Nasze muchy
#5901 OFFLINE
Napisano 04 październik 2021 - 16:25
... w ogóle zacząłem się zastanawiać nad rozmowami na tym portalu... A to, że na żyłkę, a to że mikro ring może być obciążeniem, a to, że RAPR, to że tamto, że sramto. Byłem ostatnio dwa razy na lipieniach. Pierwszy raz w życiu celowo pojechałem i połowiłem. Na jednym wyjeździe ok 20 kilku ryb ok 40-45cm, a na drugim koło 30 kilku z tym, że ciut mniejsze. Właściciel wody wymagał jedynie używania haków bezzadziorowych i można było zabierać jedną rybę dziennie. Obok mnie łowił jakiś koleś na robaka i nikomu to nie przeszkadzało. Nikt afery nie robił bo podobnie jak pozostali on tych ryb nie zabierał. Tylko w tym jest problem. Problemem nigdy nie będzie metoda tylko zachłanność ot co. Na nic innego nie można zwalić winy niż tylko na chęć zapełnienia zamrażarki.
Przepraszam, że w temacie o muchach ale się ze mnie frustracja wylała.
Pozdrawiam
- Paweł nizinny, dir33, jachu i 7 innych osób lubią to
#5902 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2021 - 13:08
Załączone pliki
- lukomat, Tomek.M, dir33 i 11 innych osób lubią to
#5903 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2022 - 18:39
Woda wysoka, mucha musi być dobrze widoczna.
- Sławek Oppeln Bronikowski, peresada, Darek P i 9 innych osób lubią to
#5904 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2022 - 23:54
Załączone pliki
- Tomek.M, Darek P, szymanek69 i 6 innych osób lubią to
#5905 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 19:26
Panowie mam takie pytanko. Czy przy wiosennym streamerze używacie wzorów głowaczy? Jeżeli tak to czy używacie tych ciężkich główek sculpin head/mask czy macie jakieś inne wzory na cone headach? Może ktoś ma jakieś ciekawe fotki swoich wyrobów?
#5906 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 20:46
- Forest-Natura i Xiaou lubią to
#5907 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 21:31
Witam.
Sculpin mask jest świetny przy łowieniu brzan metodami streamerowo-nimfowymi (jest o takim łowieniu wątek świeży) - zwłaszcza krótką nimfą i długa z głowicą rzutową zamiast linki), albo wprost spiningiem.
Łowiąc "normalnie" trzeba samemu kask zakładać
Wychodzę z tego samego założenia co Kacper - lekkie muchy plus odpowiednia linka i ewentualnie polyleader/tip to sama przyjemność przy streamerowaniu.
Pozdrawiam.
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#5908 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 22:58
------"... lekkie muchy plus odpowiednia linka i ewentualnie polyleader/tip to sama przyjemność przy streamerowaniu".
Ja się nie zgodzę. Obciążone "lepiej" pracują. W sumie można wiecej z nich wycisnąć i praca którą wkłada łowiący przekłada się na strima. Lekki niewiele może, zwłaszcza w szybszych uciągach. W płytkich i spokojnych łowiskach czasami nawet dobrze jak strim prawie pływa (np. imitacja Muddler mini czy b. duży chrust z sierści).
Cięższy to trochę "taki spinning", z tym się zgodzę.
#5909 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 00:09
Panowie mam pytanie czy jest na rynku jakiś lakier który miał by podobne właściwości do UV ale żeby nie był to UV? Chodzi mi o lakierowanie grzbietów nimf itp tak żeby utworzyć grubą "skorupkę". Pozdrawiam
#5910 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 05:50
#5911 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 07:50
Panowie mam pytanie czy jest na rynku jakiś lakier który miał by podobne właściwości do UV ale żeby nie był to UV? Chodzi mi o lakierowanie grzbietów nimf itp tak żeby utworzyć grubą "skorupkę". Pozdrawiam
A czemu nie UV? Ze względu na cenę? Można znaleźć dobre zamienniki, które stosują kosmetyczki do robienia pazurów. Tylko latarkę warto mieć dobrą.
Tak jak Tower napisał, można epoxy ale roboty sporo więcej - wymieszać 2 składniki, nałożyć, obracać aby się nie rozlało. UV zdecydowanie prostsze w użyciu, bo bezpośrednio z buteleczki nakładasz i latarką utwardzasz.
#5912 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 08:33
UV zdecydowanie prostsze w użyciu, bo bezpośrednio z buteleczki nakładasz i latarką utwardzasz.
UV jest dla bab
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#5913 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 10:35
#5914 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 11:25
Robiłem to lakierem do omotek. Tańsze od UV i starczy go na lata i setki nimf. Dwuskładniki epoxy przeważnie nieco żółtawe bywają i szybko wiążą. Lakierem do omotek da się polakierować spokojnie kilkadziesiąt nimf zanim stwardnieje. Przydaje się suszarka obrotowa. Ale jeśli igłą nałożysz cienką warstwę, to da się i bez tego.
- patzaw26 lubi to
#5915 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 12:45
Sent from my Armor 8 using Tapatalk
Użytkownik zeralda edytował ten post 13 styczeń 2022 - 12:46
- patzaw26 lubi to
#5916 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 13:19
Dzięki za odpowiedz, właśnie chodzi tutaj bardziej o cenę. Sam koszt lakieru plus dobrej latarki to troszkę się uzbiera. A muszki robię bardzo okazjonalnie już nie mówiąc o takich z użyciem wyżej wymienionego lakieru bo nigdy takowego nie stosowałem.
Ja swoją latarkę z ładowarką kupiłem za 45pln a lakier również na okazjonalne krętaczenie za 20pln. Wszystko działa bez problemu.
Załączone pliki
- Jack__Daniels i patzaw26 lubią to
#5917 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2022 - 20:11
https://a.aliexpress.com/_mqxaHDW
https://a.aliexpress.com/_mOMF9a0
Sent from my Armor 8 using Tapatalk
- venom_666 lubi to
#5918 OFFLINE
Napisano 20 luty 2022 - 15:16
Załączone pliki
- tlok, Paweł nizinny, Jack__Daniels i 7 innych osób lubią to
#5919 OFFLINE
Napisano 20 luty 2022 - 22:14
hi tower, a teraz poprosze jakies technikalia. Z czego robiles grzbiety babek? Co robisz, zeby sie hak grotem w gorze trzymal? U mnie na pewno te wzory by sie sprawdzily.
Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 20 luty 2022 - 22:15
#5920 OFFLINE
Napisano 21 luty 2022 - 06:13
hi tower, a teraz poprosze jakies technikalia. Z czego robiles grzbiety babek? Co robisz, zeby sie hak grotem w gorze trzymal? U mnie na pewno te wzory by sie sprawdzily.
Grzbiety babek są pokryte, jak zresztą cały tłów żywicą UV. Przy czym w tej na górze między kolejnymi warstwami dawałem mazakiem ciapki i na koniec lakier UV. W tej poniżej na grzbiet poszła żywica zmieszana z brązowym brokatem. Cała kontrukcja opiera się o haczyki "offsetowe" więc środek ciężkości powinien utrzymać grot do góry. Ale zasiałeś ziarnko niepewności, więc wieczorem testy w wannie
- Jack__Daniels lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
1 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych
-
Gekon12091