Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1481 odpowiedzi w tym temacie

#881 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 10 listopad 2016 - 20:19

Ja mam 4000 HG i stuka/puka pod obciążniem ale i tak planuję jeszcze PG :P  :D.

• marcin186 i gregox lubią to

#882 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek
  • Imię:Ardiansson

Napisano 21 listopad 2016 - 21:59

Też jestem "szczęśliwym" posiadaczem stukającego Twin Powera C3000. Kupiony na początku września tego roku, dystrybucja Normark. Zaliczył jeden wypad na Odrę, gdzie kręcił czymś cięższym niż 8 g i max z 10 wypadów gdzie operował główkami 6-8g. W sklepie wybrałem egzemplarz najlepiej pracujący z dostępnych 3 sztuk. Wszystko było ok - piękna, gładka praca, do czasu, gdy przy pierwszym mrozie w tym roku zaczęła mi się okręcać plecionka na szpuli i musiałem rozwinąć całą linkę na wodzie. Podczas zwijania linki zaczął delikatnie postukiwać. Zauważyłem, że stuki pojawiają się, gdy szpula dochodzi do górnego położenia. Od tamtego wypady używałem go jeszcze 2x i w chwili obecnej zaczyna już postukiwać osiągając dolne położenie. Czy ktoś z podobnym przypadkiem próbował reklamacji w Normarku i z jakim skutkiem.

#883 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 22 listopad 2016 - 00:16

To chyba jest jakaś "cecha" nowoczesnych Twinków, mój 11TPC3000 także delikatnie stuka, ale tylko wtedy, gdy trzymam kij uniesiony...skrajne położenia szpuli, góra i dół. W żaden sposób nie wpływa to na jakość pracy. Jeszcze kilka ponadprogramowych niespodzianek ten TP posiada, przykładowo wpada w drgania i klekoce przy ściąganiu mocno pracujących woblerów, wirówek (rotor?)...poza tym po 3 sezonach bajka :D No, może nie do końca, bo do wymiany kwalifikuje się wałek posuwu szpuli (może to przez niego te stuki?), co jest dla mnie zagadką, nie przeciążałem kołowrotka i pracował przy lekkich zestawach..........oraz dla estetyki rolka prowadząca żyłkę, ta dla odmiany zgubiła bardzo szybko całą pozłotę, najprawdopodobniej dlatego, że oryginalne łożysko było trefne i trzeba je było podmienić :rolleyes:

Użytkownik cristovo edytował ten post 22 listopad 2016 - 00:16

• NARA lubi to

#884 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek

Napisano 22 listopad 2016 - 01:21

Przez 20 lat wędkowania przerabiałem wiele kołowrotków, ale żaden, nawet 1 łożyskowy Mitchell za przysłowiowe 5 dych nie posypał się w takim czasie, dlatego zwracam jutro swojego TP do sklepu na reklamację. Jakoś nie mam ochoty się wkur...ć za każdym razem, gdy poczuję to stukanie i pomyślę ile kosztował 😁
  • Guzu, maicke82 i NARA lubią to

#885 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 22 listopad 2016 - 15:18

To stukanie to pewnie brak smaru na wormie..a nie defekt młynka. Po coś są w zestawie te podkładki pod szpulę.....
Ale się wszyscy wyczuleni zrobili :-)

Użytkownik przemow edytował ten post 22 listopad 2016 - 15:21

#886 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek

Napisano 22 listopad 2016 - 16:47

To niech go nasmarują, w końcu nie po to człowiek płaci nie małą kasę, żeby jeszcze musiał przy nim grzebać ;)

Dziś znajomy ze sklepu, w którym go kupiłem dzwonił do serwisanta Normarku i opowiedział mu o stukaniu w TP, na co serwisant stwierdził.... "są takie przypadki" , więc chyba nie jestem jedyny  B) 

#887 OFFLINE   tomasxt

tomasxt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1087 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Tomasz

Napisano 22 listopad 2016 - 17:25

Tylko w kołowrotku za taką kase o dla mnie niedopuszczalne :/ koleś kupil tp ale jakąś starszą wersję. Wielkość 5000 i czuc pracę przekładni przy zwijaniu małej obrotówki. Normark stwierdził,że nic z nim się nie dzieje... jak pracował ch..... tak dalej pracuje...
  • NARA lubi to

#888 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 22 listopad 2016 - 17:31

Mimo wszystko myślę, że świat byłby piękniejszy, gdybyśmy jednak pewne stuki w naszych kołowrotkach zaakceptowali i uznali za zjawisko naturalne....... :rolleyes:

Użytkownik cristovo edytował ten post 22 listopad 2016 - 17:31

#889 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 22 listopad 2016 - 17:34

Wiem ze to nie ten dział ale chętnie te stukacze,pukacze odkupie :-) ,za rozsądną cene, żeby wybawić z kłopotu pokrzywdzonych przez Shimano :-))) zresztą te Daiwy co są do d...tyż.
Wypasione Mesie, Bmw czy inne Audi też się psują :-)
Może warto potraktować gwarancje młynka jak akcje serwisową w aucie i tyle :-)
  • marcin186 i gregox lubią to

#890 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek

Napisano 29 listopad 2016 - 21:43

Chcę być fair dlatego informuję, że dzisiaj wrócił mój TP z serwisu Normarku. Sprawa załatwiona expresowo. Wg informacji jakie otrzymałem, został wyregulowany oraz sprawdzony pod obciążeniem i ma być już wszystko ok. Zobaczymy :)
  • NARA lubi to

#891 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 29 listopad 2016 - 21:50

A wyjaśniono bliżej, co się za tajemniczym słowem "regulacja" kryje?

#892 ONLINE   hotpoint

hotpoint

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 149 postów
  • LokalizacjaBarlinek

Napisano 29 listopad 2016 - 22:04

Nie załatwiałem tego sam, tylko właściciel sklepu gdzie go kupiłem i takie info mi przekazał po rozmówie z serwisantem... ale może sprzedał mi taką gadkę, bo chce sprzedać jeszcze jednego TP, który mu został na półce :)
  • NARA lubi to

#893 OFFLINE   mike

mike

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 175 postów

Napisano 30 listopad 2016 - 22:13

W moim TP też pojawiło się stukanie, odesłałem do sprzedawcy a on do Normarku. Wrócił po dwóch tygodniach i jestem w pełni zadowolony, jest nawet lepiej niż było zaraz po zakupie. Niestety nie dostałem żadnej informacji zwrotnej o przyczynach stukania ani o przebiegu serwisu.

#894 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 postów

Napisano 01 grudzień 2016 - 18:41

Ja swojego TP4000PG użytkuje od sierpnia, co prawda nie tak intensywnie jak nie którzy koledzy (niestety, a chciałoby się :) ) i jak na razie jest z nim wszystko ok. Co prawda na początku było słychać delikatne "stuknięcie" (naprawdę minimalne) szpulki w najwyższym i najniższym położeniu ale po kilku wyjazdach wszystko ucichło. Gdzieś zresztą chyba na forum ktoś wstawił filmik gdzie "gość" opowiada właśnie o tej przypadłości w TP.

#895 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 02 grudzień 2016 - 08:36

Mimo wszystko myślę, że świat byłby piękniejszy, gdybyśmy jednak pewne stuki w naszych kołowrotkach zaakceptowali i uznali za zjawisko naturalne....... :rolleyes:

Do takiej akceptacji sluza shimano od exage w dol

• sajdol1 i neronhell lubią to

#896 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 16:53

No nie wiem, wszystkie, doslownie wszystkie modele potrafia byc glosne...chociaz byc moze nie wszystkie egzemplarze 😉 Stelek stukajacych, z luzami nie ma? A moze Vanquishe nie szumia? W Twinkach wszystko spasowane jak w King Seiko? Uwierze, jesli zbadam na chybil trafil z 10 sztuk z kazdego modelu, wsrod nowych i uzywanych, a wynik badania bedzie jednoznaczny...ale w to raczej watpie 😏

#897 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 02 grudzień 2016 - 20:04

To że stelle stukaja a vanquishe szumia nie jest żadnym wytlumaczeniem. Jak tani kołowrotek stuka puka to jest gówno jak to robi drogi to kręcić nie przejmować się bo ten typ tak ma. Wolę kręcić tanim i nie denerwować się że zostałem wydymany.
  • krzysiek-es lubi to

#898 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 20:12

Ponad 350 szt BMW x6 ,za ponad 400 tyś, wzywają obecnie na akcje serwisowe. Tzn że ich właściciele też zostali wy.....i?

Użytkownik przemow edytował ten post 02 grudzień 2016 - 20:14

• Jarek M lubi to

#899 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 02 grudzień 2016 - 20:18

To że stelle stukaja a vanquishe szumia nie jest żadnym wytlumaczeniem. Jak tani kołowrotek stuka puka to jest gówno jak to robi drogi to kręcić nie przejmować się bo ten typ tak ma.

coś w tym jednak jest :)

#900 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 20:23

Z całym szacunkiem dla naszych uszu, cisza to jednak nie wszystko, co może zaoferować kołowrotek :D Każdy łowi czym chce, wydaje mi się jednak, że zrównanie stukania z wydymaniem jest nieuprawnionym uproszczeniem, chociaż na pierwszy rzut ucha związek przyczynowo-skutkowy wydaje się logiczny B)

Użytkownik cristovo edytował ten post 02 grudzień 2016 - 20:26

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych