Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam pytanie. Jaki ciężar wędki castingowej polecacie mi do jerków przy używaniu przynęty max do 40 gram. Głównie będę łowił na slajdery tonące 7 cm. Długość wędki którą będę używał musi być 1,95.

PS aaaa bym zapomniał co myślicie o Daiwa ADVANTAGE 150 HL ?

pozdrawiam i życze połamania kija

Opublikowano

nie rozumiem tego co mi napisałeś a dokładnie

...15-17 lb... Wiem, że 3/4 OZ to ciężar wyrzutowy i wynosi około 21 gram.

dziękuje za odpowiedz na poprzedniego posta

pozdrawiam

Opublikowano

Ograniczanie się do 40 gram to... nie przyszłościowe. Wejście w jerki zwykle powoduje chorobę zwaną przez niektórych gigantomanią. Zwykle wtedy dochodzi się przynajmniej do 10 cm a wyjątkowo coś jeszcze większego chce się założyć. Dlatego dobry wybór jerkówki umożliwia z jednej strony łowienie 15-gramowymi przynętami a w górę podążanie nawet do 60-70. Ja aktualnie takie wędzisko posiadam.

I znowu rada taka jak zwykle. Warto spotkać się z osobami które mają jakiś sprzęt i jest możliwość porozmawiania i ewentualnego pomacania.

Opublikowano

nie rozumiem tego co mi napisałeś a dokładnie

...15-17 lb... Wiem, że 3/4 OZ to ciężar wyrzutowy i wynosi około 21 gram.

a druga rada jest taka ... choc i ta slawkowa wiele wyjasni ... ze trzeba przeczytac (oj, przydaloby sie) liczne artykuly ze strony glownej

Opublikowano

Planuje go używać do wędki Konger Impact Cast Pro Jerk 20-60 gr; 1.95 ; Będę używał głównie slajderów 7 cm i innych przynęt gora do 35gram.

PS na początku chciałem któryś z tych dwóch multiplikatorów używac do Dragona millenium HD Fatso jerk cast 25-60; 1.95, ale czytałem o tej wędce i się dowiedziałem, że to jest kij od szczotki

Opublikowano
owszem, multik proponowany przez ciebie jest nowszy, ale kolega proponuje mi za 250 zł TEAM DAIWA model ADVANTAGE 150 HL , procaster 100HL za 300 zł i moge kupić nową okume AVEON baitcaster. Dlatego mam dylemat co wybrać. HELPPPP
Opublikowano

I znowu rada taka jak zwykle. Warto spotkać się z osobami które mają jakiś sprzęt i jest możliwość porozmawiania i ewentualnego pomacania.