Tomy , jaki much u偶ywa艂e艣 do po艂owu boleni ?
Andrzej Stanek mi sprezentowa艂 takie kud艂acze.Dobrze dzia艂a艂y.Fotki nie mam niestety.
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 26 luty 2015 - 11:43
Tomy , jaki much u偶ywa艂e艣 do po艂owu boleni ?
Andrzej Stanek mi sprezentowa艂 takie kud艂acze.Dobrze dzia艂a艂y.Fotki nie mam niestety.
Napisano 26 luty 2015 - 16:58
A szkoda ...
Napisano 26 luty 2015 - 20:26
Tomy, ale narobi艂e艣 ochoty. Ju偶 przebieram nogami....
Napisano 25 marzec 2015 - 15:27
We藕 go utop
Napisano 25 marzec 2015 - 17:01
Tak na prawd臋 to sztuka dla sztuki i brandzlowanie si臋 bo te same ryby mo偶na 艂owi膰 x razy tradycyjnie tak jak napisa艂 Tomy. Ja niestety w tym roku w maju albo b臋d臋 musia艂 szuka膰 nowych met albo si臋 przeprosi膰 z boleniow膮 much贸wk膮. Bo na mojej wodzie gremium m臋drc贸w podj臋艂o uchwa艂臋 o spinningu od 1 czerwca. Wi臋c chyba si臋 przeprosz臋 bo 偶e si臋 da z艂owi膰 to wiem, co艣 tam w zesz艂ym roku nawet wzi臋艂o. Zaraz podniesie si臋 pewnie burza, 偶e to najszlachetniejsza metoda(mucha) itd. Mo偶e na salmonidy to si臋 zgodz臋 ale z bolkami bez przesady.
Napisano 25 marzec 2015 - 18:34
Napisano 25 marzec 2015 - 18:57
Ja zawsze 偶a艂owa艂em 艂owi膮c na much臋 bolki 偶e nie wzi膮艂em casta.Akurat wtedy wali艂y jak op臋tane,tyle 偶e albo po za zasi臋giem much贸wki albo w takim miejscu gdzie much贸wk膮 nic si臋 nie da艂o zdzia艂a膰.Rekompensuj膮 to brania wyrywaj膮ce sznur z r臋ki i hole bo s膮 po prostu niesamowite.
U偶ytkownik Tomy edytowa艂 ten post 25 marzec 2015 - 18:58
Napisano 25 marzec 2015 - 21:09
Pytanie do praktyk贸w. Lepszy jednor臋czny patyk czy switch ?
Napisano 26 marzec 2015 - 06:32
Ja nie wiem bo mam tylko jednor臋czn膮 much贸wk臋 a switchem nie pr贸bowa艂em. A hol ka偶dej du偶ej ryby na much贸wce to frajda. Ja swoje pr贸by mia艂em z muchami typu popper i by艂o to emocjonuj膮ce. Tylko 偶e:
1. Zasi臋g niestety to kuleje strasznie. W zasi臋gu spina jest po prostu wi臋cej bolk贸w. Ja akurat 艂owi臋 na jeziorze ale w rzece jest chyba podobnie.
2. Mucha to taka przyn臋ta co nic nie robi. Nie da si臋 jej animowa膰. Mo偶e ciapa膰 gdy jest popperem albo lecie膰 skokami gdy to co艣 na wz贸r streamera. A chyba najdynamiczniej teraz rozwijaj膮cy si臋 kierunek w 艂owieniu boleni to u偶ywanie wszelkiego rodzaju wobler贸w bezsterowych czyli tak na prawd臋 boleniowy jerking. Na Jerkbaicie te偶 da si臋 zauwa偶y膰 ten trend zar贸wno w przyn臋tach handmade jak i w opisach po艂ow贸w. Bo to jest po prostu fajne. Daje interakcj臋 miedzy ryb膮 a 艂owi膮cym i umo偶liwia modyfikowanie metod prowadzenia.
W muszce niestety nie b臋dzie to osi膮galne z uwagi na rodzaj przyn臋t obecno艣膰 sznura, pr臋dko艣膰 zwijania(tu raczej 艣ci膮gania, po prostu za ma艂a).
Ale na pewno jest to te偶 prze偶ycie, wi臋c zak艂ada膰 marynarki i kaszkiety i grza膰 nad wod臋 z boleniowymi muchami:)
Napisano 26 marzec 2015 - 08:23
Ja nie wiem bo mam tylko jednor臋czn膮 much贸wk臋 a switchem nie pr贸bowa艂em. A hol ka偶dej du偶ej ryby na much贸wce to frajda. Ja swoje pr贸by mia艂em z muchami typu popper i by艂o to emocjonuj膮ce. Tylko 偶e:
1. Zasi臋g niestety to kuleje strasznie. W zasi臋gu spina jest po prostu wi臋cej bolk贸w. Ja akurat 艂owi臋 na jeziorze ale w rzece jest chyba podobnie.
2. Mucha to taka przyn臋ta co nic nie robi. Nie da si臋 jej animowa膰. Mo偶e ciapa膰 gdy jest popperem albo lecie膰 skokami gdy to co艣 na wz贸r streamera. A chyba najdynamiczniej teraz rozwijaj膮cy si臋 kierunek w 艂owieniu boleni to u偶ywanie wszelkiego rodzaju wobler贸w bezsterowych czyli tak na prawd臋 boleniowy jerking. Na Jerkbaicie te偶 da si臋 zauwa偶y膰 ten trend zar贸wno w przyn臋tach handmade jak i w opisach po艂ow贸w. Bo to jest po prostu fajne. Daje interakcj臋 miedzy ryb膮 a 艂owi膮cym i umo偶liwia modyfikowanie metod prowadzenia.
W muszce niestety nie b臋dzie to osi膮galne z uwagi na rodzaj przyn臋t obecno艣膰 sznura, pr臋dko艣膰 zwijania(tu raczej 艣ci膮gania, po prostu za ma艂a).
Ale na pewno jest to te偶 prze偶ycie, wi臋c zak艂ada膰 marynarki i kaszkiety i grza膰 nad wod臋 z boleniowymi muchami:)
1. Prawda, 30 metr贸w nie przeskoczysz, cho膰 艂owi膮c z 艂odzi nie ma potrzeby dalekich rzut贸w.
2. Tutaj kompletnie si臋 nie zgadzam. Uwa偶am, 偶e much臋 mo偶na poprowadzi膰 na dziesi膮tki sposob贸w. Wszystko zale偶y od tego jak mucha jest skonstruowana, uwierz mi 偶e s膮 takie muchy kt贸re mo偶na poprowadzi膰 jak jerki. Rozwi膮za艅 jest multum, jak to m贸wi膮 - "sky is the limit" .
Drug膮 zalet膮 spina/casta jest g艂臋boko艣膰 prowadzenia, granica 7-8 metr贸w (to ju偶 na prawd臋 sporo) dla much贸wki praktycznie nie do przeskoczenia.
Brania, hole i sama otoczka - bez por贸wnania.
Napisano 26 marzec 2015 - 08:46
Napisano 26 marzec 2015 - 09:23
A mo偶e kto艣 po prostu lubi 艂owi膰 na much臋??? Mo偶e wa偶niejsze od z艂owienia ryby za wszelk膮 cen臋 jest z艂owienie ryby metod膮 kt贸ra daje w臋dkarzowi frajd臋??
Eeeee, strata czasu takie tlumaczenie, ze moze ktos lubi jak jest trudno, liczy sie tylko wynik, jakosciowy i ilosciowy a muszkarze to i tak podobno pedaly wiec kolko sie zamyka
Jestem sobie w stanie wyobrazic co by sie dzialo nad kilkoma angielskimi rzekami jak by na spina dali lowic, 30-40 duzych pstragow dziennie? No problem, 70+, no problem, Nowa Zelandia, no problem, jedziemy, zdobywamy, wracamy Polska szkola spiningu
Napisano 26 marzec 2015 - 09:41
(...)
Jestem sobie w stanie wyobrazic co by sie dzialo nad kilkoma angielskimi rzekami jak by na spina dali lowic, 30-40 duzych pstragow dziennie? No problem, 70+, no problem, Nowa Zelandia, no problem, jedziemy, zdobywamy, wracamy Polska szkola spiningu
Ale czy to o TO w艂a艣nie chodzi? Napierdalanie wi臋cej i wi臋cej?!
Jaki艣 czas temu uda艂o si臋 nam z grupa dobrych Koleg贸w w miar臋 rozkmini膰 trocie w solance. Wyniki czasami przypomina艂y te znane z po艂ow贸w belony. Tylko ze pojawi艂 si臋 problem, bo kiedy艣 cieszy艂a nawet jedna ryba a teraz... wieczny niedosyt. Teraz jak ju偶 id臋 na solank臋 to bior臋 mucho艂apk臋 cho膰 wiem 偶e na naszym wybrze偶u to pa艂owanie si臋 i sztuka dla sztuki. Ale na powr贸t czuje to lekkie podniecenie w oczekiwaniu na ta jedn膮, jedyna... pierwsz膮!
Tym samym, mam nadziej, b臋d膮 dla mnie w tym sezonie bolenie na much臋... mo偶e to i sztuka dla sztuki ale wiem 偶e z艂owienie go na spinning nie zaspokoi mojego ego.
U偶ytkownik hi tower edytowa艂 ten post 26 marzec 2015 - 09:43
Napisano 26 marzec 2015 - 09:45
1. Prawda, 30 metr贸w nie przeskoczysz, cho膰 艂owi膮c z 艂odzi nie ma potrzeby dalekich rzut贸w.
2. Tutaj kompletnie si臋 nie zgadzam. Uwa偶am, 偶e much臋 mo偶na poprowadzi膰 na dziesi膮tki sposob贸w. Wszystko zale偶y od tego jak mucha jest skonstruowana, uwierz mi 偶e s膮 takie muchy kt贸re mo偶na poprowadzi膰 jak jerki. Rozwi膮za艅 jest multum, jak to m贸wi膮 - "sky is the limit" .
Drug膮 zalet膮 spina/casta jest g艂臋boko艣膰 prowadzenia, granica 7-8 metr贸w (to ju偶 na prawd臋 sporo) dla much贸wki praktycznie nie do przeskoczenia.
Brania, hole i sama otoczka - bez por贸wnania.
Pkt 1
Jak najbardziej jest potzrzeba 艂owi臋 to wiem. Masz powiedzmy 5 偶eruj膮cych bolk贸w jeden jest w zasi臋gu muchy 5 w zasi臋gu spina. Chodzi o moment, bardzo czesto 艂owi臋 na wrzut臋 na ryb臋 kt贸r膮 widz臋 w tej sytuacji zasi臋g ma kolosalne znaczenie. Tu druga przewaga spina- b艂yskawiczna reakcja na sytuacj臋. Masz ryb臋 za plecami przy spinningu zlewasz po prostu prowadzenie przyn臋ty szybko zwijasz i rzucasz na ryb臋. Przy muszce mo偶na o tym zapomnie膰. Zwi艅 obr贸膰 si臋 we w艂a艣ciwym kierunku, rozbujaj g艂owic臋 i dopiero rzut. Ja nawet cz臋sto czekam na beszczela z otwartym kab艂膮kiem i nie rzucam wcale:) Dopiero jak si臋 poka偶e.
Pkt 2 Zamieniam si臋 w s艂uch, podaj konkretne modele i wzory. Nie 偶artuj臋 bo interesi mnie to wielce. A skoro si臋 znasz i wiesz to podpowiadaj.
Napisano 26 marzec 2015 - 09:45
Ale czy to o TO w艂a艣nie chodzi? Napierdalanie wi臋cej i wi臋cej?!
Jaki艣 czas temu uda艂o si臋 nam z grupa dobrych Koleg贸w w miar臋 rozkmini膰 trocie w solance. Wyniki czasami przypomina艂y te znane z po艂ow贸w belony. Tylko ze pojawi艂 si臋 problem, bo kiedy艣 cieszy艂a nawet jedna ryba a teraz... wieczny niedosyt. Teraz jak ju偶 id臋 na solank臋 to bior臋 mucho艂apk臋 cho膰 wiem 偶e na naszym wybrze偶u to pa艂owanie si臋 i sztuka dla sztuki to na powr贸t czuje to lekkie podniecenie w oczekiwaniu na ta jedn膮, jedyna... pierwsz膮!
Mi juz to wiecej i wiecej przeszlo, lowie bym mial z tego przyjemnosc, bolenia na muche zlowilem jednego, jeden sie wypial, pierdzielniecie na wyprostowanym sznurze, bez zadnej amortyzacji kapitalne, warte poswiecen, dla mnie oczywiscie
Napisano 26 marzec 2015 - 09:46
A mo偶e kto艣 po prostu lubi 艂owi膰 na much臋??? Mo偶e wa偶niejsze od z艂owienia ryby za wszelk膮 cen臋 jest z艂owienie ryby metod膮 kt贸ra daje w臋dkarzowi frajd臋??
Frajd臋 to daje 10+ bolk贸w na jednym wyje藕dzie, wtedy wiesz, 偶e 偶yjesz. Na much臋 raczej ci臋偶ko by by艂o o taki wynik.
Napisano 26 marzec 2015 - 09:48
Frajd臋 to daje 10+ bolk贸w na jednym wyje藕dzie, wtedy wiesz, 偶e 偶yjesz. Na much臋 raczej ci臋偶ko by by艂o o taki wynik.
Bez obrazy ale mi wieksza frajde dalby jeden na muche niz 10 na spina
Napisano 26 marzec 2015 - 09:57
Napisano 26 marzec 2015 - 10:08
0 u偶ytkownik贸w, 4 go艣ci, 0 anonimowych