Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przekopałem forum, ale nie znalazłem recepty na problem. Problemem jest luz powstały na łączeniu dolnika ze szczytem. Oba elementy niby ciasno pasują, ale jak macham to stuka właśnie w tym miejscu. Pasowało by to naprawić, bo lepiej nie będzie, ale nie wiem jak. Czy polakierować część wsadzaną, czy pociapać to żywicą (np. epoksydowa +Z1), czy może zastosować jakiś klej. Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Opublikowano
Myślałem o polakierowaniu tego miejsca lakierem bezbarwnym, tylko boje się o blank, czy sie coś tam nie stanie. Jak nie znajde domowego sposobu na naprawe to kijek trafi do kogoś mądrego który go naprawi.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie wiem, czy tak wolno, czy to zgodne ze sztuką... ale kilka razy już się z tym spotkałem... I zawsze najprostszą i najpewniejszą metodą było po prostu przeszlifowanie łączenia drobniutkim papierem ściernym w odpowiednim miejscu - trzeba się dobrze przyjrzeć i przysłuchać, na jakiej wysokości złącza jest luz, czyli stukanie.

Raz zresztą w 'pracowni' mi w ten sposób naprawiono złącze.

Opublikowano
a wędka węglówka? bo jeśli tak to polecam Carbon Graphite Spray Mavera, lub grafit w takiej małej buteleczce z pendzedlkiem jak lakiery do paznokci :D Mikado bodajże kiedyś robiło. Spryskujesz albo malujesz, składasz wędkę,pokręcisz delikatnie, ROZŁĄCZASZ! dość szybko, bo jak nie, to się sklei na amen. Jak wyschnie-możesz normalnie łowić bez klikania :D
Opublikowano

Witam serdecznie na forum :D życzę miłego korzystania i mam nadzieję że wszystkim nam będzie dane uszczknąć troche z muchowo-rodbuildingowego doświadczenia :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za serdeczne przyjęcie :D Na forum to ja już jestem jakieś trzy tygodnie, tylko głosu nie śmiałem zabierać images/smiley_icons/icon_redface.gif

Co do wszelkich ingerencji w blank (cięcie,szlif) zawsze odnoszę się ostrożnie i traktuję jako ostateczność, ale rzeczywiście czasami to jedyny sposób

• 1 rok później...
Opublikowano
Wiem, że miękki grafit się sprawdza. Jakieś stare, lekko klikające kije kiedyś ratowałem rysikiem z miękkiego ołówka. Aczkolwiek nie wiem czy nie byłaby to profanacja do hi-tech rodbuldingowych zabawek :mellow:
Opublikowano
Parafina w czystej postaci-używam st.croix.Może być świeczka, najlepiej biała, bo chyba w miarę czysta bez pigmentów.
  • Like 1
Opublikowano

Ja mam spray grafitowy Mavera właśnie do takich zastosowań. Potraktowałem tym kiedyś stukające złącze, zadziałało.

Tak w ogóle jestem z Warszawy, jak Ty harp, więc ...

Pzdr,

Fatso

Opublikowano
Ok. Dzieki. Zamówiłem kijek raz przyszedł telepiący. Drugi raz też. Zamawiam po raz trzeci jak się nie uda to się pewnie uśmiechnę o ten spray.
Opublikowano
Jeśli telepanie jest delikatne to możesz też przeszlifować drobnym papierem ściernym. Pod warunkiem, że głębsze wsunięcie spigota zredukuje ten luz.