Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1481 odpowiedzi w tym temacie

#721 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 11 wrzesień 2016 - 20:27

Krzysiu a mi się wydaje że Certata ładniej startuje od TP HG :P

Zdecydowanie lepiej :-) ale jednak siła ciągu lepsza w Shimano :-) .
Ps. Troche bez sensu porównywać Ceratke z Tp bo to zupełnie inne konstrukcje :-)

Użytkownik przemow edytował ten post 11 wrzesień 2016 - 20:32

#722 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 12 wrzesień 2016 - 06:47

TP HG 4000 rzeczywiście wydaje się, że start ma "ociężały", ale już podczas zwijania nie czuć tego. Fakt że niewiele miałem kołowrotków o wyższym przełożeniu i jedyny który miał start praktycznie taki jak ze "zwykłym" był Vanquish 4000XG. 

• Bloodwin lubi to

#723 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 12 wrzesień 2016 - 07:01

Wszyscy mielibyśmy jeździć takimi samymi samochodami i krecic takimi samymi kolowrotkami ?
Dlaczego?
Po co ?

:)
  • Mariano Mariano, grisha i przemo_w lubią to

#724 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 12 wrzesień 2016 - 07:59

Po to... żeby wszystkim kręciło się komfortowo? :) Fajny temat się zrobił. Tego chyba jeszcze nie było- siła ciągu jak to @przemow określił.

W końcu coś innego jak bebechy, podkładki itp. itd.  Może zestawienie zrobimy z uwzględnieniem wagi i przełożenia. Guzu ..Ty jako jedyny chyba zrobiłeś takie porównanie stella vs exist ??? Ostatnio też zrobiłem test kilku swoich kołowrotków. Jeśli to kogoś interesuje to można to gdzieś przenieść lub założyć nowy temat bo śmietnik w temacie robimy a jeśli nie to do kosza.

Użytkownik sajdol1 edytował ten post 12 wrzesień 2016 - 07:59

#725 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 10:13

Po to... żeby wszystkim kręciło się komfortowo? :) Fajny temat się zrobił. Tego chyba jeszcze nie było- siła ciągu jak to @przemow określił.

W końcu coś innego jak bebechy, podkładki itp. itd.  Może zestawienie zrobimy z uwzględnieniem wagi i przełożenia. Guzu ..Ty jako jedyny chyba zrobiłeś takie porównanie stella vs exist ??? Ostatnio też zrobiłem test kilku swoich kołowrotków. Jeśli to kogoś interesuje to można to gdzieś przenieść lub założyć nowy temat bo śmietnik w temacie robimy a jeśli nie to do kosza.

Poza tabelarycznym porownaniem parametrow miedzy Stella a Existem i vice versa reszta to tak naprawde odczucia,gusta i potrzeby wedkarza w danych sytuacjach wedkarskich.

Krecenie w fotelu pewnie ma swoje potrzeby...ale to nie moja liga :)

• tpe, Józef Lesniak i tom3 lubią to

#726 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 10:15

@saidol1 takie moje wrazenie :-) jakoś tak obrotki 5-7 przejemniej się ciągało Shimano :-) nawet xg (tylko trzeba ręki pilnować żeby ryby przez przelotki nie przeciągnąć he he ) ale to zasługa worma i tyle....

#727 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:47

Widzisz Guzu chyba do końca się nie rozumiemy.

Ja robiłem testy nad wodą. Oczywistym jest, że każdy kołowrotek ma swoje przeznaczenie. Dla mnie waga jest bardzo ważna i teksty typu " na szczęście mam jeszcze tyle siły, żeby łowić ( załóżmy) młynkiem ważącym 350g.  do mnie nie przemawiają. Albo taka osoba nigdy nie łowiła od świtu do zmierzchu albo nie miała nigdy do czynienia z lekkim zestawem. Komfort nieporównywalnie większy. Oczywiście są warunki gdzie lżej się nie da (czyt. morskie klimaty, sumy itp. itd. ). Ja natomiast nie potrzebuję, żadnej pancernej maszyny z przed 20 lat z końcówką zitp-hwdp.  Interesuje mnie aktualna sklepowa oferta.  Warunki łowiska to Wisła, często silny uciąg.

Jest kilka lekkich kołowrotków które posiadam. Np. rarenium 4000fb, caldia3000A czy choćby Vanquish 4000 12 i  już pod 3,5 cm woblerem (cały czas mowa o mocnym uciągu)  wyczuwalnie ciężej kręcą niż np. biomaster 4000fb ( u mnie 285g.) Ten kręci o niebo lepiej ale też jest cięższy. Wyżej wymienione kołowrotki - opad i nic więcej nie potrzeba- miód malina. Żebym nie został źle zrozumiany...oczywiście da się nimi łowić :) i są to bardzo dobre kołowrotki w mojej opinii. Natomiast biomek kręci zdecydowanie lżej i to mi się podoba (wiem, wiem taka fanaberia ). Stella 10 4000SFE okazała się porażką (może wina egzemplarza - nie wiem). Stella 4000FI wygrywa ze wszystkimi. Jest lżejsza od biomka i pomimo wyższego przełożenia kręci jeszcze lżej i na tą chwilę moje poszukiwania są zakończone. Dla wielu teraz jest ona "be" ale jak wyjdzie nowy model to ta zrobi się "si".I tak w kółko.. Na szczęście mi to wisi :) . W moim skromnym arsenale brakuje kołowrotka z wyższym przełożeniem a kilka modeli ze średniej -niższej półki zniechęciły mnie do poszukiwań i taki np. stradic 4000fj ( pozdro Wojtek ;) ) , lexa czy battle nie są dla mnie.

Stąd moje pytania odnośnie TP 4000HG. Zastanawiam się też jak będzie sobie radził nowy vanquish.

Generalnie ....wcześniej już się nosiłem z zamiarem założenia takiego tematu ale widząc jak wiele jest  wypisywanych bzdur na forach, które mijają się z prawdą stwierdziłem, że jak sam nie sprawdzę to się niczego nie dowiem.

PS. w fotelu też czasami kręcę :)

Użytkownik sajdol1 edytował ten post 12 wrzesień 2016 - 11:49

• kostom63 i przemo_w lubią to

#728 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 11:59

Okazuje się ze mozna normalnie :-) Moze mod przerzuci ostatnie wpisu..do Doboru kołowrotków?

#729 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 12 wrzesień 2016 - 12:11

Widzisz Guzu chyba do końca się nie rozumiemy.
Ja robiłem testy nad wodą. Oczywistym jest, że każdy kołowrotek ma swoje przeznaczenie. Dla mnie waga jest bardzo ważna i teksty typu " na szczęście mam jeszcze tyle siły, żeby łowić ( załóżmy) młynkiem ważącym 350g. do mnie nie przemawiają. Albo taka osoba nigdy nie łowiła od świtu do zmierzchu albo nie miała nigdy do czynienia z lekkim zestawem. Komfort nieporównywalnie większy. Oczywiście są warunki gdzie lżej się nie da (czyt. morskie klimaty, sumy itp. itd. ). Ja natomiast nie potrzebuję, żadnej pancernej maszyny z przed 20 lat z końcówką zitp-hwdp. Interesuje mnie aktualna sklepowa oferta. Warunki łowiska to Wisła, często silny uciąg.
Jest kilka lekkich kołowrotków które posiadam. Np. rarenium 4000fb, caldia3000A czy choćby Vanquish 4000 12 i już pod 3,5 cm woblerem (cały czas mowa o mocnym uciągu) wyczuwalnie ciężej kręcą niż np. biomaster 4000fb ( u mnie 285g.) Ten kręci o niebo lepiej ale też jest cięższy. Wyżej wymienione kołowrotki - opad i nic więcej nie potrzeba- miód malina. Żebym nie został źle zrozumiany...oczywiście da się nimi łowić :) i są to bardzo dobre kołowrotki w mojej opinii. Natomiast biomek kręci zdecydowanie lżej i to mi się podoba (wiem, wiem taka fanaberia ). Stella 10 4000SFE okazała się porażką (może wina egzemplarza - nie wiem). Stella 4000FI wygrywa ze wszystkimi. Jest lżejsza od biomka i pomimo wyższego przełożenia kręci jeszcze lżej i na tą chwilę moje poszukiwania są zakończone. Dla wielu teraz jest ona "be" ale jak wyjdzie nowy model to ta zrobi się "si".I tak w kółko.. Na szczęście mi to wisi :) . W moim skromnym arsenale brakuje kołowrotka z wyższym przełożeniem a kilka modeli ze średniej -niższej półki zniechęciły mnie do poszukiwań i taki np. stradic 4000fj ( pozdro Wojtek ;) ) , lexa czy battle nie są dla mnie.
Stąd moje pytania odnośnie TP 4000HG. Zastanawiam się też jak będzie sobie radził nowy vanquish.
Generalnie ....wcześniej już się nosiłem z zamiarem założenia takiego tematu ale widząc jak wiele jest wypisywanych bzdur na forach, które mijają się z prawdą stwierdziłem, że jak sam nie sprawdzę to się niczego nie dowiem.

Mam tp4000hg,z aglią 5 w warcie o dość dużym uciągu daje spokojnie radę. A jak długo czas pokaże...
  • sajdol1 i pawello lubią to

#730 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 12 wrzesień 2016 - 12:27

. Stella 10 4000SFE okazała się porażką (może wina egzemplarza - nie wiem). Stella 4000FI wygrywa ze wszystkimi. Jest lżejsza od biomka i pomimo wyższego przełożenia kręci jeszcze lżej i na tą chwilę moje poszukiwania są zakończone. Dla wielu teraz jest ona "be" ale jak wyjdzie nowy model to ta zrobi się "si".I tak w kółko.. Na szczęście mi to wisi :) . 

Mam o wiele cięższe warunki niż ty na Wisełce .Głębokość Elby to średnio 5+ metra czasami 10-16 m główki średnio 18-20 g ale nieraz 28-30 g ciężka woda silny nurt .Piąty sezon łowię Stellą 10 FSE i jakoś nie mogę powiedzieć że to porażka ,kręci jak masełko ,poza licznymi zadrapaniami na obudowie żadnych zużyć wewnętrznych .Serwis u Joziego ,więc możesz spytać .Trzykrotna wymiana łożysk kabłąka i nic ponadto (łowię też trocie w Bałtyku) .W tym sezonie dokupiłem model 4000 FI i muszę przyznać że kręci trochę lżej ale nie aż na tyle lżej aby było to jakimś znacznym handicapem .W obu komfort jest na najwyższym poziomie, więc oświeć mnie proszę co to za porażka i z czego wynika .Dla mnie do tak ciężkiego łowienia to TP  PG lub Stella a reszta to dopiero porażka :) Nie biorę pod uwagę modeli Daiwy bo nią nie łowię .Co innego boleń , modele Stelli i TP o przełożeniu wyższym niż 1 do 5,4 oraz szybki Waniek a resztę pominę milczeniem :)

• Guzu lubi to

#731 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 12:27

W porownaniu z Toba posiadam duzo skromniejszy zestaw kolowrotkow spiningowych. 

Pisze to bez ironii czy ukrytych znaczen.

Po prostu takie sa fakty.

Czy TP HG to ciekawa opcja ? Nie wiem, dla mnie nie. Nie wedkuje tak, by taki kolowortek znalazl u mnie zastosowanie. Gdy zdarza mi sie probowac lowic bolenie to lowie zwyklym przelozenie 5.2 i sobie zakladam korbke o krotszym ramieniu. 

Przy pstragowaniu uzywam wrecz smiesznych korbek. 45 mm, 42, 5 mm dlugosc ramienia.

Lowie z pradem, badz skosami. Przynety nie stawiaja oporu w wodzie. Po co krecic korba od studni i bujac calym zestawem ?

W pelni sie z Toba zgadzam jak chodzi o wage zestawu. Dyskusja w tej kwestii jest bardzo trudna, bo tu nie ma argumentow, Sa realia :) Gdyby istnial zestaw wazacy polowe, co wazy moj aktualny a kosztowal 2x tyle niz moje aktualne Stelle...to juz taki zestaw na pstragach bym uzywal. I tu nie chodzi o snobowanie sie, po prostu im mniej wazacy zestaw tym lepsze lowienie.  Jak kiedys powiedzial Gary Loomis : "masa jest odwrotnie proporcjonalna do wydajnosci (performance w wersji oryginalnej)."

Jakis czas temu przeszlo mi i nie probuje nikogo przekonywac do moich zestawow czy wyborow sprzetowych. Bo w imie czego ? czy ja jestem apostolem sprzetu czy jakis tam rozwiazan ? Kazdy lowi jak chce, moze, potrafi. 

Ja lowie po mojemu.

Pozdrawiam

Guzu

p.s. a 2015  TP HG to bardzo dobry kolowrotek.... Ale TP PG lepszy :) 

#732 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 wrzesień 2016 - 12:42

8a254c9a842b8450.jpg

Korbki modeli Stelli 1000,FE 2500 FE 4000 FE można dowolnie zamieniać i nimi żonglować  pasują także do modeli FI więc w zależności od potrzeb zakładamy potrzebną korbkę. To samo dotyczy szpul modele FE są kompatybilne z modelami FI ale trzeba zamieniać razem z pokrętłem hamulca :) różnica jest taka że model 1000 FE pasuje do 1000 FI model 2500 FE i 3000 FE pasuje do modelu 2500 i 3000 FI model 4000 FE do modelu 4000 FI korbka od jakiegokolwiek  modelu FE czy też FI jest kompatybilna do innych modeli. Na zdjęciu korby od 1000,2500,3000,4000

p.s Korby od Stellek pasują także do TP 15 :) 

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 12 wrzesień 2016 - 13:03

• Guzu, malinabar i sajdol1 lubią to

#733 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 12 wrzesień 2016 - 13:00

@mrWhite7 czytaj proszę ze zrozumieniem. Nie bądźmy dziećmi dochodzeń robił nie będę ;)

Odnośnie mojego egzemplarza to kręcił bardzo słabo pod 7cm woblerem trociowym w warkoczu. Dodatkowo kołowrotek wpadał w dziwne wibracje.

Gdzieś się dokopałem do starego tematu i bodajże 2 osoby miały ten sam problem. FI jest ok. poza tym 10g. mniej. Dla niektórych to nic dla mnie jest już różnica.

Do FE wracał nie będę bo i sensu nie widzę. Niech inni na giełdzie rozdrapują ostatnie sztuki ;)

PS. Jeśli masz na myśli vańka 12 z wyższym przełożeniem to raczej nie zaryzykuję. Ciekawi mnie ten nowy rotor czy będzie miał wpływ na siłę ciągu.

Guzu z tą ironią to do końca nie wiem :) Mnie dużo później dopadła ta choroba i nie pisałem żeby się przechwalać czego to ja nie mam. Arsenał powinienem zawrzeć w cudzysłowie. Część kołowrotków pójdzie do ludzi, część zostanie i coś tam nowego się pojawi. Rotacja "if you know what i mean " ;)

Ironia czasem bardziej trafna czasem mniej natomiast wiedza, jaką się tu dzielisz jest nieoceniona. Przynajmniej jesteś wiarygodny.

Cieszę się, że wywiązała się taka dyskusja ponieważ w 2 waszych postach jest więcej informacji niż na 20 stronach o doborze kołowrotków.

Acha....byłbym zapomniał. Guzu 2 część Twojej wypowiedzi to bardzo mądre słowa.

Użytkownik sajdol1 edytował ten post 12 wrzesień 2016 - 13:06

• Guzu, lamiglas87 i przemo_w lubią to

#734 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 12 wrzesień 2016 - 18:18

Wiem że troszku głupie pytanie ale... :)

Który model waszym zdaniem, będzie najbardziej komfortowy do łowienia z tzw. opadu(główki 20-25g). Chodzi mi o nawój linki przy jednym obrocie korbki a wytrzymałość kołowrotka, niestety TP nie ma tak jak Certate 81 cm.

-4000 pg

-4000 hg

-3000 hgm

ps. tylko błagam bez tekstów, wolniej -szybciej kręć korbką.

• popper lubi to

#735 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 12 wrzesień 2016 - 18:35

Wiem że troszku głupie pytanie ale... :)
Który model waszym zdaniem, będzie najbardziej komfortowy do łowienia z tzw. opadu(główki 20-25g). Chodzi mi o nawój linki przy jednym obrocie korbki a wytrzymałość kołowrotka, niestety TP nie ma tak jak Certate 81 cm.

-4000 pg
-4000 hg
-3000 hgm

ps. tylko błagam bez tekstów, wolniej -szybciej kręć korbką.

wg mnie do podbijania i wybierania luzu 4000hg

#736 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 12 wrzesień 2016 - 20:23

@mrWhite7 czytaj proszę ze zrozumieniem. Nie bądźmy dziećmi dochodzeń robił nie będę ;)
Odnośnie mojego egzemplarza to kręcił bardzo słabo pod 7cm woblerem trociowym w warkoczu. Dodatkowo kołowrotek wpadał w dziwne wibracje.
Gdzieś się dokopałem do starego tematu i bodajże 2 osoby miały ten sam problem.

Miałem to samo. Przyczyn nie znam, bo żaden ze mnie ekspert od kołowrotków. Sprzedałem koledze, ktory nim łowi i jemu w niczym to nie przeszkadza. Ile ludzi, tyle gustów. Osobiście nie potrafiłem skupić się na łowieniu czując te anormalne wibracje.
  • sajdol1 lubi to

#737 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 20:41

11TP oraz 12 V drza podczas sciagania woblerow oraz spinmadow. Drgania przynety przenoszone sa na blank, blank oddaje czesc kolowrotkowi. Mozna doswiadczyc tego zjawiska trzymajac kij w jednym reku, bez dotykania raczki kolowrotka - podciaga sie wolno wypuszczony wobler, po chwili wibruje szpula (gora-dol), kablak oraz raczka...wszystkie te elementy klekoca. Nie pomaga nawet zlapanie za raczke, pozostale elementy halasuja. Coz, taka cecha, da sie z tym zyc, chociaz jeszcze nie rozgryzlem, dlaczego akurat tak fajne kolowrotki z wyzszo-sredniej polki tak maja 😏

#738 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 12 wrzesień 2016 - 21:24

Jeżeli 12 V to Vanquish to mój absolutnie nie wpada w żadne wibracje. Kręci płynnie.

#739 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 22:32

Warto przyjrzeć się kablakowi.
Luz na mocowaniu ramienia , nie tam gdzie rolka
Lubi trzasc całościa
  • popper i cristovo lubią to

#740 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 13 wrzesień 2016 - 04:47

Zdarzyło mi się tak w Stelli 4000 FE ,właśnie w tym miejscu drut kabłąka po prostu wyszedł z mocowania .Cudem udało mi się znaleźć mosiężną tulejkę nasuwaną na drut kabłąka .Parę kropel kleju dwuskładnikowego załatwiło sprawę .Wracając do dostosowania kołowrotka pod siebie to są sklepy w których możemy sobie dokupić części  tuningowe i samemu obniżyć wagę naszego kołowrotka jak i dostosować dokładniej długość korbki (tak jak robi to @Guzu) oraz dokupić dodatkową szpulę zarówno oryginalną jak i tuningową .Koszt spory ale opłaca się urwać parę gram oraz poprawić pracę zestawu .Np  http://www.hedgehog-...roduct-list/378 Sklepy oferują przeważnie części do kołowrotków Shimano i Daiwy oraz legendarnego pstrągowego ABU Cardinal seria 3/33 który bardzo ochoczo stosowany jest przez japońskich pstrągarzy .

Np. http://www.itocraft....ardinal/CX.html

Więcej o przeróbce legendy można znaleźć tu http://www.itocraft....cateid=9#cms211 Kołowrotek został odchudzony o 20 g i poprawiono funkcjonalność .Aż się łezka w oku kręci bo konstrukcja ma chyba z 50 lat i była marzeniem mojego dzieciństwa :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 wrzesień 2016 - 05:06

• Siemko i sajdol1 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych