FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa
#1981 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 07:05
- skalek-77 i Pawełg15 lubią to
#1982 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 07:33
Fast nano jest i tak dosyć szybki. Poza tym będziesz łowił sandacze. Zgaduję, że będą to dosyć smukłe uklejopodobne woblerki, które nie stawiają zbytniego oporu. Ja bym stawiał na zwykłą F-ke, albo Slima. Bardziej na tego drugiego.
Porównuję Kraag XF Nano SKXF9016-2N - cw 6-30 moc 8-16lb Blaas Slim Nano SLS9020-2N - cw 8-32 moc 10-20lb no i jak się ma jedno do drugiego :-)
cw 6-30 moc 8-16lb do cw 8-32 moc 10-20lb - który będzie bardziej ustępliwy/ miękki, obydwa XFasty
Myślę, że najlepiej wziąć te patyczki w dłoń i wszystko się wyjaśni:-)
Zamówiony Kraag XF jak będzie za sztywny to pewnie zamówię w przyszłym roku następny F lub Slim tak jak opisałeś.
Dzięki za odpowiedź.
Użytkownik Wojt@l edytował ten post 26 październik 2018 - 07:46
#1983 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 07:47
- Kluson lubi to
#1984 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 08:00
Już nie będę nic zmieniał w konfiguracji... zostaje Kraag XF spędzę trochę czasu z nim nad wodą i może coś naskrobie jak się sprawuje. Myślę ze wybór akcji kija to trochę też indywidualne upodobania każdego wędakrza, mam nadzieję że spełni moje oczekiwania .
Użytkownik Wojt@l edytował ten post 26 październik 2018 - 08:00
#1985 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 08:02
Spróbuj też pogadać z Panem Krzysztofem następnym razem. Doradzi Ci na pewno jak nikt inny, bo w końcu sam robi te blanki
Użytkownik Kaamil edytował ten post 26 październik 2018 - 08:04
#1986 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 08:25
Oczywiście, masz rację. Każdy lubi co innego i każdy może mieć inne odczucia na pewno będzie to fajny kijek, tak czy inaczej
Spróbuj też pogadać z Panem Krzysztofem następnym razem. Doradzi Ci na pewno jak nikt inny, bo w końcu sam robi te blanki
Miałem z Panem Krzysztofem bezpośredni kontakt, i fakt bardzo miły i konkretny Człowiek posiadający bardzo dużą wiedzą w temacie produkcji blanków i wędzisk, po rozmowie i trzymaniu Kraaga w łapce padł wybór na niego, pewnie odrobinę odczucia w dłoni i charakterystyka blanku się zmienią po uzbrojeniu... zobaczymy myślę, że wszystko będzie Ok.
#1987 ONLINE
Napisano 26 październik 2018 - 09:01
#1988 OFFLINE
Napisano 26 październik 2018 - 09:42
Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje.
Miałem Blaasa w ręku tego 5-25gr. i wybrałem Kraaga 6-30gr. mam nadzieję, że nie popełniłem gafy hihi. Zobaczymy;-)
Użytkownik Wojt@l edytował ten post 26 październik 2018 - 09:50
#1989 OFFLINE
Napisano 27 październik 2018 - 11:16
Porównuję Kraag XF Nano SKXF9016-2N - cw 6-30 moc 8-16lb Blaas Slim Nano SLS9020-2N - cw 8-32 moc 10-20lb no i jak się ma jedno do drugiego :-)
cw 6-30 moc 8-16lb do cw 8-32 moc 10-20lb - który będzie bardziej ustępliwy/ miękki, obydwa XFasty
Myślę, że najlepiej wziąć te patyczki w dłoń i wszystko się wyjaśni:-)
Zamówiony Kraag XF jak będzie za sztywny to pewnie zamówię w przyszłym roku następny F lub Slim tak jak opisałeś.
Dzięki za odpowiedź.
Nie ma to jak bezkrytyczna wiara w tabelki i cyferki. Najszybsza droga do wielkiego rozczarowania.
Kraag XF 16lb do rzucania 5g woblerem . Powodzenia życzę
- Krzysiek Rogalski, Hubertus, Kaamil i 2 innych osób lubią to
#1990 OFFLINE
Napisano 27 październik 2018 - 16:01
Nie ma to jak bezkrytyczna wiara w tabelki i cyferki. Najszybsza droga do wielkiego rozczarowania.
Kraag XF 16lb do rzucania 5g woblerem . Powodzenia życzę
Może nie jest on idealny ale trzeba pójść na jakiś kompromis. Kolega nie pisał że do rzucania 5 gr woblerem tylko od 5g. Czyli będą i cięższe, pewnie w granicsch 10 gr uśredniając. Kraag ma dość sprężystą szczytowke wìec coś tam te 5gr wyrzuci. Reszte dystansu można wobler spławić. Sam tak łowiłem 15 lb kijem woblerami od powiedzmy 7 gr. Wisła prxy normalnej wodzie wymaga jefnak mocniejszego kija do takiego łowienia. Choć ja osobiście do woblerów wybrał bym Blaasa 15 lb
#1991 OFFLINE
Napisano 27 październik 2018 - 17:00
W/g mnie to żaden kompromis łowiąc na Kraaga XF woblerami, tylko strzał w kolano.
- Tomek Wielgus, Krzysiek Rogalski, Hubertus i 3 innych osób lubią to
#1992 OFFLINE
Napisano 27 październik 2018 - 17:42
Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje.
Mam Blaasy XF i Kragi XF - wszystko zbrojone pod casta i generalnie zgodzę się, że Kraag to przede wszystkim opad (gumy i koguty) a Blaas to kije do przynęt twardych (wahadła, obrotówki i woblery). Po prostu Blaas ładuje się głębiej więc lepiej się nim rzuca, za to Kraag będzie skuteczniejszy w zacięciu... a przy sandaczu zacięcie ma duże znaczenie (chociaż przy woblerze???) Hmm myślę, że żaden z tych blanków nie będzie błędem - to doskonałe kije choć o różnej charakterystyce - jak znam wyrobi Krzyśka Zielińskiego - kolega Wojt@l i tak nie poprzestanie na jednym kiju ;-)
PS. nie zauważyłem aby kolega Wojt@l sprecyzował czy będzie budował casta czy spinning. Przy spiningu niezależnie od wyboru rzuci woblerem gdzie trzeba, przy wędkach castingowych jest trochę gorzej i tu wybór blanku ma większe znaczenie. Reasumując jeśli to ma być kij spinningowy to trzeba brać to co lepiej w ręku leży i tyle!
Użytkownik gladki edytował ten post 27 październik 2018 - 17:43
#1993 OFFLINE
Napisano 27 październik 2018 - 18:32
W/g mnie to żaden kompromis łowiąc na Kraaga XF woblerami, tylko strzał w kolano.
Szanuje twoje zdanie. A dla czego sądzisz że to strzał w kolano? Drąże bo mam 11 lb Fke i łowię nim woblerami (smukłe twiczowe) od 4 do 11 cm. Fakt, ze nie w Wiśle tylko na wodzie stojącej.
Zgadzam się, że to kij lepszy pod gumy ale też duża gama woblerów mu nie straszna.
#1994 OFFLINE
Napisano 28 październik 2018 - 18:45
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#1995 OFFLINE
Napisano 29 październik 2018 - 08:44
Witam
może ktoś użytkuje Vegter Boron 8"3"/ 8"9" o mocy 15 lb/20 lb już na nowych matach nano i może coś napisać jak się je w praktyce użytkuje - jakie masy przynęt max w komforcie itd ....?
pozdrawiam
Maciej
#1996 OFFLINE
Napisano 29 październik 2018 - 10:47
Użytkownik Wojt@l edytował ten post 29 październik 2018 - 11:03
#1997 OFFLINE
Napisano 29 październik 2018 - 16:58
Szanuje twoje zdanie. A dla czego sądzisz że to strzał w kolano? Drąże bo mam 11 lb Fke i łowię nim woblerami (smukłe twiczowe) od 4 do 11 cm. Fakt, ze nie w Wiśle tylko na wodzie stojącej.
Zgadzam się, że to kij lepszy pod gumy ale też duża gama woblerów mu nie straszna.
Dlaczego strzał w kolano? Dla tego ,że jest na rynku obecnie tyle blanków ,że można dobrać na prawdę perfekcyjnie blank do sposobu łowienia a nie na zasadzie ,że może się nada. Weź jeszcze pod uwagę ,że masz 11lb F-kę. A tu jest mowa o blanku 16lb który macha 2x więcej od 11lb, jeżeli chodzi o ciężar rzutowy i na dodatek to XF czyli bardziej sztywny. Jakie woblery komfortowo to obsłuży? 20 gramowe i więcej przecinaki boleniowe i koniec.
To coś na zasadzie takiej sytuacji. Szukam auta żeby pojeździć nim w trudnym terenie i kupuję sobie do tego przykładowo Porsche 911 bo lubię szybkie samochody. Typowy, analogiczny do w/w sytuacji strzał w kolano
- Kaamil lubi to
#1998 OFFLINE
Napisano 29 październik 2018 - 17:57
#1999 OFFLINE
Napisano 29 październik 2018 - 18:13
Tu nie chodzi o moc bo np. dużo lepiej poradzi sobie z takim łowieniem SLS 20lb. Blank to nie tylko; długość, moc w LB i ciężar rzutowy w gramach ,czy uncjach. Ogólnie rzecz ujmując odpowiedni będzie blank umiarkowanie szybki ,głębiej ładujący się przy niższym c.w, pracujący nie co głębiej podczas holu o dosyć mocnej szczytówce jeżeli trzeba będzie walczyć z nurtem rzeki.
- Tomek Wielgus i bertold12 lubią to
#2000 OFFLINE
Napisano 29 październik 2018 - 18:52
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, pracownia, fishing art, blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych