Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

blanki pracownia fishing art blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3003 odpowiedzi w tym temacie

#1981 OFFLINE   Kaamil

Kaamil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kamil

Napisano 26 październik 2018 - 07:05

Fast nano jest i tak dosyć szybki. Poza tym będziesz łowił sandacze. Zgaduję, że będą to dosyć smukłe uklejopodobne woblerki, które nie stawiają zbytniego oporu. Ja bym stawiał na zwykłą F-ke, albo Slima. Bardziej na tego drugiego.
  • skalek-77 i Pawełg15 lubią to

#1982 OFFLINE   Wojt@l

Wojt@l

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaStrużki / Połaniec
  • Imię:Wojtek

Napisano 26 październik 2018 - 07:33

Fast nano jest i tak dosyć szybki. Poza tym będziesz łowił sandacze. Zgaduję, że będą to dosyć smukłe uklejopodobne woblerki, które nie stawiają zbytniego oporu. Ja bym stawiał na zwykłą F-ke, albo Slima. Bardziej na tego drugiego.

Porównuję Kraag XF Nano SKXF9016-2N - cw 6-30 moc 8-16lb Blaas Slim Nano SLS9020-2N - cw 8-32 moc 10-20lb no i jak się ma jedno do drugiego :-)

cw 6-30 moc 8-16lb do cw 8-32 moc 10-20lb - który będzie bardziej ustępliwy/ miękki, obydwa XFasty

Myślę, że najlepiej wziąć te patyczki w dłoń i wszystko się wyjaśni:-)

Zamówiony Kraag XF jak będzie za sztywny to pewnie zamówię w przyszłym roku następny F lub Slim tak jak opisałeś.

Dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Wojt@l edytował ten post 26 październik 2018 - 07:46

#1983 OFFLINE   Kaamil

Kaamil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 październik 2018 - 07:47

Kraag to seria do łowienia głownie na gumy. Kraag XF to bardzo szybka sandaczówka typowo do łowienia tych ryb z opadu. Ja bym sobie je odpuścił. Mniej ustępliwy będzie oczywiście Kraag XF.
  • Kluson lubi to

#1984 OFFLINE   Wojt@l

Wojt@l

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 26 październik 2018 - 08:00

Już nie będę nic zmieniał w konfiguracji... zostaje Kraag XF spędzę trochę czasu z nim nad wodą i może coś naskrobie jak się sprawuje. Myślę ze wybór akcji kija to trochę też indywidualne upodobania każdego wędakrza, mam nadzieję że spełni moje oczekiwania :good:  .

Użytkownik Wojt@l edytował ten post 26 październik 2018 - 08:00

#1985 OFFLINE   Kaamil

Kaamil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 październik 2018 - 08:02

Oczywiście, masz rację. Każdy lubi co innego i każdy może mieć inne odczucia na pewno będzie to fajny kijek, tak czy inaczej

Spróbuj też pogadać z Panem Krzysztofem następnym razem. Doradzi Ci na pewno jak nikt inny, bo w końcu sam robi te blanki

Użytkownik Kaamil edytował ten post 26 październik 2018 - 08:04

#1986 OFFLINE   Wojt@l

Wojt@l

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 26 październik 2018 - 08:25

Oczywiście, masz rację. Każdy lubi co innego i każdy może mieć inne odczucia na pewno będzie to fajny kijek, tak czy inaczej

Spróbuj też pogadać z Panem Krzysztofem następnym razem. Doradzi Ci na pewno jak nikt inny, bo w końcu sam robi te blanki

Miałem z Panem Krzysztofem bezpośredni kontakt, i fakt bardzo miły i konkretny Człowiek posiadający bardzo dużą wiedzą w temacie produkcji blanków i wędzisk, po rozmowie i trzymaniu Kraaga w łapce padł wybór na niego, pewnie odrobinę odczucia w dłoni i charakterystyka blanku się zmienią po uzbrojeniu... zobaczymy myślę, że wszystko będzie Ok.

#1987 ONLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 26 październik 2018 - 09:01

Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje.

#1988 OFFLINE   Wojt@l

Wojt@l

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 26 październik 2018 - 09:42

Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje.

Miałem Blaasa w ręku tego 5-25gr. i wybrałem Kraaga 6-30gr. mam nadzieję, że nie popełniłem gafy hihi. Zobaczymy;-)

Użytkownik Wojt@l edytował ten post 26 październik 2018 - 09:50

#1989 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 27 październik 2018 - 11:16

Porównuję Kraag XF Nano SKXF9016-2N - cw 6-30 moc 8-16lb Blaas Slim Nano SLS9020-2N - cw 8-32 moc 10-20lb no i jak się ma jedno do drugiego :-)

cw 6-30 moc 8-16lb do cw 8-32 moc 10-20lb - który będzie bardziej ustępliwy/ miękki, obydwa XFasty

Myślę, że najlepiej wziąć te patyczki w dłoń i wszystko się wyjaśni:-)

Zamówiony Kraag XF jak będzie za sztywny to pewnie zamówię w przyszłym roku następny F lub Slim tak jak opisałeś.

Dzięki za odpowiedź.

Nie ma to jak bezkrytyczna wiara w tabelki i cyferki. Najszybsza droga do wielkiego rozczarowania.

Kraag XF 16lb do rzucania 5g woblerem :huh: . Powodzenia życzę ;)

#1990 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 27 październik 2018 - 16:01

Nie ma to jak bezkrytyczna wiara w tabelki i cyferki. Najszybsza droga do wielkiego rozczarowania.
Kraag XF 16lb do rzucania 5g woblerem :huh: . Powodzenia życzę ;)

Może nie jest on idealny ale trzeba pójść na jakiś kompromis. Kolega nie pisał że do rzucania 5 gr woblerem tylko od 5g. Czyli będą i cięższe, pewnie w granicsch 10 gr uśredniając. Kraag ma dość sprężystą szczytowke wìec coś tam te 5gr wyrzuci. Reszte dystansu można wobler spławić. Sam tak łowiłem 15 lb kijem woblerami od powiedzmy 7 gr. Wisła prxy normalnej wodzie wymaga jefnak mocniejszego kija do takiego łowienia. Choć ja osobiście do woblerów wybrał bym Blaasa 15 lb

#1991 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 27 październik 2018 - 17:00

W/g mnie to żaden kompromis łowiąc na Kraaga XF woblerami, tylko strzał w kolano.

• Tomek Wielgus, Krzysiek Rogalski, Hubertus i 3 innych osób lubią to

#1992 OFFLINE   gladki

gladki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 270 postów
  • LokalizacjaPruszków
  • Imię:Tomek

Napisano 27 październik 2018 - 17:42

Mam Blaasy XF i Kragi XF - wszystko zbrojone pod casta i generalnie zgodzę się, że Kraag to przede wszystkim opad (gumy i koguty) a Blaas to kije do przynęt twardych (wahadła, obrotówki i woblery). Po prostu Blaas ładuje się głębiej więc lepiej się nim rzuca, za to Kraag będzie skuteczniejszy w zacięciu... a przy sandaczu zacięcie ma duże znaczenie (chociaż przy woblerze???) Hmm myślę, że żaden z tych blanków nie będzie błędem - to doskonałe kije choć o różnej charakterystyce - jak znam wyrobi Krzyśka Zielińskiego - kolega Wojt@l i tak nie poprzestanie na jednym kiju ;-)

PS. nie zauważyłem aby kolega Wojt@l sprecyzował czy będzie budował casta czy spinning. Przy spiningu niezależnie od wyboru rzuci woblerem gdzie trzeba, przy wędkach castingowych jest trochę gorzej i tu wybór blanku ma większe znaczenie. Reasumując jeśli to ma być kij spinningowy to trzeba brać to co lepiej w ręku leży i tyle!

Użytkownik gladki edytował ten post 27 październik 2018 - 17:43

#1993 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 27 październik 2018 - 18:32

W/g mnie to żaden kompromis łowiąc na Kraaga XF woblerami, tylko strzał w kolano.

Szanuje twoje zdanie. A dla czego sądzisz że to strzał w kolano? Drąże bo mam 11 lb Fke i łowię nim woblerami (smukłe twiczowe) od 4 do 11 cm. Fakt, ze nie w Wiśle tylko na wodzie stojącej.
Zgadzam się, że to kij lepszy pod gumy ale też duża gama woblerów mu nie straszna.

#1994 OFFLINE   spinspektor

spinspektor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • Lokalizacjaxyz

Napisano 28 październik 2018 - 18:45

SLM8622-2 nie taki mocarz ;) strzelił pod herringiem 16 na 8g główce ;)

cfc0fa0d309d83df36bcc610a5e11c73.jpg

464a4ae9bcb84167e01c4af6ca615747.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1995 OFFLINE   Maciej 77

Maciej 77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Drewnicki

Napisano 29 październik 2018 - 08:44

Witam

może  ktoś  użytkuje  Vegter Boron  8"3"/ 8"9"  o  mocy   15 lb/20 lb już  na  nowych  matach  nano   i może  coś   napisać  jak  się  je  w  praktyce  użytkuje   - jakie  masy przynęt max    w  komforcie  itd  ....?

pozdrawiam

Maciej

#1996 OFFLINE   Wojt@l

Wojt@l

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 29 październik 2018 - 10:47

To bedzie spinnig przedzial cw od 6gr. powinien dobrze przekazywac prace woblera np. 5,5gr przy XF i mysle, ze bedzie przy rybce 2kg, 3kg przechodzil juz w "parabolke"??.a jak jest z czuloscia Blaas, Kraag Fast czy XFast bedzie bardziej przekazywal prace woblera? Osobiscie lubie jak czuc delikatnie prace przynety (w miom przypadku wobler) lubie blank o malej srednicy i lekko "elektryczny".

Użytkownik Wojt@l edytował ten post 29 październik 2018 - 11:03

#1997 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 29 październik 2018 - 16:58

Szanuje twoje zdanie. A dla czego sądzisz że to strzał w kolano? Drąże bo mam 11 lb Fke i łowię nim woblerami (smukłe twiczowe) od 4 do 11 cm. Fakt, ze nie w Wiśle tylko na wodzie stojącej.
Zgadzam się, że to kij lepszy pod gumy ale też duża gama woblerów mu nie straszna.

Dlaczego strzał w kolano? Dla tego ,że jest na rynku obecnie tyle blanków ,że można dobrać na prawdę perfekcyjnie blank do sposobu łowienia a nie na zasadzie ,że może się nada. Weź jeszcze pod uwagę ,że masz 11lb F-kę. A tu jest mowa o blanku 16lb który macha 2x więcej od 11lb, jeżeli chodzi o ciężar rzutowy i na dodatek to XF czyli bardziej sztywny. Jakie woblery komfortowo to obsłuży? 20 gramowe i więcej przecinaki boleniowe i koniec.

To coś na zasadzie takiej sytuacji. Szukam auta żeby pojeździć nim  w trudnym terenie i kupuję sobie do tego przykładowo Porsche 911 bo lubię szybkie samochody. Typowy, analogiczny do w/w sytuacji strzał w kolano

• Kaamil lubi to

#1998 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 29 październik 2018 - 17:57

No spoko. To jakiej mocy wędke byś polecił do łowienia sandaczy na woblery w Wiśle?

#1999 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 29 październik 2018 - 18:13

Tu nie chodzi o moc bo np. dużo lepiej poradzi sobie z takim łowieniem SLS 20lb. Blank to nie tylko; długość, moc w LB i ciężar rzutowy w gramach ,czy uncjach. Ogólnie rzecz ujmując odpowiedni będzie blank umiarkowanie szybki ,głębiej ładujący się przy niższym c.w,  pracujący nie co głębiej podczas holu o dosyć mocnej szczytówce jeżeli trzeba będzie walczyć z nurtem rzeki.

• Tomek Wielgus i bertold12 lubią to

#2000 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 29 październik 2018 - 18:52

Aha. Dzięki za opis. Czasem zapominam, ze jest cos poza tym co sam mam/miałem lub kiedyś widziałem 😉

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, pracownia, fishing art, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych