Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na Bolenia i zarazem na Klenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   SpinDoktor

SpinDoktor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2016 - 22:44

Tylko że już trudne do kupienia :angry: chyba że chcesz sprzedać swojego to jestem chętny :P ja złamałem swojego w połowie minionego sezonu...

2 lata temu ktoś na giełdzie (chyba pstrągmen) sprzedawał takiego, chciałem kupić zapasowy jeśli to tent "mój" od 4g (te 7-21 to już inne kije, jeden za sztywny, drugi zbyt kluskowaty), tylko ktoś mnie uprzedził z rezerwacją i po odpowiedzi że to ten od 4 zwinął :mellow:

Złamałeś górę czy dół? 

• *Hektor* lubi to

#42 OFFLINE   SpinDoktor

SpinDoktor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2016 - 23:13

Jak każdym kijem powyżej 10lb ;) powiedz coś więcej o tej wędce, jak pracuje pod rybą jaź, kleń jeśli takie łowisz, nie spadają? Nie odbijają się? Jak w nurcie pod woblerem który stawią większy opór? 

Nie chodzę z premedytacją z TD 4-21 na klenie. Co prawda zdarzały mi się na tej wędce klenie jako przyłów i nie było kłopotu z holem. Klenie łowię na małe przynęty  i do tego celu najczęściej używam  lekko zmodyfikowanego Mikado Lexus Sapphire 260 do 13g lub Savage Gear LRF 2,44 2-10g. To wędki okoniowe ale ja na okonie chodzę z wędkami do 5g. 

Co do samego Team Dragona to złego słowa nie powiem. Wiem że to ogólnie mało popularna firma na tym forum ale wędka jest naprawdę w miarę uniwersalna. Ja na TD łowię najczęściej szczupaki z brzegu ale łowiłem na nią również bolenie, klenie, sandacze.  A teraz najczęściej to wędka leży w domu bo w kwestii wędek  jest u mnie klęska urodzaju. :) .

#43 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 luty 2016 - 00:10

Miałem TD 4-21 i szybko sprzedałem. Jak dla mnie ta wędka jest źle opisana, moim zdaniem zakres obsługiwanych przynęt to 7-25, chociaż zdarzało się że rzucałem wahadłem 28g i dawało radę. Łowienie woblerami poniżej 4g to tragedia, dlatego na klenie nie polecam

#44 OFFLINE   *Hektor*

*Hektor*

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1212 postów
  • LokalizacjaPPL-SPIN
  • Imię:Piotr

Napisano 06 luty 2016 - 02:12

Złamałeś górę czy dół? 

Góra, chyba miedzy 2 a 3 od szczytu. Już posklejane, tylko jeszcze muszę "bobla" zrobić na łączeniu, bo przelotek poprzestawiać żeby omotka w innym miejscu wyszła mi sie nie uśmiecha...  prowizora, ale jeszcze połowi.

Niektóre ze starszych TD to bardzo udane konstrukcje, w tej długości do 21g trzema wersjami łowiłem (xf, f, mf) i tego od 4g fast bym nie zamienił na pozostałe. To był świetny uniwersał, przez wiele latek to mój podstawowy kijek.

Co do tego kleniowego łowienia, często na typowo kleniowe łowy go zabierałem. Iri lucky kongera jest przereklamowany i miał o ~5~7m mniejszy zasięg robalem 3,5cm. Kiedyś z kumplem kucaliśmy obok siebie, te same młynki, te same wobki, linki inne, ja sięgałem ryby, koledze z iri brakowało tych kilku metrów; w tygodniu kupił TD (tylko tego xf) i sprzedał "lobbowany" kijek od "K".

• SpinDoktor lubi to

#45 OFFLINE   SpinDoktor

SpinDoktor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 luty 2016 - 18:48

Kolego *Hektor* tak się składa że ja mam dwie szczytówki, tylko nie jestem pewien czy chciałbym się ewentualnie jednej pozbyć.

Czasem się zdarzają używki:

http://olx.pl/oferta...html#9a99b3e41b

#46 OFFLINE   dropshot

dropshot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów
  • LokalizacjaBielawa
  • Imię:Krystian

Napisano 14 marzec 2016 - 23:43

Witam,

Szukam kijaszka do 450zł na odre do połowu kleni, jazi a także na lekko boleni. 

Długość jaka mnie interesuje to 270/275 z racji tego że nie łowiłem nigdy dłuższymi kijkami spiningowymi.

Przynety jakie chce stosować to woblerki (3-4cm)w granicy (3-6g) pod klenio jazia. Natomiast na bolenia beda to srednie woblerki 7cm (6-12g). Natomiast nie ukrywam że chciałbym też siegnac bolenia głebiej jakimiś bezsterowcami (12-15gr)

Wyszperałem cos takiego:

http://4fish.pl/prod...ting-270m-4-21g

http://4fish.pl/prod...agon-270m-4-21g

http://4fish.pl/prod...agon-270m-5-18g

Czy jest jakas znaczaca  róznica miedzy tymi team dragonami 5-18 a 4-21

Pomożecie? Z góry dziękuje

#47 OFFLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3209 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 15 marzec 2016 - 08:07

A nie ma odpowiedzi w linkach, które przesłałeś?!

TEAM DRAGON 2,70m / 5-18g - specjalistyczne wędzisko spinningowe do łowienia na miękkie przynęty, ekstremalnie szczytowa akcja i nieprawdopodobna czułość.

TEAM DRAGON 2,70m / 4-21g - uniwersalne wędzisko o szybkiej akcji i przepięknym, smukłym blanku, które znajdzie zastosowanie jako lekki kij rzeczny czy też spinning pstrągowy na duże rzeki.

Ja wiem, który bym wybrał, gdybym musiał wybierać tylko spośród tych wymienionych

Długość jaka mnie interesuje to 270/275 z racji tego że nie łowiłem nigdy dłuższymi kijkami spiningowy

myśląc w ten sposób nigdy nie wyjdziesz poza swoje nawyki...

#48 OFFLINE   tom3k_lubin

tom3k_lubin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 321 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Tomek

Napisano 15 marzec 2016 - 09:04

Poszukaj używanego Diaflexa Light Spin 2,95 cm, cw 7-22g a najlepiej przed decyzją idź do sklepu i weź do ręki kij o takiej dlugości :)

#49 OFFLINE   peekol

peekol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 752 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 15 marzec 2016 - 09:10

Do zastosowań jak napisałeś polecam Savage Gear Parabellum 3-16 279cm.

Ktoś na giełdzie akurat taki sprzedaje (nie masz chyba dostępu do giełdy, ale możesz spróbować na priv - @Trevor).

PS. Wypada się najpierw przywitać na forum.

#50 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 15 marzec 2016 - 10:00

Witam,

Szukam kijaszka do 450zł na odre do połowu kleni, jazi a także na lekko boleni. 

Długość jaka mnie interesuje to 270/275 z racji tego że nie łowiłem nigdy dłuższymi kijkami spiningowymi.

Przynety jakie chce stosować to woblerki (3-4cm)w granicy (3-6g) pod klenio jazia. Natomiast na bolenia beda to srednie woblerki 7cm (6-12g). Natomiast nie ukrywam że chciałbym też siegnac bolenia głebiej jakimiś bezsterowcami (12-15gr)

Wyszperałem cos takiego:

Pomożecie? Z góry dziękuje

Witaj na forum,

Zapoznaj się proszę z poniższymi zasadami, nie ma potrzeby zakładania nowych tematów gdy istnieją już takie na forum.

http://jerkbait.pl/t...rum-jerkbaitpl/

Twój temat przeniosłem do jednego z wcześniejszych.

#51 OFFLINE   dropshot

dropshot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów
  • LokalizacjaBielawa

Napisano 15 marzec 2016 - 22:40

Ja wiem, który bym wybrał, gdybym musiał wybierać tylko spośród tych wymienionych

Jano, wiec słucham twojej propozycji

Do zastosowań jak napisałeś polecam Savage Gear Parabellum 3-16 279cm.

Peekol a możesz coś powiedzieć na temat jak ten kijek sobie radzi w głownym nurcie o srednim uciągu np. z małymi woblerkami kleniowymi oraz srednimi boleniówkami? Rozumie że w lekkim nurcie poradzi sobie bez problemu.

#52 OFFLINE   peekol

peekol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 752 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 marzec 2016 - 09:47

@dropshot - na forum (i nie tylko) jest sporo informacji o tym kiju - poszukaj, bo nie ma sensu powtarzać.
Nie jestem ekspertem od wędzisk, ale używam go w warunkach podobnych do tych o które pytasz i moim zdaniem radzi sobie świetnie. Z boleniówkami poradzi sobie bez problemu - te woblery nie stawiają dużego oporu w nurcie. Z woblerkami 4-7cm też nie ma problemu. Chociaż jak zapniesz Horneta 4, albo inny SDR to szczytówka trochę się gnie ;) Okazyjnie obsłuży oranie dna gumą. Natomiast nie jest to kij dedykowany smużaczkom i malutkim woblerom - za daleko tym nie rzucisz - trzeba wybierać do niego cięższe smużące woblery. Świetnie trzyma rybę - żadnych spadów nie pamiętam ;) Wadą jest długi dolnik - przy kleniowaniu to przeszkadza. Dla mnie to fajny uniwersał.

Tu masz test wędki - użytkowo wielu informacji nie ma, ale zdjęcia z ugięciem możesz zobaczyć :)

#53 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 16 marzec 2016 - 12:57

A ja to sie zastanawiam jakiej wielkosci macie te klenie czy bolenie, ze polecacie kije do 10 czy 12g.
Łowilem te ryby st croix 2,9m opisany do 18g, ale lataly z niego przynety 25g. Pasowal mi jako taki uniwersal ale na bolenie z Odry wybralbym nawet takiego do 28g.

Tym avidem lowilem na juniorki A.Lipińskiego ale Kamil bedzie znal wage. Rzuty brombą kazdej wielkosci byly bezproblemowe.

Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 16 marzec 2016 - 12:59

• FRS1985 i wicher_dziki_koń lubią to

#54 OFFLINE   Andrzej2401

Andrzej2401

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Andrzej

Napisano 16 marzec 2016 - 22:03

Ja polecę wędkę Daiwa Infinity Q  c.w.3-18g. W moim subiektywnym odczuciu jest to fajny rzeczny uniwersał na lekko. W połączeniu z cienka plecionką małe woblery kleniowe latają naprawdę daleko. A Bromby A. Lipińskiego latają tak, że ho ho. Hornety Salmo w wielkości 4 cm nie stanowią większego problemu. Z boleniowymi też nie powinno być problemów.

#55 OFFLINE   dropshot

dropshot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów
  • LokalizacjaBielawa

Napisano 17 marzec 2016 - 20:28

Pojade w sobote na Wrocław do Krokodyla i Fishingu24, zobacze co maja ciekawego w ofercie. Wezmę do reki pomacham i tak będzie najlepiej. A jak nic nie znajde to podjade jeszcze do pracowni FishingRod, zwiększe budżet do 600-700, może tam poleca mi coś ciekawego

#56 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 22 sierpień 2016 - 13:36

Witam. Jestem nowy na forum, wracam do spinningu po sporej przerwie. Borykam się z wyborem zestawu na wiślane klenio-jazie i okazjonalnie łowione na upatrzonego bolenie. Spędziłem kilka godzin wertując tematy na forum w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu. Z grubsza mam już jakiś obraz, ale wątpliwości pozostały, dlatego zdecydowałem się założyć temat w poczekalni. Parę lat nie łowiłem spinem i jestem laikiem jeśli chodzi o aktualny rynek.

Generalnie jeśli chodzi o kij jestem już raczej zdecydowany na: 

SAVAGE GEAR PARABELLUM SPIN 2,79M / 3-16G

Jednak wątpliwości mam co do kręciołka, który by pasował. Myślałem nad Spro Red Arc, ale nie wiem czy rozmiar 200 czy 300 będzie odpowiedni. Generalnie do wędki planuję używać żyłki 0,14/0,16 (kleń,jaź) i cienkiej plecionki (nieduże bolki, może też pstrągi w rzeczkach pełnych zaczepów). Jak widzicie tego Spro w takim zestawieniu? Jaki rozmiar? Ewentualnie inne propozycje kołowrotków z podobnej półki cenowej, które sprawdzą się w takim łowieniu. Kolejna sprawa - jaka żyłka i plecionka? Chodzi mi o konkretne polecane marki żyłki i plecionki. Co do plecionki, jaka wytrzymałość do tego kija? Tak abym mógł siłowo holować średnie bolenie bez obawy o kij.

Wiem, że napisano tu na ten temat sporo. Jednak im więcej czytałem tym większy mam mętlik w głowie. Dlatego z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi :]

#57 OFFLINE   sajdol1

sajdol1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 22 sierpień 2016 - 19:06

Możesz rozważyć jeszcze daiwę exceller do 18g.  Kilku kolegów używa tego modelu na warszawskiej Wiśle do klenio - bolków.

Red arc to dobry wybór. Jest jeszcze ryobi slam i pewnie ja na taki bym się zdecydował w rozmiarze 3000. Jest lżejszy.

Z plecionek wziąłbym techrona lub octe od mikado. Nie wiem co to znaczy średni boleń i nie wiem czy zależy |Ci na dużym zasięgu rzutowym ale myślę, że   0,10 powinna pogodzić te gatunki.

#58 OFFLINE   pisaq87

pisaq87

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Pisarski

Napisano 07 grudzień 2016 - 00:36

Pozwolę sobie zreanimować temat bo szukam takiego rzecznego uniwersału. Wiem, wiem, nieraz ludzie zadają mi podobne pytania.

Szukam kija 9 stopowego bo w grę wchodzi Odra, Wisła, czasami jakieś mniejsze rzeczki, ale to okazjonalnie.
Przynęty to zarówno niewielkie smużaki jak i klasyczne woblerki kleniowe, ale także kilkunastogramowe boleniówki. W grę wchodzi tylko i wyłącznie żyłka.
Problem polega na tym, że boleń trafia się potworny i jednak chciałbym, aby wędka miała trochę mocy, ale nie była zbytnio pałowata, właśnie z powodu tego klenia.
Co powiecie na St Croix Elite Salmon&Steelhead ES90MLF2? Niby fast, ale ML, do 10lb.

#59 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 01:24

Od biedy sie nada 😉 Tylko te smuzaczki najmniesze moga nie fruwac, cudow nie ma, albo UL, albo L-uniwersal...chociaz przy 'potwornym' boleniu to wolalbym miec ze 12 funtow minimum, ale wtedy nici z frajdy ponizej 4-5 gramow.

Użytkownik coloumb edytował ten post 07 grudzień 2016 - 01:27

#60 OFFLINE   pisaq87

pisaq87

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Pisarski

Napisano 08 grudzień 2016 - 00:44

Bedzie koło domu? Hehe, nie no, nie ma sensu ładować 2 klocków w kij, z którego nie będę zadowolony. Smużaka to ja se spławię z nurtem...
Kiedyś na youtube widziałem filmiki pewnego młodego lurebuildera, który miał taki fajny patyk pod Odrę - łowił nim i klenia i bolka. Tylko zapomniałem jak sie gość nazywał :/

• adamooo lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych