Kraag XF SKXF7016-1N (7'0", 8-16 lb, 5-22 g) vs. Kraag Elite SKXE7016-1N (7'0", 8-16 lb, 7-28 g) vs. coś w podobie.......moje poszukiwania 'idealnego' jednoskładu na kajak chyba skończą się kolejnym kijem z pracowni, ale wszystko jest teraz super nano hiper fantastyczne.....a może zawsze było
miałem w ręku jednego Kraaga i ze dwie inne konstrukcje z Krakowa, lubię, cenię, ale doświadczenie tak naprawdę marne.....czym w ogóle różni się zwykła seria Kraagów XF od tych Elite Nano?
potrzebny kijek w jednym kawałku, długości mniej więcej 7 stóp (trochę krócej czy dłużej nie musi być problemem), o mocy w okolicach 15-17 funtów, głównie do gum (średnie rozmiary, od 7 do 15 cm, na główkach od 3-5 do 15-20 gramów......nie ma w tym sprzeczności, silikon tez swoje waży), ale też kogutów (10 do 25-30 gramów).....jeżeli da się obsłużyć czasami i w miarę poprawnie obrotówki, wahadła czy woblery, tym lepiej......sandacz, szczupak, przyłowy, tak więc pewien poziom uniwersalizmu, nie szukam jakiegoś specjalistycznego narzędzia do jednej przynęty i jednego gatunku, godzę się na kompromisy, oby nie zgniłe
na tę chwilę posiadam Avida AVS70MF, niby OK, ale u góry trochę za słaby i chyba za wolny do mojej ręki......z góry dziękuję za wskazówki
Szukałem podobnego kija. To może komuś pomoże miałem kraaga xf 7016-2 i na upartego by się nadawał o ile wędka ma służyć tylko do jigowania. Na pewno z kogutem 30g i gumami 4 cale + 30 gram sobie radził bez problemowo. Cóż dołem komfortowo 12 gram kogucik czuć opad. Lżej oczywiście dało się łowić ale obserwując linkę. Wirówki i woblery odpadają. Bardzo czuły kij ale bardzo specjalistyczny. Niebył takim łódkowym uniwersałem. Jedna z najbardziej elektrycznych i czułych wędek jakie miałem.
Zmieniłem na bardziej uniwersalną xzoge shitenno 230 20lb. Górą może odrobinę więcej, dołem trochę słabiej ale 10 gram plus 3 cale guma idzie połowić obserwując linkę. Woblery i wirówki obsługuje zdecydowanie lepiej. Taki wycieczkowy dwuskład którego zabieram na różne eskapady. Na łodź i do brodzenia. Nie boi się dużego przyłowu. Z wyczuciem można rzucać sliderm 10s.
Z Krakowa dużo lepiej do kogutów, wirówek i woblerów będzie nadawał się kraag f. Oczywiście na gumy też się nim fajnie łowi. Niższy moduł jest trochę mniej czuły niż kraag xf. Ale brania i tak pokazuje bardzo dobrze. Sandacze wcina równie dobrze co kraag xf. Miałem oba blanki o tych parametrach i to kraag f ma u mnie dożywocie;) Ten to akurat jednoskład w caście na łódkę. Nie spadła mi z niego żadna ryba pomimo że to krótką pałka.
Ma czulszy szczyt niż Avid 70mhf. Dołem
12 g plus guma pełen komfort.
Użytkownik DP Fishing edytował ten post 08 październik 2021 - 21:57