Podczas kontroli na Turawie policjanci wysłali kolegę do samochodu po drugą gaśnicę 1kg.
Obowiązkowe wyposażenie łodzi
#501 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2023 - 14:50
#502 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2023 - 15:18
Dostałem ostatnio mandat za brak drugiej gaśnicy.
Użytkownik karkoszek edytował ten post 22 sierpień 2023 - 15:19
#503 ONLINE
Napisano 04 wrzesień 2023 - 08:20
Obowiązkowa zrywka bezpieczeństwa przy silniku spalinowym. Wszyscy wiedzą, mało kto korzysta. Czy ktoś miał wątpliwą "przyjemność" wypraktykowania tego patentu?
Mogę sobie wyobrazić, że sternik wypada z łodzi, która jeszcze ileś tam metrów płynie rozpędem, a mocna, sprężynująca linka blokuje się na jakimś wystającym elemencie silnika lub na knadze czy innym elemencie łódki. I co wówczas? Urwana ręka? Chyba, że jednak łódka stanie natychmiast - nie próbowałem
#504 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2023 - 18:32
To Ty jeszcze nie plywałeś?
Łodzie i nawet superszybkie skutery nie maja hamulców. Zamykasz gaz i łódka się zatrzymuje (Oczywiście nie w miejscu ale szybko). A śruba przecież dalej się kręci na wolnych obrotach.
Jak wyrwiesz zrywkę, silnik więc i śruba staje.
Zrywka nie urwie Ci ręki bo sama pęknie prędzej, albo Cię za łódką pociągnie. Motorówki wyciągają spod wody narciarzy i większość z nich ma obie ręce na miejscu
I ogólnie nie pękaj. Zrywka to nie wróg tylko przyjaciel. Na wodzie jest wiele więcej poważnych zagrożeń. Największymi są mokre ciuchy, ewentualny brak drabinki i hipotermia. Oczywiście jak już jest chłodniej i ryby już biorą
- radeqs i strary lubią to
#505 ONLINE
Napisano 04 wrzesień 2023 - 19:05
Pływam od 13 lat . Aktualnie mam szósty silnik i trzecią łódkę. Zrywki nie testowałem nigdy (wypadająć z łódki)
Użytkownik tryt edytował ten post 04 wrzesień 2023 - 19:06
#506 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2023 - 20:07
I niech tak zostanie.
to przecież wiesz że lodka staje sama.
#507 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2023 - 09:18
Panowie, czytam ten wątek czytam i jeden rabin mówi tak drugi rabin mówi nie. Czy rzutka może być zmiast koła ratunkowego? Łódka 4,3 m, nie mam jakiegoś specjalnego miejsca żeby koło ratunkowe powiesić.
Użytkownik rower26 edytował ten post 22 wrzesień 2023 - 09:19
#508 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2023 - 10:09
- rower26 lubi to
#509 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2023 - 16:49
Ale poniżej 4,00m
#510 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2023 - 20:27
powyżej 4.0 m też zgodnie z rozporządzeniem. U mnie nawet na 5 metrowej nie ma na to miejsca. bo przepis mówi iż "Wymagań tych nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na jego (koła) umieszczenie"
nawet na oficjalnej stronie policji o tym piszą
https://magazyn-ksp....odnego-cz2.html
#511 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2023 - 21:48
Na Śląskich zaporówkach ,łodzie około 4.5 ,regularne kontrole Policji i kapok im wystarcza. Nigdy nie pytali o koło.
#512 OFFLINE
Napisano 06 październik 2023 - 23:16
IMG_20231007_001256.jpg 63,81 KB 9 Ilość pobrań
IMG_20231007_000109.jpg 40,7 KB 9 Ilość pobrań
#513 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 07:56
#514 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 08:56
Pływam na pontonie 330cm i silnika 9.8hp.
Jeśli jest jakikolwiek silnik spalinowy to musi być gaśnica 2kg.
#515 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 09:03
To jest nadinterpretacja Policji. Kamizelka tak, gaśnica nieW czwartek na wodzie PZW miałem kontrolę Policji Wodnej, gaśnica 2kg i kamizelka musi być.
Pływam na pontonie 330cm i silnika 9.8hp.
Jeśli jest jakikolwiek silnik spalinowy to musi być gaśnica 2kg.
Użytkownik Artech edytował ten post 07 październik 2023 - 09:04
#516 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 09:07
Forum mocno tnie jakość niestety. IMG_20231007_100546.jpg 139,1 KB 9 Ilość pobrańOdpowiedź ministerstwa jest nieczytelna. Może napisz swoimi słowami.
Użytkownik Artech edytował ten post 07 październik 2023 - 09:08
#517 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 13:34
powyżej 4.0 m też zgodnie z rozporządzeniem. U mnie nawet na 5 metrowej nie ma na to miejsca. bo przepis mówi iż "Wymagań tych nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na jego (koła) umieszczenie"
nawet na oficjalnej stronie policji o tym piszą
https://magazyn-ksp....odnego-cz2.html
Interpretowałem ten przepis podobnie jak Ty, uznając że brak uchwytu konstrukcyjnie eliminuje potrzebę posiadania koła ale po 3. kontrolach, niekończących się dyskusjach, interpretacjach, że dotyczy to tylko kajaków, odechciało mi sie marnować czas i nerwy i zamontowałem ten uchwyt. Fakt mandatu nigdy nie zapłaciłem...
#518 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 18:09
No bo umówmy się. U mnie na RF 390 koło przeszkadza, ale zawsze jest miejsce na jego umieszczenie. JA się opieram na przepisie poniżej 4m.
Co do gaśnicy - przepisów jest dużo. Pytałeś o konkretne i dostałeś odpowiedź, że nie trzeba. Już nie pamiętam z którego przepisu to wynikało, ale jasno wynikało że jak jest silnik to gaśnica być musi.
Ale sr ... pies przepisy, zastanówmy się nad sensem jej posiadania. Pożary i silników i instalacji elektrycznych (np dziobówki) się zdarzają. Akumulatorów też. 12V elektrykę to jeszcze może ugasisz wodą która koło łódki/pontonu zazwyczaj jest (bo Cię 12 V raczej nie zabije), ale paliwo?
Ogólnie gaśnic używałem dwa razy. Raz w aucie i dobrze że była, zgasiła pożar silnika. Na styk bo była mała samochodowa, i jakbym nie wiedział że nie wolno podnosić maski tylko wali się pod uchyloną, auta by nie było.
Drugi pożar ... klapy wentylacyjnej od instalacji antysklejeniowej mrozowej elektrycznej, pochłonął z 10 5-10kg gaśnic i dało to tyle, że doczekaliśmy przyjazdu straży która zgasiła mały pożar klapy i kawałka ściany a nie budynek.
Kiedyś jak mi w starym GSXR potrafiło kapnąć paliwo z gaźników na rozgrzany silnik woziłem ze sobą gaśnicę na motocyklu. Na szczęście nigdy jej nie musiałem użyć ale dziurę w siedzeniu pasażera mi wyryła.
No, to bogatszy o takie doświadczenia, grzecznie mam 2kg gaśnicę na łodzi. Ostatnio ją nawet legalizowałem. I nie dlatego że taki jest przepis, tylko że to ma sens. Koła nie mam. Z podobnych powodów. Jak wypadnę mi koło nic nie da, a jak bym kogoś ratował więcej da linka czy kamizelka (te mam).
Ponton w połączeniu z paliwem może się bardzo szybko palić.
Tylko takie coś na szybko znalazłem: https://www.tvp.info...u-z-imigrantami
Ale tak to mniej więcej wygląda. Pożary są straszne i bardzo szybko się rozwijają - w sekundy. Szczególnie jak jest dostęp powietrza. Albo wieje. Nie w minuty. W 15 sekund od instalacji, firanki, choinki pali się już cały pokój i trzeba wiać. Naprawdę.
A ja lubię ryzyko. Ale nie to niepotrzebne.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 07 październik 2023 - 18:19
#519 OFFLINE
Napisano 07 październik 2023 - 20:34
A przy silniku spalinowym nie ma wielu przepisów, jest jeden zawarty w rozporządzeniu. Na jednostce do 3,5 m, nie musi być bo nie sa spełnione oba warunki określone przez rozporządzenie Ministra infrastruktury. A to, że Policja a za nią reszta interpretuje po swojemu, w przepisach nic nie zmienia.
#520 OFFLINE
Napisano 08 październik 2023 - 08:29
Silnik elektryczny to silnik mechaniczny. Spróbuj wjechać elektrycznym Endurakiem do lasu. Albo Teslą. Rowerem wolno, ale nie jak masz aku wspomaganie …
Zresztą ja już nie rozważam w aspekcie prawnym tylko logicznym. Gaśnice mam na łodzi. Mam w autach. W domu jedną mam w garażu a drugą w gospodarczym przy kuchni. I to nie mikrusy samochodowe tylko 5kg gaśnice. Osobiście widziałem dwa pożary i mi wystarczy. Nawet już w domu miałem. Pod moja nieobecność teściowa smażyła naleśniki, poszła dziecku zawiązać buty i w tym czasie zapalił się olej na patelni. Spaliła nam szafki w Kuchni, firankę w oknie. Na szczęście patelnię i firankę utopiła w zlewie a szafki zgasiła ręcznikami. Bo by mi spaliła dom. Takie rzeczy się dzieją.
I jeszcze raz podkreślę nie jestem jakimś panikarzem. 10 sezonów ryzykowałem życie ścigając się po torach i było warto, bo się tylko „trochę” dwa razy połamałem - taniocha za to co przeżyłem. Latałem na paralotni, jeżdzę enduro itp. Kilku znajomych odwiedzam już niestety na cmentarzu, i tak uważam, że lepiej żyć pełnią życia niż na pół gwizdka. Ryzyko wręcz lubię. Ale nie to bezsensowne. Gaśnice mam. Szkoda stracić chatę/auto/ponton bo nie trzeba mieć gaśnicy.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 08 październik 2023 - 08:33
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych