human Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 witammógłby ktoś z posiadaczy curado lub citica oraz np okumy av lub vs'a (rozmiary 200) podać odległość linki od stopki/blanku w najwyższym punkcie szpuli? nie mam do nich dostępu a kupując wg obrazka można się zdziwić o ile w okrąglaku z nawiniętą żyłką nie przeszkadzał mi dość duży kąt załamania żyłki na pierwszej przelotce to z plecionką jest już inaczej.stąd poszukiwania czegoś niskiego (wybór padł na shimano lub okumę) żeby plecionka szła w światło pierwszej przelotki.pozdrawiam
jerzy Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 witaj na forum jakie praktyczne znaczenie mam parametr o ktory pytasz? w wiekszosci multiplikatorow nisko profilowych odleglosc miedzy stopka a wodzikiem to jakie 3-4 cm. pozd JW
human Posted August 8, 2009 Author Posted August 8, 2009 efektem załamania linki na pierwszej przelotce jest to że na następnych linka opiera się nie o przelotki przy stopce tak jak powinien a po przeciwnej stronie pierścienia (czyli przelotki robią jedynie za prowadnice nie przenosząc obciążenia na blank).o ile używam monofila nie ma problemu z amortyzacją zrywów ale jeśli nawinę nierozciągliwą plecionkę to w praktyce amortyzacji brak bo pracuje tylko 1/4 blanku.zmienia to 'trochę' akcję kija. a skoro mogę to poprawić zakładając niski profil to pytanie tylko czy te które sobie wybrałem mieszczą się w granicach do 2.5 cm. żyłka/plecionka leci prosto w światło przelotek i obciążenie powoduje prawidłowe ugięcie kija na pełnej długości.trochę przydługo ale teraz chyba wiadomo o co mi chodzi.czyli chcę zamienić round'a na low profile a każdy powód jest dobry:) pzdr
jerzy Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 OK rozumiem. Troche to wyglada dziwnie i sugeruje, ze cos nie tak jest ze zbrojeniem wedki. Widzialem wiele zestawow castingowych, ale z sytuacja o ktorej piszesz nie spotkalem sie wczesniej. Zdarza sie, ze zalorzenie duzego rounda powoduje, ze linka jest zalamana na pierwszej przelotce, co moze miec wplyw na odleglosci rzutowe. Myszle, ze w twoim przypadku uzycie sredniej wielkosci niskoprofilowca moze poprawic sytuacje. Jaki kij stosujesz? pozd JW
human Posted August 9, 2009 Author Posted August 9, 2009 Myszle, ze w twoim przypadku uzycie sredniej wielkosci niskoprofilowca moze poprawic sytuacje. Jaki kij stosujesz? pozd JW właśnie nie mogę się doczekać na odpowiedź czy jeden z w/w niskoprofilowców mieści się w tych granicach chyba że ktoś mi poleci coś innego (używałem do tej pory tylko round'ów).kij jest absolutnie w porządku ale chyba ukierunkowany na używanie niskich multików: shimano force master jerk bait 200. pzdr
sawal Posted August 10, 2009 Posted August 10, 2009 W Curado/Citica 200D ta odległość wynosi 30mm, w innych niskoprofilowcach podobnie, różnice są nieistotne - rzędu 2mm.Jeżeli to w czymś pomoże to proszę bardzo
human Posted August 10, 2009 Author Posted August 10, 2009 właśnie tego szukałem.pomogło w decyzji (zejdę z 5 cm na 3).dzięki wielkie. pozdr
Recommended Posts