Dzięki Tomek, Józek. Kręciłem na sucho w sklepie TP XD 4000XG, bardzo ładnie wykonany, chodził w dużej kulturze pracy, przynajmniej pierwszy kontakt. Od ponad 10 lat nie interesowałem się korbami stąd to pytanie. Na model SW 4000 2015 także zaglądam, widziałem go tyle co na stronie Mefiego... Mam małą Stellę C2000S i tyle o korbach chyba że duże Bull's-y to tak. Kij w budowie, powstanie na przełomie roku, drewienko się wybarwia. Czyli sugerujesz SW 4000XG a jeśli ten drugi to XD C5000XG. Morski cięższy i chyba mocniejszy, zakres rzutowy poradzi normalna szerokość szpuli 4000, to nie ocean tylko zaporówka, bardziej chodzi o kulturę pracy, niezawodność. Nie lubię wszelkich luzów, dziwnych dźwięków, na tym bym skupiał uwagę. Kij można dowarzyć po za tym ja lubię mocno przesunięty uchwyt kołowrotka do przodu, dolnik baaardzo długi jak u angoli. Dzięki za odpowiedź, jak coś jeszcze Ci się nasunie w temacie to proszę o dopowiedzenie. Kij, zestaw ma posłużyć w specyficznym okresie życia stąd przykładam dużą uwagę co tam uwieszę, jaki będzie patyk na którym to powieszę. Myślałem też o Stella 4000 ale czy warto, dawno temu miałem kilka sztuk, więcej pucowałem jak łowiłem. Obecnie spędzam sporo czasu nad wodą więc mechanizm pokręci aż nadto, oczywiście przemiennie z Ryoga 1016HL (od maja do dzisiaj ponad 120 dni wędkarskich łowiąc). Pozdrawiam Serdecznie - Andrzej.
PS
Kij który powstaje opiera się na blanku KRAAG F NANO 9'6" 8-16lb 5-28g tyle że będzie wzmocniony o jedno lub dwa oczka w górę. Mam kij na blanku tej serii tyle że XF cast 22lb i jest to prawdziwa armata. Jak by nie było czwarty Kraag się buduje.
Użytkownik Andrzej Stanek edytował ten post 04 grudzień 2018 - 09:29