To prawda. Potrzebuję ładowarkę, która po prostu będzie ładowała dwa akumulatory. Nie chcę bawić się w żadne ustawienia bo po prostu po zakończonym łowieniu chce podłączyć ładowanie w porcie i zapomnieć o temacie.
Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej
#81 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 10:12
#82 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 10:13
Pewnie zwykłe kwasy kolega ma, a Ty mu jakiś kosmos oferujesz, gdzie na wodzie wilgotność duża, może zalać, albo jeszcze nie wiadomo co...
Pewnie chłop chce podłączyć i ma ładować a nie pie....lic się z ustawieniami i czytaniem charakterystyk jak by to były akumulatory LT czy LiFePo4.
Za te kasę będzie miał dwa CTEKi i zostanie na wodę destylowaną na dolewki do aku.
To prawda. Potrzebuję ładowarkę, która po prostu będzie ładowała dwa akumulatory. Nie chcę bawić się w żadne ustawienia bo po prostu po zakończonym łowieniu chce podłączyć ładowanie w porcie i zapomnieć o temacie.
#83 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 10:44
Trzeba założyć ładowarkę o ochronie min IP68 lub 69 i full automat. Nie może mieć żadnych włączników itp...bo jak będzie chwilowy zanik prądu to zwykła się już sama nie włączy. Ja od 5 lat montuje w łodziach na stałe to...i jest super.
http://www.fox-boats...10A-12V-24V/619
A wygląda to tak: b.jpg
Proszę jeszcze mi tylko powiedzieć jak jest rozwiązana kwestia samej wtyczki od ładowarki. Bo z tego co widzę to jest zwykła wtyczka. Rozumiem, że trzeba ją podłączyć do jakiegoś gniazda w łodzi, a potem podczas już samego ładowania podłączamy się kablem zasilającym z tego gniazda na łodzi do gniazda w porcie.
#84 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 11:37
Proszę jeszcze mi tylko powiedzieć jak jest rozwiązana kwestia samej wtyczki od ładowarki. Bo z tego co widzę to jest zwykła wtyczka. Rozumiem, że trzeba ją podłączyć do jakiegoś gniazda w łodzi, a potem podczas już samego ładowania podłączamy się kablem zasilającym z tego gniazda na łodzi do gniazda w porcie.
https://allegro.pl/p...7660830918.html
#85 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 21:02
Często w portach są inne gniazda, okrągłe,3 pinowe 16A ...i do tego potrzeba przejściówki o której napisał Sławek.Sobolewski
#86 OFFLINE
#87 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 22:43
Użytkownik Lucas edytował ten post 10 styczeń 2019 - 22:46
#88 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2019 - 23:43
I tak naprawdę jak ładowanie przekroczy 13,5V to DVSR też połączy akumulatory...muszę sprawdzić jak by to chodziło gdyby pod ładowarkę podłączyć tylko akumulator rozruchowy a drugi niech się naładuje poprzez DVSR
#89 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 02:27
#90 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 20:43
Nie. Minus nie przechodzi przez DVSR. Trzeba połączyć dwa akumulatory po minusach i będzie działało...ale ten kabel został zapomniany na rysunkuO którym kabelku Pan mówi? O minusowym przechodzącym przez DVSR?
#91 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 22:48
#92 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 01:01
Ładuje, u mnie tak to działa. Brakuje jeszcze minusa do separatora akumulatorów. Można dodać jeszcze wykrywanie zapłonu, żeby separował automatycznie w czasie rozruchu.akumulatory...muszę sprawdzić jak by to chodziło gdyby pod ładowarkę podłączyć tylko akumulator rozruchowy a drugi niech się naładuje poprzez DVSR
Brakuje bezpiecznika na zasilaniu pompy - błąd.
Jeżeli łódka stoi na wodzie, to podpięcie pompy zęzowej pod aku rozruchowe jest proszeniem się o kłopoty - np po dłuższej nieobecności. Nie wszystkie silniki maja szarpankę.
Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka
Użytkownik psulek edytował ten post 12 styczeń 2019 - 01:12
#93 OFFLINE
Napisano 04 luty 2019 - 22:48
Witam
Pozwólcie że podepnę się pod temat.
Z uwagi iż jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich bardzo serdecznie
W ostatnim czasie, zakupiłem łódź wędkarską. Stan jej jest naprawdę dobry, jednak instalacja elektryczna nie powala, tzn uważam, że należy ją całkowicie wymienić i w związku z tym miałbym kilka pytań.
Ponieważ jak wspomniałem powyżej jest to łódź wędkarska, nie chcę robić bardzo rozbudowanej instalacji, potrzebuję wykonać taki układ:
- akumulator żelowy 120Ah (pytanie czy żelowy i czy o takim prądzie??)
- oświetlenie składające się z 5x lampka LED
- ładowarka USB
- obwód do silnika elektrycznego 55lbs
- echosonda
- klakson
Póki co nie zamierzam instalować rozrusznik do silnika (bo ten to YAMAHA AUTOLUBE 30KM i nawet nie znalazłem nic co by pasowało, ale okablowanie chciałbym położyć)
Pytania jakie mnie nurtują to:
1. Jakie zastosować zabezpieczenie główne (wartość bezpiecznika i prąd znamionowy wyłącznika głównego) - czy tu mam po prostu dodać prądy wszystkich urządzeń i na taką wartość zastosować bezpiecznik??
2. Jakie przekroje i typy przewodów (czy odpowiednie będą przewody np H05RR-F)
3. Chyba dobrze byłoby, gdyby każde z urządzeń było na oddzielnym obwodzie i pytanie jakiej wartości poszczególne zabezpieczenia??
4. Najważniejsze. Czy akumulator żelowy może być ładowany z zaburtowego silnika spalinowego?? Silnik ma możliwość ładowania, bo obecnie to co jest, tj oświetlenie i ładowarka USB działają jak silnik pracuje. Jakie przekroje przewodów zastosować (obecnie z silnika do skrzynki z bezpiecznikami położony jest 2x2,5mm2)?? Jeśli nie to w jaki sposób wykonać instalację by była możliwość ładowania akumulatora bez jego wyjmowania (będzie dość ciężki).
A może zastosować dwa aku, tzn zwykły do silnika i pozostałych urządzeń (pytanie ile Ah??) i dodatkowy do silnika elektrycznego i tu chyba powinien być żelowy??
Na pewno wszystkie połączenia wykonam jako szczelne, w koszulkach termokurczliwych itp, pytanie czy stosować do prowadzenia instalacji np rurki, listwy itp??
Niestety zarówno zbiornik paliwa (22l) jak i skrzynkę bezpiecznikową oraz akumulator (przynajmniej ten zwykły) muszę zainstalować pod sterówką, gdyż nie mam na to innego miejsca. W jaki sposób wykonać instalację by była jak najbezpieczniejsza?? Pomyślałem o podzieleniu miejsca pod sterówką płytą z poliwęglanu na 2 części.
Jeśli będzie dodatkowe aku tzn dla silnika ele to zainstaluję go z tyłu.
Czy posiadacie na takie rozwiązania schematy??
A może jest opcja by to uprościć czy wykonać logiczniej??
Z góry dziękuję
#94 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2019 - 20:24
Dobry wieczór czy któryś z kolegów z woj lubuskiego ma wiedzę jak rozprowadzić instalacje elektyczną w łodzi wędkarskiej ,jestem w temacie generalnie noga .Trzeba zainstalować wszystko ,łódz wyposażona w silnik dziobowy, spalinowy.Oczywiśćie za wszystko zapłace .
#95 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2019 - 21:03
#96 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2019 - 00:17
- @Brig lubi to
#97 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2019 - 00:36
Użytkownik Kayak Fishing Poland edytował ten post 06 marzec 2019 - 00:38
#98 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2019 - 07:39
Panie Krzysztofie mam do pana milion 750 km ,ale wiem ze u pana jest pełna profeska jeśli nikogo nie znajdę tu na miejscu to chyba się do pana wybiorę
#99 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2019 - 07:41
Kayak fishing no własnie nie ten region tu jest straszny problem choć nie wiem dlaczego ,ale serdeczne dzięki
#100 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2019 - 08:30
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych