Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
399 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy
  • Imię:Tomek

Napisano 16 listopad 2020 - 20:15

Kolega robił ISSA Inland z holenderskim rezydentem (Polakiem), który robił certyfikat w PL - po rozeznaniu w NL. Jak widać gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie... :(

Żyjąc tutaj(NL) naście lat, będąc komunikatywny spotkałem się kilka razy z taka możliwością bo „robienie papierów” różnych prędzej jest w naszym języku(uprawnienia spawalnicze, elektryczne, poddzwigowego, VCA/SCC i t.p.) niż przez tłumacza. Naczepy do PJ bo C posiadałem też po Niderlandzku musiałem robić, brak opcji nawet po angielsku więc „bądź mądry i pisz wiersze”

Lekker vissen en het Nederland
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
  • wujek lubi to

#302 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 16 listopad 2020 - 21:49

Kolega robił ISSA Inland z holenderskim rezydentem (Polakiem), który robił certyfikat w PL - po rozeznaniu w NL. Jak widać gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie... :(

Krzysiek tak by było najlepiej zeby uznawali ISSA. Bede robil patent i od razu bym go zrobił.

#303 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 17 listopad 2020 - 00:08

Obecnie zasady dotyczące uzyskiwania ICC regulowane są Rezolucją nr 40 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ. Polska dotychczas nie przyjęła rezolucji i nie wprowadziła odpowiednich zapisów ustawowych, więc certyfikat ICC nie jest u nas respektowany. Brak wprowadzenia Rezolucji 40 jest niekorzystny także dla polskich żeglarzy. Nie mają oni możliwości uzyskania w Polsce certyfikatu ICC, więc nie mogą żeglować w innych państwach europejskich.

#304 OFFLINE   Jozin

Jozin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaWędkarska Pustynia

Napisano 26 marzec 2021 - 00:09

Cześć, jest tu ktoś kto wędkuje i przebywa w okolicach Leystad?
  • Thomas-xXx lubi to

#305 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy

Napisano 11 czerwiec 2021 - 11:50

Cześć, jest tu ktoś kto wędkuje i przebywa w okolicach Leystad?

Ode mnie za daleko bo ja Nord Brabant ale de facto NL mała jest. Pozdrawiam, połamania i dużo poldersnoek na haku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#306 OFFLINE   ZanderPunk87

ZanderPunk87

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaSandomierz
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Gajecki

Napisano 10 lipiec 2021 - 22:50

Byłem dziś rekonesansowo na pobliskim kanale. Bez ciśnienia i presji. Jeden wędkarz łowiący na makrelę bez efektów. Ja spiąłem mamuśkę i na pocieszenie kilka okonków. Jeden garbus strzelił mi w 20 cm gumę pod nogami. I to tyle. Tak bardziej dla podbicia tematu ;)

#307 OFFLINE   Matełko507

Matełko507

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 10 sierpień 2021 - 13:36

Czy mógłby ktoś z wędkujących w Amsterdamie podpowiedzieć jak wygląda sprawa z pozwoleniem wędkarskim?? Wybieram się na parę dni i nie wiem czy zabierać kija. Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka
  • Thomas-xXx lubi to

#308 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy

Napisano 10 sierpień 2021 - 13:39

Tu masz wszystko w naszym języku, online kilka minut, do tego aplikacja VISplanner wbijasz numer karty lokalizacja i wiesz online gdzie możesz łowić.

https://www.fishingi...land.nl/polski/

Użytkownik Thomas-xXx edytował ten post 10 sierpień 2021 - 13:43

• Matełko507 i Olsztynteam lubią to

#309 OFFLINE   Dawido

Dawido

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • LokalizacjaŚwiat daleki
  • Nazwisko:W.K.

Napisano 10 sierpień 2021 - 18:52

Dodam, że pozwolenie otrzymujesz również via e-mail, zatem natychmiast po wniesieniu stosownej opłaty, możesz udać się na rybki.
  • Thomas-xXx lubi to

#310 OFFLINE   ZanderPunk87

ZanderPunk87

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaSandomierz

Napisano 30 wrzesień 2021 - 09:35

Panowie łowi ktoś może w Heerenveen lub okolicy? Może jakiś wspólny wypad? :)
  • Thomas-xXx lubi to

#311 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy

Napisano 30 wrzesień 2021 - 11:15

Zawsze można się umówić też gdzieś „w środku” lub na konkretnym łowisku, kraj mały a wody rybnej dużo na szczęście. Mieszkałem w Zwolle a teraz to mam w Twoje rejony kawałek drogi

#312 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy

Napisano 30 wrzesień 2021 - 15:39

Moje najlepsza sandaczowa woda, najbliżej Ciebie. Belly z wieczora, 70-90 cm średnia ryba dużo brań tylko jeden szkopuł -z brzegu woda przełowiona chyba że lubisz krzaki i maczetę to wtedy dolicz dobre bolki i sum się zdarzy -duże wobki lub trupa w odróżnieniu do miejscowych co echo, pęk rosowek, kwok i nocami po krzakach targają. Na wydeptanych miejscówkach szczupak (pistolet a jak większy to max 80 cm), okonie do 40 cm na blachy i cykady, ew. dropshot ale to nie moja bajka. Dużo kłusownictwa niestety różnych nacji i coraz mniej dobrej ryby dostępnej z brzegu(kilka lat temu 80 sandacz albo metr szczupaka na wodach tutaj nikogo nie dziwił z brzegu, teraz jest bardzo słabo)

Użytkownik Thomas-xXx edytował ten post 30 wrzesień 2021 - 15:40

#313 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 30 wrzesień 2021 - 15:46

Obecnie zasady dotyczące uzyskiwania ICC regulowane są Rezolucją nr 40 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ. Polska dotychczas nie przyjęła rezolucji i nie wprowadziła odpowiednich zapisów ustawowych, więc certyfikat ICC nie jest u nas respektowany. Brak wprowadzenia Rezolucji 40 jest niekorzystny także dla polskich żeglarzy. Nie mają oni możliwości uzyskania w Polsce certyfikatu ICC, więc nie mogą żeglować w innych państwach europejskich.

Ktoś, coś? Polska na stronie ICC40 nadal jako "forthcoming"... Uznają ISSA Inland, ktoś potwierdził? Adasio korespondował z urzędami, policją wodną - o wykładni. Odsyłają od Sasa do Lasa - nikt nie chce brać odpowiedzialności. A ja bym połowił jakieś kolczaste. Tęskno mi...

#314 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 30 wrzesień 2021 - 15:51

Ktoś, coś? Polska na stronie ICC40 nadal jako "forthcoming"... Uznają ISSA Inland, ktoś potwierdził? Adasio korespondował z urzędami, policją wodną - o wykładni. Odsyłają od Sasa do Lasa - nikt nie chce brać odpowiedzialności. A ja bym połowił jakieś kolczaste. Tęskno mi...

Kilka osób już mi potwierdziło, że jedynie ICC się nie czepiają.

• krzysiek lubi to

#315 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 30 wrzesień 2021 - 15:55

Pozostaje ponton i silnik 6hp...

#316 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy

Napisano 30 wrzesień 2021 - 16:38

Albo tutaj egzamin ale to temat rzeka, szczęśliwie posiadam kleine vaarbewijs i pływam a belly to prosty wybór ekonomiczno-logistyczny bo nie łowie obecnie na dużych wodach.

Użytkownik Thomas-xXx edytował ten post 30 wrzesień 2021 - 17:03

#317 OFFLINE   ZanderPunk87

ZanderPunk87

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaSandomierz

Napisano 30 wrzesień 2021 - 19:09

Thomas niestety nie jestem zbyt mobilny... A co do wody, poznaję dopiero. A że sporo jej tutaj, pewnie chwila mi zejdzie z wbiciem się w jakieś miejscówki z potencjałem :)
  • leszekd lubi to

#318 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 01 październik 2021 - 17:47

Tak znajomi planują - podpiąć 8 KM pod ich 4.5 m łódź.

#319 OFFLINE   Wedkarz 1987

Wedkarz 1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów

Napisano 08 październik 2021 - 08:53

Koledzy, w styczniu będę w odwiedzinach w Hadze. Dwa dni chciałbym przeznaczyć na sandacze z brzegu. Wytypowałem z mapy okolice Utrechtu Dolny Ren i tamtejsze tamy. Dobry pomysł czy szukać coś bliżej np. Rotterdam?

#320 OFFLINE   Thomas-xXx

Thomas-xXx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaNiderlandy

Napisano 08 październik 2021 - 09:42

Koledzy, w styczniu będę w odwiedzinach w Hadze. Dwa dni chciałbym przeznaczyć na sandacze z brzegu. Wytypowałem z mapy okolice Utrechtu Dolny Ren i tamtejsze tamy. Dobry pomysł czy szukać coś bliżej np. Rotterdam?

Prędzej Rotterdam/Dordrecht w tych okolicach, niedaleko a wody i ryby o wiele więcej. Inna sprawa jest taka że na VISpas masz też zamknięte odcinki kanałów/rzek/stojącej wody -przeważnie woda jest wtedy klubowa. Najlepiej mieć kartę, sparować jej numer z aplikacją VISplanner i wtedy dokładnie widzisz gdzie możesz łowić.
Można się „oszukać” i zapłacić karę choćby patrząc na poniższy screen:8f2caab5fef4ba2d8fc93b65f9118613.jpg
„Za mostkiem już nie możesz, od tego drzewa tak ale tylko do zakrętu” coś w ten deseń….

Użytkownik Thomas-xXx edytował ten post 08 październik 2021 - 10:01

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych