Czarna jeżynka chrusta, konieczność czy świadomy, sprawdzony wybór?
Choć - jak na wieczorny wylot - to prawie po ciemaku :-)
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 sierpień 2017 - 20:12
Czarna jeżynka chrusta, konieczność czy świadomy, sprawdzony wybór?
Choć - jak na wieczorny wylot - to prawie po ciemaku :-)
Napisano 18 sierpień 2017 - 20:24
Sprawdzony, w niczym nie przeszkadza
Napisano 18 sierpień 2017 - 21:29
Oki , dzięki :-)
a przypomnisz może nazwę muszki, której zgrabne kręcenie obserwowałem z rok temu z haakiem, irlandzka, mokra jeziorowa z niebieska jeżynką?
Dość obfita a pamięć - wręcz przeciwnie :-)
chce wrócić do tematu bo niebieskie dorwałem
Napisano 18 sierpień 2017 - 21:48
Pewnie o tą Ci chodzi, Blue Zulu z moją modyfikacją
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 18 sierpień 2017 - 22:00
Napisano 19 sierpień 2017 - 11:02
też piękna :-)
aż zacząłem szukać bo tamta wydawał mi się obfitsza...
tak - to v. Melvin Zulu, dzięki bardzo!
Napisano 19 sierpień 2017 - 13:42
Widzisz, masz lepszą pamięć ode mnie, faktycznie to była Melvin Zulu.V
Napisano 19 sierpień 2017 - 19:07
Wypróbujemy coś innego na pstrągi
Napisano 20 sierpień 2017 - 11:23
Choć lubię kręcić sztuczne muszki nieczęsto wstawiam tu ich fotki.
Są pozbawione często widzianej tu finezji, mają wady konstrukcyjne widoczne szczególnie dla wprawnych w wiązaniu imitacji kolegów.
Jednak w przypadku gdy dany egzemplarz, tak właśnie, nie model lecz egzemplarz okazuje się skutecznym, gdy wiele ryb łyknęło imitację ignorując podobne...umieszczam.
IMG_0131.JPG 57,36 KB 14 Ilość pobrań
Ten uwiązany na łososiowym haku streamer, lekki, dociążony wyłącznie blaszanymi oczkami z wiadomego łańcuszka, ma interesujące czerwone i czarne ubarwienie z domieszką błyszczących włókienek. Czarne włosie to sierść mojego berneńczyka, ogon z piór koguta, zadzior jak widzicie przygięty.
W zimowej Piławie łowił, w wiosennym Sanie łowił, w czerwcowej Laponii łowił, w sierpniowej Łupawie łowił, tak to wciąż ten sam egzemplarz z ostrzonym już wielokrotnie grotem.
Myślę, że grube przypony których używam powodują, że do dziś mam go w pudle.
Co w nim ciekawego? Być może ubarwienie i z pewnością lekkość pozwalająca na powolne topienie i podciąganie ku powierzchni co działa na pstrągi jak mało co. Lekki łososiowy hak dedykowany do suchych much bardzo to ułatwia. Błyszczące włókna wabią i co być może nawet ważniejsze pozwalają obserwować streamera gdy rzucę go daleko w gruby prąd.
Tu w akcji nad Sanem - ostatnie zdjęcie wpisu.
http://jerkbait.pl/b...457-znów-razem/
pozdrawiam krętaczy
Napisano 20 sierpień 2017 - 13:35
Mi strimerek się sprawdził dzisiaj na zawodach 6 pstrągów, 9 okoni i 2 szczupaki, to całkiem dobry wynik. Co prawda wróciłem cały mokry ale nie żałuje, bo każdy wypad z muchą na rzekę to duża frajda
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 20 sierpień 2017 - 13:35
Napisano 20 sierpień 2017 - 16:51
Mi strimerek się sprawdził dzisiaj na zawodach 6 pstrągów, 9 okoni i 2 szczupaki, to całkiem dobry wynik. Co prawda wróciłem cały mokry ale nie żałuje, bo każdy wypad z muchą na rzekę to duża frajda
Napisano 20 sierpień 2017 - 18:27
Ten nowy z oczkiem z piórka Jungle ...? Opiszesz materiały?
Ogonka i "oliwki grzbietowej" jakoś nie rozróżniam.
Proszę bardzo. Trzy kolory marabuta, na grzbiecie grizzly, cztery rodzaje dubbingu lite brite 902, 294, 090 firmy Sttuff i fine flash golden peacock firmy Sybai. Do tego Angel Hair 015 firmy Sttuff. Poliki JC
Wszystko odpowiednio wymieszane i ułożone
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 20 sierpień 2017 - 18:27
Napisano 20 sierpień 2017 - 18:27
A ja dalej eksperymentuję z pianką.
Napisano 20 sierpień 2017 - 18:30
Super Piotr, bardzo mi się podobają, rybą też na pewno będą smakowały
Napisano 20 sierpień 2017 - 18:34
Napisano 20 sierpień 2017 - 20:50
Napisano 21 sierpień 2017 - 11:09
A to inna wersja, tak wygląda po wczorajszym łowieniu, jak widać marabut nie jest tak słabym materiałem, trochę można nim połowić zanim zostanie goły hak
Napisano 21 sierpień 2017 - 13:16
Chyba pójdę do Ciebie na nauki..A ja dalej eksperymentuję z pianką.
Napisano 21 sierpień 2017 - 14:33
@etherni, zonkery bardzo fajne, ciężko się do czegoś przyczepić. Z czasem zdobędziesz wprawę w strzyżeniu sarny i równym rozkładaniu jej po obwodzie trzonka, starannym nawijaniu przewijki i w dbaniu o detale. Generalnie muchy są konstrukcyjnie poprawne i będą łowić . Zrezygnowałbym z tych koralików plastikowych, chyba że mają jakąś określoną funkcję (akcent?).
@Paweł Bugajski - na otrzymane od Ciebie, zeszłego roku streamery miałem kilka pstrągów w Polsce. W Finlandii zaliczyłem branie ładnej ryby, niestety bez happy endu. Mając te muchy w rękach widać, że kręcił je praktyk.
Napisano 21 sierpień 2017 - 16:30
Witam.
A mnie zastanawia właśnie dlaczego wszyscy tak usilnie starają się strzyc sierść przy muddlerach ... wystarczy spojrzeć na głowacza jak sobie pływa swobodnie - wyrostki skrzelowe razem z płetwami piersiowymi i grzbietowymi tworzą swoisty nieład stercząc sobie śmiało w każdą niemal stronę ... dużo naturalniej może taka mucha przez ten nieład wyglądać we wodzie i przez to skuteczniejszą być ...
Pozdraiwam.
Napisano 21 sierpień 2017 - 17:47
Użytkownik etherni edytował ten post 21 sierpień 2017 - 17:48
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych