Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
399 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   daniel.

daniel.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 233 postów
  • LokalizacjaPrzedgórze sudeckie

Napisano 08 maj 2016 - 14:13

@Kwinto tak jak kolega pisał wyżej, zacznij od znalezienia wody na której chciałbyś łowić, później karta, karta to 15 minut w sklepie wędkarskim w biurze turystycznym, itp. 

Ja na początku kupiłem w turystycznym kartę za 10euro, powiedziałem gdzie chcę łowić, kobitka wypełniła papier, 10 dni obłowiłem to co chciałem, później kupiłem normalny VISpas. 

Masz tutaj mapkę

Najlepiej poświęcić dzień na zwiad, popytać tubylców, zapewne Polaka się spotka.

#122 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 08 maj 2016 - 14:19

Dzieki. Musze wlasnie zorientowac sie gdzie po wschodniej stronie sa ciekawe wody na szczupaka. Takie co mozna bylo by z brzegu powedkowac lub pozniej ewentualnie z lodki. Myslalem tez co by moze wynajac sobie przewodnika na jeden lub dwa dni. Polowic z nim, zaczerpnac od niego troche informacji i na tej podstawie podjac decyzje. Jakos to ogarne. Juz troszke sobie w necie szperalem. Tam gdzie po angielsku dam rade sie cos dowiedziec, po holendersku jednak ani be, ani me... :(

Użytkownik Kwinto edytował ten post 08 maj 2016 - 14:20

#123 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów
  • Lokalizacjachelm/ den bosch nl
  • Imię:Adam

Napisano 08 maj 2016 - 14:27

@Kwinto tak jak kolega pisał wyżej, zacznij od znalezienia wody na której chciałbyś łowić, później karta, karta to 15 minut w sklepie wędkarskim w biurze turystycznym, itp.
Ja na początku kupiłem w turystycznym kartę za 10euro, powiedziałem gdzie chcę łowić, kobitka wypełniła papier, 10 dni obłowiłem to co chciałem, później kupiłem normalny VISpas.
Masz tutaj mapkę.
Najlepiej poświęcić dzień na zwiad, popytać tubylców, zapewne Polaka się spotka.

Na tej karcie za dychę nie można spinningować! Conajwyżej na bata połowić czy inne grunty, karpie...sezon zaczyna się w ostatnią sobotę maja. Znajdz kogoś blisko ciebie, teraz jest taka fajna promocja, że os. która ma vispas może zabrać kogoś bez karty na łowy (3x w roku) takie promowanie wędkarstwa, i jedźcie nad wodę

#124 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 08 maj 2016 - 14:32

No wlasnie szukam na jerkbait.pl.  :)

#125 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów

Napisano 08 maj 2016 - 14:37

To przyjedź do mnie, ale mieszkam kawałek od granicy nl-de

#126 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 08 maj 2016 - 14:42

Dziekuje, to bardzo milo z Twojej strony. Mysle, ze mozna to bedzie dograc.  :)

#127 OFFLINE   daniel.

daniel.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 233 postów
  • LokalizacjaPrzedgórze sudeckie

Napisano 08 maj 2016 - 14:44

Adam  kupowałem pozwolenie kikudniowe w informacji turystycznej i mówiłem, że  chcę tylko na spinning łowić, kobitka pytała rzeki czy jeziora? w jeden tydzień brałem na  jeziora drugi na rzeki, potem kupiłem w wędkarskim VISpas. Dostałem broszurki po polsku co mogę itd. miałem kontrole i wszystko było ok.

Może warto by było podejść do informacji i zapytać. 

Ja mogę pokazać kilka miejsc w okolicach Roermond. 

#128 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 08 maj 2016 - 14:46

Ja moge w zamian pokazac kilka miejsc w New Jersey (jak juz tam wroce). 

#129 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów

Napisano 08 maj 2016 - 14:52

Adam  kupowałem pozwolenie kikudniowe w informacji turystycznej i mówiłem, że  chcę tylko na spinning łowić, kobitka pytała rzeki czy jeziora? w jeden tydzień brałem na  jeziora drugi na rzeki, potem kupiłem w wędkarskim VISpas. Dostałem broszurki po polsku co mogę itd. miałem kontrole i wszystko było ok.

Może warto by było podejść do informacji i zapytać. 

Ja mogę pokazać kilka miejsc w okolicach Roermond. 

tu jest info który vispas wybrać, https://www.google.n...mCL2liiLutuMB7Q

zwróć uwagę na * przy kleine vispas i będzie wszystko jasne, wychodzi na to, że pani w informacji niewiele wiedziała ale że strażnicy nic nie powiedzieli to dziwne, może łowiłeś na jakies mikruski ;-)

Użytkownik deejaybialy edytował ten post 08 maj 2016 - 14:53

#130 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 09 maj 2016 - 09:05

Z racji juz rozpoczetego wątku zapytam i ja może, ktorys z kolegów ma doswiadczenie. Wybieram sie we wrzesniu na kilka dni Rotterdam lub Amsterdam. Czy jest szansa polowic w kanałach/kanalikach w centrum miasta?. Mam na mysli typowy street bez biegania po krzakach.

#131 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów

Napisano 09 maj 2016 - 20:46

Z racji juz rozpoczetego wątku zapytam i ja może, ktorys z kolegów ma doswiadczenie. Wybieram sie we wrzesniu na kilka dni Rotterdam lub Amsterdam. Czy jest szansa polowic w kanałach/kanalikach w centrum miasta?. Mam na mysli typowy street bez biegania po krzakach.

Jest szansa i to duża, powodzenia! ;-)

#132 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 15 październik 2016 - 08:42

W Holandii jest bardzo duzo tzw wod krajowych. Posiadajac vispas mozna na nich wedkowac. Nie ma znaczenia gdzie wykupiony. Mozna smialo zalozyc ze wszystkie rzeki po ktorych plywaja duze barki to wody krajowe. Jak pisali koledzy wyzej sa odcinki na tych rzekach na ktorych gospodaruje jakies kolo wedkarskie I by tam lowic trzeba nalezec do tego kola. Ale to sa krotkie odcinki I powiedzmy 10km dalej woda znowu jest ogolnie dostepna. Jesli juz sie zdarzy kontrola I okaze sie ze nie mamy pozwolenia na wedkowanie na tym odcinku ale mamy wazny vispas to raczej kary nie bedzie tylko upomnienie. Mi zdazylo sie wedkowac przez jakis czas na leku bez odpowiedniego zezwolenia. Nie mialem pojecia ze musi byc. Kontrolowala mnie wtedy policja 2 razy. Ani razu nie zwrocili mi uwagi ze cos nie tak. Sprawdzili vispas I tyle.
  • Dingo i buzol lubią to

#133 OFFLINE   keram

keram

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaMonheim - Am Rhein
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:Piotrowski

Napisano 15 listopad 2016 - 21:38

Dokładne informacje dotyczące vispas gdzie i  na jakich odcinkach można wędkować jest aplikacja- którą można pobrać: www.visplanner.nl  jesli masz w telefonie tą aplikację-nie musisz wozić ze sobą wszystkich papierów-tylko plastik (karte vispas). Po wprowadzeniu w aplikacji nr.karty i wybraniu obszaru wody;mapa wszystko wyrysuje(bardzo dokładnie) są też tam inne opcje informacyjne.

• Mariano Mariano lubi to

#134 OFFLINE   Strike pro

Strike pro

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Kocikowski

Napisano 25 luty 2017 - 15:34

Planuje na dniach pojecha z łodka do Holandi czy ktos moze powiedziec czy musi byc dodatkowa rejestracja łodzi u nich jak mam łodz na numerach Pl

Jakkie ewentualne ostrzezenia co do łowienia tam ryb

Za wszystkie odpowiedzi i uwagi z gory dziekuje

#135 OFFLINE   lafer

lafer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • LokalizacjaHolandia
  • Imię:Kamil

Napisano 27 luty 2017 - 06:39

Planuje na dniach pojecha z łodka do Holandi czy ktos moze powiedziec czy musi byc dodatkowa rejestracja łodzi u nich jak mam łodz na numerach Pl
Jakkie ewentualne ostrzezenia co do łowienia tam ryb
Za wszystkie odpowiedzi i uwagi z gory dziekuje

Od 1szego marca zaczyna się okres ochronny szczupaka. Łowić można, ale powinny być bez zbędnego męczenia odhaczane i wypuszczane.

#136 OFFLINE   maxxx

maxxx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaPustynia wlkp
  • Imię:Mateusz

Napisano 11 listopad 2017 - 08:44

Od 1szego marca zaczyna się okres ochronny szczupaka. Łowić można, ale powinny być bez zbędnego męczenia odhaczane i wypuszczane.

to jest coś  u nas samo pomyślenie że przyłowem  w kwietniu może być  szczupak uchodzi za co najmniej nieetyczne lub kłusownictwo .
Nie jest przypadkiem  tak w NL że w czasie okresów ochronnych właśnie szczupaków  sandaczy itp  nie można używać  przynęt większych niż 25mm ?  kiedyś   chyba taki zapis był w regulaminie otrzymywanym razem z vispasem .
Pomieszkiwałem  kilka lat temu w Urku nad zatoką  w [Lemer], [Nordewajku] , [Hohewejn] ale zawsze jako biały murzyn i nie było czasu żeby wyskoczyć nad wodę  a tej w postaci licznych kanalów mniejszych i większych nie brakowało a szkoda  bo była szansa połowić

#137 OFFLINE   lafer

lafer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • LokalizacjaHolandia
  • Imię:Kamil

Napisano 11 listopad 2017 - 09:47

to jest coś u nas samo pomyślenie że przyłowem w kwietniu może być szczupak uchodzi za co najmniej nieetyczne lub kłusownictwo .
Nie jest przypadkiem tak w NL że w czasie okresów ochronnych właśnie szczupaków sandaczy itp nie można używać przynęt większych niż 25mm ? kiedyś chyba taki zapis był w regulaminie otrzymywanym razem z vispasem .
Pomieszkiwałem kilka lat temu w Urku nad zatoką w [Lemer], [Nordewajku] , [Hohewejn] ale zawsze jako biały murzyn i nie było czasu żeby wyskoczyć nad wodę a tej w postaci licznych kanalów mniejszych i większych nie brakowało a szkoda bo była szansa połowić

Od 1szego kwietnia do ostatniej soboty maja jest zakaz używania przynęt innych niż sztuczna mucha do 2.5cm. wtedy nie ma mowy o łowieniu drapieżników i "przyłowach".

#138 OFFLINE   Drozd

Drozd

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaDe
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:D

Napisano 12 listopad 2017 - 20:55

Chialem dzis pojechac sprawdzic jak tam okolice Roermond .

Ale pogoda mnie zniechecila.Moze w przyszly weekend.

#139 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 12 listopad 2017 - 21:12

Gdzie dokladnie?

#140 OFFLINE   Insektorio

Insektorio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów
  • LokalizacjaSlootdorp
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko::)

Napisano 04 styczeń 2018 - 18:41

Witam, jako, że moj holenderski nie istnieje czy moglby ktos to potwierdzic? Na vis planner jezeli łowiska sa w kolorze niebieskim wystarczy mi tam karta Vispas, a jezeli łowiska sa w kolorze brazowym potrzebuje wtedy byc "zarejestrowany" w konkretnym zwiazku? Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych