Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najlepsze buty do brodzenia

buty do brodzenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
545 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   mxo

mxo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • Lokalizacjawlkp
  • Imię:adam

Napisano 14 październik 2015 - 16:05

Dla mnie tez vibram. Filcem brzegiem na błocie nie pochodzisz

#162 OFFLINE   Elton

Elton

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 14 październik 2015 - 18:45

Guma solo, to jak na lodowisku. Podkuta to najlepsza opcja łącząca przyczepność z komfortem użytkowym (nie łapie syfu więc w "pełnym rynsztunku" nie wstyd wejść do sklepu, że zostawimy chlew, szybkie schnięcie). Najgorszymi wadami filcu dla mnie jest śliskość na błocie i mokrej trawie oraz to, że późną jesienia i zimą, dojście po śniegu nawet 10m do wody, powoduje zwiększenie naszego wzrostu do potęgi entej :P
  • Guzu lubi to

#163 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 14 październik 2015 - 19:11

A jam mam takie pytanko, troszke z innej beczki. Czy buty na kolcach przy chodzeniu po kamieniach nie plosza ryb? Rozmawiajac z kilkoma wedkarzami zaslyszalem wlasnie taka opinie. Niektorzy twierdza, ze kolce strasznie tluka po kamieniach i przeplaszaja kropacze.

#164 OFFLINE   Tb01

Tb01

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów
  • LokalizacjaPodhale

Napisano 14 październik 2015 - 19:50

Ja cały czas chodzę po kamieniach na Białce i Dunajcu i jest OK.

• Guzu lubi to

#165 OFFLINE   Elton

Elton

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 14 październik 2015 - 20:50

Flisacy też się tłuką drągami o dno, a między nimi łowi się ryby :P Płoszy, jak się wchodzi rybie na głowę, choćby w japonkach :)

#166 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 14 październik 2015 - 21:00

Korzystałem butów z kolcami (bodajże Hardy) i były super przyczepne, jednak już drugi sezon doceniam buty z podeszwą jedynie gumową. Przede wszystkim są dużo cichsze podczas skradania się po kamieniach, co wyraźnie widać po stadzie uklejek ustawionych na przelewie. Jeden nieostrożny krok i.....miejscówka spalona...

• jerzy6 lubi to

#167 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 15 październik 2015 - 08:14

Daniel, 

właśnie dzięki Twojej opinii podjąłem decyzję. 

Łażę głównie po brzegu i dużo. Wrogiej roślinności brak, Jeśli piszesz, że Simms ciężki, a Loikki lekkie to wybór jest prosty. :)

@Adas, a brzeg miękki czy kamienisty? Zastanów się dobrze. 

@Guzu, a pamiętasz jak pisałem kiedyś o tym jak szybko Loikki zajechałem? Nie każdy dawał wiarę ;)

Jeśli ktoś jednak chce bardzo lekkie i wygodne buty kosztem wytrzymałości, to ja chyba wybrałbym Guideline Alta V2 . Też długo nie wytrzymają, ale chyba jednak mocniejsze niż Loikki i według mnie wygodniejsze.

Użytkownik hlehle edytował ten post 15 październik 2015 - 08:17

• Guzu lubi to

#168 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 15 październik 2015 - 08:39

@Adas, a brzeg miękki czy kamienisty? Zastanów się dobrze. 

@Guzu, a pamiętasz jak pisałem kiedyś o tym jak szybko Loikki zajechałem? Nie każdy dawał wiarę ;)

Jeśli ktoś jednak chce bardzo lekkie i wygodne buty kosztem wytrzymałości, to ja chyba wybrałbym Guideline Alta V2 . Też długo nie wytrzymają, ale chyba jednak mocniejsze niż Loikki i według mnie wygodniejsze.

Widzialem informacje na blogu Twoim. Konczysz dojezdzac nastepne. Jak pisal Tomy- siegniesz po Simmsy . 
Mam nadzieje, ze te G3 okaza sie tak dobre jak kosztowne :)

#169 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 15 październik 2015 - 08:55

Widzialem informacje na blogu Twoim. Konczysz dojezdzac nastepne. Jak pisal Tomy- siegniesz po Simmsy . 
Mam nadzieje, ze te G3 okaza sie tak dobre jak kosztowne :)

Tak, wrzuciłem fotki porównawcze: Rivershed vs Loikki. Oczywiście te pierwsze są cięższe i bardziej pancerne, ale nie usprawiedliwia to aż takiej róznicy w wytrzymałości.

Myślę, że na wyjazdy nadal będę używał tych moich Rivershed, ale dołożę im kolce.

Za to na nasze rodzime łowienie zakupię coś lżejszego. Rzeczki pstrągowe u mnie zabagnione i nie ma o co podeszw niszczyć :) Może znowu Guideline?

• Guzu lubi to

#170 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 15 październik 2015 - 10:55

Brzeg miękki. 

Myślę mocno... ale jest też argument gwarancji/rękojmi. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to jako konsument mam prawo oczekiwać, że buty będą się nadawały do użytku (przy normalnym używaniu) przez 2 lata od zakupu. Jeśli w tym terminie odpadnie podeszwa to wysyłam do wymiany na nowe, bo naprawić tego to się nie da i mam nowe. 

#171 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 15 październik 2015 - 11:52

Brzeg miękki. 

Myślę mocno... ale jest też argument gwarancji/rękojmi. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to jako konsument mam prawo oczekiwać, że buty będą się nadawały do użytku (przy normalnym używaniu) przez 2 lata od zakupu. Jeśli w tym terminie odpadnie podeszwa to wysyłam do wymiany na nowe, bo naprawić tego to się nie da i mam nowe. 

Prawda. 

Vision ma bardzo dobry serwis.

#172 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 16 październik 2015 - 19:27

"A jam mam takie pytanko, troszke z innej beczki. Czy buty na kolcach przy chodzeniu po kamieniach nie plosza ryb? Rozmawiajac z kilkoma wedkarzami zaslyszalem wlasnie taka opinie. Niektorzy twierdza, ze kolce strasznie tluka po kamieniach i przeplaszaja kropacze".

Głowatka nie lubi jak się jej przewraca kamienie w miejscówce. ;)

Na szuranie reaguje pewnie podobnie. Oczywiście przy połowie na nimfę, w miarę krótką.

#173 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 16 październik 2015 - 19:58

Mam pytanie dotyczące orginalnych kolców do butów Simms G3 ,jakiej długości sa te kolce ,chodzi mi o cześć wkrecana oraz cześć wustajaca z podeszwy, ewentualnie jaki rozmiar gwintu jest zastosowany. Będę wdzięczny za odpowiedz.

#174 OFFLINE   Pirania

Pirania

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2015 - 17:25

Gdyby kogoś interesowało to do 14 dni przyjadą - http://www.pirania-s...oot-vibram.html w rozmiarze 10. Sprawdzone i polecane buty przez wielu wędkarzy.

#175 OFFLINE   barna

barna

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Lokalizacjaczarna
  • Imię:Paweł

Napisano 21 październik 2015 - 21:43

Można wydać na te simmsy 300 góra 400 ale 700? Za tyle macie meindla. Buty jakościowo jakieś trzy klasy wyżej od simmsow

#176 OFFLINE   pepccio

pepccio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaKonin
  • Imię:Andrzej

Napisano 21 październik 2015 - 22:05

Można wydać na te simmsy 300 góra 400 ale 700? Za tyle macie meindla. Buty jakościowo jakieś trzy klasy wyżej od simmsow

Tylko, że Meindla do brodzenia chyba nie kupisz :D

• Alek. lubi to

#177 OFFLINE   Alek.

Alek.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • Lokalizacjaraz tu, raz tam

Napisano 21 październik 2015 - 22:32

Może kolega podeśle jakiś link lub zdjęcie butów Mendl do brodzenia, chętnie kupię. Bo ja jakoś o takich nie słyszałem, ale przecież mogę się mylić.

#178 OFFLINE   barna

barna

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Lokalizacjaczarna
  • Imię:Paweł

Napisano 21 październik 2015 - 23:13

A co rozumiesz przez słowo brodzie? Ja rozumiem że chodzi o chodzenie po wodzie błocie na głębokość nie większą niż wysokość cholewki. Do tego typu zadania doskonale nadaje się wiele modeli meindla poczawszy od borneo przez engedin vacum po island i wiele innych.

#179 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 21 październik 2015 - 23:21

A co rozumiesz przez słowo brodzie? Ja rozumiem że chodzi o chodzenie po wodzie błocie na głębokość nie większą niż wysokość cholewki. Do tego typu zadania doskonale nadaje się wiele modeli meindla poczawszy od borneo przez engedin vacum po island i wiele innych.

Zanim się zabierze głos, warto najpierw zapoznać się z tematem, bo potem takie faux pas się strzela. 

Buty meindla, mimo że są świetne, kompletnie nie nadają się do brodzenia... A, że firmy wędkarskie ździerają z nas kupę siana za produkty warte połowę, to już inna kwestia.

• Alek. i Tb01 lubią to

#180 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 21 październik 2015 - 23:51

Paweł buty do brodzenia to takie, które współpracują z woderami czyli muszą nadawać się do całkowitego, wielogodzinnego moczenia w wodzie. Meindl takich nie robi i tyle. Najlepsze ich buty (a są genialne- przyznaję) w takich warunkach nie pożyją za długo. I na idwrót - buty do brodzenia niekoniecznie nadają się do długich, suchych wędrówek, bo w zależności od podeszwy albo filc się zajedzie, albo kolce w podeszwie pogubi, nie wspominając o materiale zewnętrznym.
  • Alek. lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: buty do brodzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych