozporządzeniu np pożarniczym jest, że gaśnica gotowa do użycia to taka co ma naklejkę strażaka z terminem przydatności …

Gmatwaniny prawa to nie znają nawet prawnicy.

Na pewno przegląd nie kosztuje wiele (ja np mam to za darmo przy przeglądzie auta) a niesprawna gaśnica może kosztować dużo.

Jak kiedyś robiłem przegląd gaśnic na zakładzie to strażak brał 5pln od sztuki?

Użytkownik Qh_ edytował ten post 22 lipiec 2023 - 22:46

#491 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 lipiec 2023 - 05:29

5 zł za to, że popatrzył na gaśnicę i przykleił naklejkę?

Procedura legalizacji gaśnicy jest naprawdę długa i nie widziałem jeszcze aby przy samochodowej ktoś ja przeprowadził zgodnie z normą PN-EN 3-7

dla chętnych do poczytania ta norma

Czyli bawimy się pozorne działania, strażak lub ktoś w jego imieniu nakleja naklejkę i gaśnica ma kolejny rok legalizacji. Równie dobrze mogę pójść do jakiejś świątyni i poprosić aby miejscowy wyświecony kapłan dowolnej religii obdarzył moją gaśnicę błogosławieństwem i dać stosowny datek w tej intencji. Skoro niektórzy święcą samochody to może i gaśnicy to pomoże ...

#492 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 23 lipiec 2023 - 12:41

100 zl za przeglad samochodu wartego 200 tys zl?

#493 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 23 lipiec 2023 - 14:15

Ale przegląd to nie legalizacja …

Legalizacja samochodu tez kosztuje trochę więcej niż jego coroczny przegląd  :D

Coś tam sprawdziłem. Konieczność wykonywania corocznych przeglądów gaśnic wynika z kilku rozporządzeń. Jedno to rozporządzenie o bezpieczeństwie przeciwpożarowym, drugie to rozporządzenie ministra infrastruktury dotyczące gaśnic powyżej 2kg, trzecia „niesprawność” to deklaracja producenta czyli 5 lat przydatności bez wymiany proszku plus coroczny przegląd.

Oczywiście można sie kłócić. Ale ja nie lubię. Ostatnio jak mnie na wodzie policjantka kontrolowała to oglądała tę gaśnicę z każdej strony. Potem spojrzała na mnie przeciągłe, podyskutowaliśmy o za dużej spalinie na tym zbiorniku pożyczyli miłego dnia i odpłynęli.

Skoro naklejka może dyskusje ułatwić a nic nie kosztuje to ja ją mam.

Mnostwo rzeczy robię sam. Ale akurat gaśnice oddaje do przeglądu. Wiem, oględziny zewnętrzne, ciśnienie, na słuch sprawdzić czy się proszek swobodnie przesypuje … ale strażak też chce z czegos żyć. To czemu nie dać mu te pare złoty zarobić?

A strażaki fajne chłopaki. Często miewam z nimi kontakt. Czekaj, kiedy to ostatnio? A aaa No tak w ten poniedziałek. Tym razem wpadły tylko 3 wozy. 
I jesli ktos nie widział nigdy pożaru to nie ma pojęcia jak ważna jest wtedy gaśnica. Przy ostatnim pożarze zanim wpadła do nas straż (a są w 5min od wezwania) to nam poszło kilkanaście 6kg gaśnic. Paliła się tylko klapa od wentylacji i niby niepalna piana z płyty pir. Zapaliły się od elektryki. Tylko jedna gaśnica nam nie zadziałała. Bo robimy co roku przeglądy…

Niedawno naprzeciwko spaliła się hala produkcyjna.

Polecam świerze gaśnice i coroczne przeglądy. Pożary naprawdę się zdarzają.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 23 lipiec 2023 - 14:46

#494 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 23 lipiec 2023 - 15:03

Poczytaj przepisy. Tam jest wyraźnie napisane. Jaka gaśnica, kiedy i ILE np przy większych łodziach.
Na kajaku wiosłowym nie.
Na Łodzi z silnikiem tak. I to nie pamiętam, ale chyba też elektrycznym a nie tylko spaliną (co nie jest głupie bo Ci się prędzej zapali elektryk niż spalina)

Policja pierwsze co sprawdza to właśnie gaśnice. Musi mieć 2kg minimum. Co ma też wielki sens bo psikawki ponizej 2kg nic nie dają. W samochodach tez powinno być takie minimum.

Dokładnie czytam przepis
§ 13. Wymagań, o których mowa w § 12, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji:
1) o długości kadłuba nie przekraczającej 3,5 m;
2) bez napędu mechanicznego.
I nie rozumiem wybiórczej interpretacji.
Wyraźnie jest napisane, że nie dotyczy:
1)jednostek do 3,5 m
2) bez napędu mechanicznego
Nie ma tam "i" ani "lub", ani nic co mogło by wskazywać, że pływadło do 3,5 m z silnikiem potrzebuje gaśnicy.
A interpretacja jest taka jakby 1. punktu nie było.

#495 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 23 lipiec 2023 - 17:41

Ja bym się skupił na „bez napędu mechanicznego” czyli obojętne czy spalina czy elektryk.

Kurde no czytałem te wszystkie przepisy jak doposażali swoją Łódź. Gdzieś jest, ze jak silnik jest to musi być gaśnica. Jakoś nie miałem wątpliwości …

Te przepisy często są w rożnych miejscach rożne. Czasem nawet sprzeczne. 

#496 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 23 lipiec 2023 - 21:02

Ja też czytałem, że jak jest silnik to ma być gaśnica. Ale to wszystko tylko interpretacja przytoczonego paragrafu.
Nie rozumiem dlaczego pomijany jest punkt pierwszy.
A jeżeli interpretujemy tak, że muszą być spełnione oba warunki, to trzeba doposażyć kajaki w gaśnice 😉
A wg definicji napęd mechaniczny to każdy, z wyjątkiem elektrycznego napęd silnikowy.

Użytkownik Artech edytował ten post 23 lipiec 2023 - 21:04

• marcin_ketrzyn i Sailfish lubią to

#497 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 20 sierpień 2023 - 08:12

Koło 2 lat temu dzwoniłem do Departamentu Gospodarki Wodnej i Żeglugi Śródlądowej w Ministerstwie Gospodarki Morskiej
i Żeglugi Śródlądowej w sprawie gaśnicy i interpretacji tego przepisu. Gaśnicy poniżej 3,5m z silnikiem nie trzeba mieć i wlasnie przytoczyl przyklad z kajakiem. Mają byc spełnione dwa warunki. Teraz już mnie ten problem nie dotyczy, bo mam ponton 3,7m :)
Na grupie na fb ktoś pisał z nimi i wysłali mu to samo, więc polecam dowiedzieć się u źródła

Użytkownik marcin_ketrzyn edytował ten post 20 sierpień 2023 - 08:14

• Artech lubi to

#498 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 20 sierpień 2023 - 17:15

To w temacie gaśnicy, czy gaśnicę 2kg można zastąpić 2 sztukami po 1kg?

#499 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 20 sierpień 2023 - 17:16

Po ostatnich upałach uważam obowiązkowym wyposażeniem Łodzi jest … cień  :D

Mam jakiś stary karpiowy parasol i spokojnie wystarcza, nawet pod nim śpię. Ale bez tego to byłby dramat. Nie chce daszka bo przeszkadza, a parasol można złożyć. Dorobiłem sobie tez wkoło Łodzi tuleje na parasol i to był strzał w 10! Polecam.

O taki uchwyt i parasol, da się spod niego rzucać już się sprawdził i w słońce i w deszcz.

e594795eb2031a33med.jpg

Użytkownik Qh_ edytował ten post 20 sierpień 2023 - 17:25

• sieko i Apioo lubią to

#500 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 20 sierpień 2023 - 19:28

To w temacie gaśnicy, czy gaśnicę 2kg można zastąpić 2 sztukami po 1kg?

Nie, w Ustawie jest napisane gaśnica 2kg
  • didiunik lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych