Wędkowanie w Holandii / wieści z Holandii / Holandia
Napisano 04 październik 2022 - 09:26
Napisano 04 październik 2022 - 09:54
Witam czy może ktoś mi powiedzieć, miał ktoś styczność łowić na Hollands Diep. Głównie chodzi mi o sandacza. Jakieś podpowiedzi jeśli chodzi o sprzęt. główki itp ewentualnie miejsca. Będę wdzięczny
Echo i szukaj górek, spadów, spady od ok 3 do 12m, główki 20-25g ew okolice mostów też sa dobre glebokosci ok 5-7m
Napisano 31 październik 2022 - 18:14
Witam Panowie. Planujemy jechać na nasz debiutancki wypad na ryby za granicę. Cel - Sandacz/okoń. Wybraliśmy Holandię i chcielibyśmy ruszyć w ostatni tydzień Marca. Czy ktoś z was może nam pomóc do którego miasta najlepiej było by się wybrać? Będziemy łowić z brzegu w porze dziennej jak i nocnej. Jak to wygląda z zezwoleniem? Każdy może takie zezwolenie na połów nabyć? Propagujemy zasadę ZiW także wszystkie rybki które złowimy wrócą do wody. Prosimy o pomoc
Napisano 31 październik 2022 - 18:21
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 30 listopad 2022 - 14:06
Witajcie,
Mam pytanie jak wygląda kwestia patentu w 2022 r. Czytałem we wcześniejszych wpisach, że nasz patent nie jest honorowany, ISA też tak sobie i pozostaje tylko zrobić papiery w NL. Chciałbym w końcu w przyszłym roku odwiedzić z łódką (4,8 m i 60hp) holenderskie sandacze, ale wolałbym wrócić bez mandatu w ojro
Użytkownik Kaflo edytował ten post 30 listopad 2022 - 14:07
Napisano 30 listopad 2022 - 15:02
Napisano 02 grudzień 2022 - 08:30
a jest ktoś tu na forum, co był w 2022 w holandii i miał kontrolę na wodzie?
Napisano 02 grudzień 2022 - 08:48
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- wujek lubi to
Napisano 03 grudzień 2022 - 22:13
Napisano 04 grudzień 2022 - 07:00
- Thomas-xXx lubi to
Napisano 06 grudzień 2022 - 12:53
Mam pytanie, czy jeśli będzie wędkować (oczywiście spinning) ze mną syn (13 lat), to musi mieć wykupioną licencję, czy moja licencja wystarczy? Z góry dzięki:)
Napisano 06 grudzień 2022 - 13:24
https://www.fishingi...land.nl/polski/
+ wyciąg z zasad:
Młodzież poniżej 14 roku życia nie potrzebuje Jeugdvergunning lub JeugdVISpas, gdy łowi pod nadzorem osoby dorosłej, będącej w posiadaniu ważnej karty VISpas lub Małej Karty VISpas (Kleine VISpas). Wówczas obowiązuje jednak ograniczenie: młodzież może łowić tylko za pomocą jednej wędki, na tych samych warunkach jak osoba towarzysząca. Nie ma ograniczenia odnośnie liczby dzieci łowiących pod nadzorem.
Załączone pliki
- Hurrican lubi to
Napisano 16 styczeń 2023 - 18:45
Witam Panowie. Planujemy jechać na nasz debiutancki wypad na ryby za granicę. Cel - Sandacz/okoń. Wybraliśmy Holandię i chcielibyśmy ruszyć w ostatni tydzień Marca. Czy ktoś z was może nam pomóc do którego miasta najlepiej było by się wybrać? Będziemy łowić z brzegu w porze dziennej jak i nocnej. Jak to wygląda z zezwoleniem? Każdy może takie zezwolenie na połów nabyć? Propagujemy zasadę ZiW także wszystkie rybki które złowimy wrócą do wody. Prosimy o pomoc
Taki sam pomysł wpadł do głowy. Poszło parę PW ale odzew marny... Może ktoś jest na miejscu i chciałby wspólnie powędkować, pogadać, podpowiedzieć miejscówki, sprzęt?
Nie chciałbym jechać w ciemno, ogrom wody to duże możliwości ale łatwo też się błąkać całymi dniami po bezrybnych terenach.
Napisano 18 styczeń 2023 - 01:05
Jeśli chodzi o zezwolenie to Vispass ok. 40€ na rok można zamówić wcześniej przez Internet. Wiem ze była tez opcja tygodniówki za 10€w wędkarskim ale nie wiem czy dalej sprzedają.
Na co bym uważał. Końcówka marca jeśli będzie ładna pogoda to tez spora ilość wędkarzy po zimie wypełznie nad wodę. Bez lodki trochę ograniczone możliwości co nie jest jednoznaczne ze nie można dobrze połowic jednak bez znajomości wody może być ciężko. Generalnie do każdych warunków można się dostosować ale jak wyżej. Jeśli chodzi o większe łowiska to np. IJssel może mieć jeszcze wysoki poziom wody po zimie co uniemożliwi dojście do wody jeśli rzeka będzie wylana. Maas jest pogrodzona zaporami wiec powinno być lepiej ze stanem wody ale tutaj znów ciężej z dojazdem i generalnie trzeba się więcej nachodzić bądź jeździć przy zmianie miejsc. Delta Renu to ciężki dostęp do miejsc z brzegu. Lodź profituje wielokrotnie jednak trzeba uważać bo często mocno wieje a woda nie mała. Plusy takie ze w całej Holandii są jakieś większe czy mniejsze kanały z dobrym dostępem z brzegu gdzie zawsze jest szansa na drapieżnika.
- strary lubi to
Napisano 21 styczeń 2023 - 16:53
Taki sam pomysł wpadł do głowy. Poszło parę PW ale odzew marny... Może ktoś jest na miejscu i chciałby wspólnie powędkować, pogadać, podpowiedzieć miejscówki, sprzęt?
Nie chciałbym jechać w ciemno, ogrom wody to duże możliwości ale łatwo też się błąkać całymi dniami po bezrybnych terenach.
Można w marcu fajnie powędkować np.na Leku w okolicach Nieuwegein jak nie będzie za dużej wody. Łowiłem na odcinku w górę i dół rzeki po ok.10km.,ryby to głównie sandacz, trafiają się okonie w przedziale 40-50cm.,szczupaki różnych rozmiarów, bolki i jazie. Łowienie jak na Odrze ,głównie główki i opaski, więc bardzo czytelnie. Jak się dobrze przyłożyć to prawie każda główka coś potrafi dać , a głębokości przeważnie do 7-8m. w dołkach poniżej , uciąg raczej niewielki (jak nie ma akurat odpływu) więc średni uncjowy zestaw jest uniwersalny. Dodatkowo drogi wzdłuż obydwu brzegów więc dojazd dobry...
- wujek, strary, malinabar i 1 inna osoba lubią to
Napisano 21 styczeń 2023 - 22:28
Można w marcu fajnie powędkować np.na Leku w okolicach Nieuwegein jak nie będzie za dużej wody. Łowiłem na odcinku w górę i dół rzeki po ok.10km.,ryby to głównie sandacz, trafiają się okonie w przedziale 40-50cm.,szczupaki różnych rozmiarów, bolki i jazie. Łowienie jak na Odrze ,głównie główki i opaski, więc bardzo czytelnie. Jak się dobrze przyłożyć to prawie każda główka coś potrafi dać , a głębokości przeważnie do 7-8m. w dołkach poniżej , uciąg raczej niewielki (jak nie ma akurat odpływu) więc średni uncjowy zestaw jest uniwersalny. Dodatkowo drogi wzdłuż obydwu brzegów więc dojazd dobry...
A wiesz jak sprawa z tymi naszymi nieszczęsnymi patentami? Czy Sternik Morski Motorowodny jest akceptowany?
Napisano 21 styczeń 2023 - 23:03
Albo holenderski patent albo ICCA wiesz jak sprawa z tymi naszymi nieszczęsnymi patentami? Czy Sternik Morski Motorowodny jest akceptowany?
- wujek lubi to
Napisano 22 styczeń 2023 - 20:01
A wiesz jak sprawa z tymi naszymi nieszczęsnymi patentami? Czy Sternik Morski Motorowodny jest akceptowany?
Hej, nie wiem, ja miałem motor 9,8km. i podczas jedynej kontroli na wodzie jaką miałem nikt nie chciał ode mnie żadnych papierów , ale podejrzewam że jak u nas tak i tam na małe motory nie są potrzebne...
Napisano 22 styczeń 2023 - 21:19
Napisano 22 styczeń 2023 - 21:42
Kilka lat pływałem na gumiaku i 10km. Miałem 2 kontrole i nie pytali o patent. Od tamtego roku łódka i 30km. Puki co bez kontroli.
- strary lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych