Ja bolki lowilem 11 stopowym #7 Orvisem i bardzo fajnie to latało później postanowiłem odchudzić zestaw i kupiłem 6-ke Winstona BX III i pomimo, że wędka opisana jest jako steelheadowa łowić tym było ciężko.
Cześć.
Możesz coś więcej napisać o Winston BIIIx model o którym wspominasz, jego możliwościach rzutowych jak i ogólnych Twoich odczuciach co do kija i serii. Interesuje mnie mocniejsza pozycja - #8 9'6" z przeznaczeniem szczupak. Co do "armat" dalekiego posyłania sporych much to polecam polski blank VENTUS F #8 9'6". Łowię takim szczupaki przy użyciu much 13-18 cm w porywach +20 cm. Możliwości penetracji wody w dystansie przy streamerze (8-12 cm) są imponujące. Osoba sprawna technicznie spokojnie wywali całą linkę, mnie się to jeszcze nie udało, brakuje trochę metrów...
Hol bardzo pozytywny, kij dobrze trzyma rybę, reaguje na każdy zryw elastycznym przygięciem zachowując moc w dolniku, nie miałem szczupaczych spadów. Sam blank strzelisty, cienki w dolniku i proporcjonalnie po całości co ułatwia rzuty w wietrzne dni. Generalnie seria warta zainteresowania. Używam do niego kompletu linek Guideline Pike #8, można spokojnie przeskoczyć o jedno oczko wyżej. Rzecz ważna, polska gwarancja więc łowisz bez oporów przeciążając kij, strzeli więc kurier kierunek Kraków i przy minimalnym czasie oczekiwania wraca gotowy do akcji. Jestem z niego zadowolony jednak dla przekory chcę mu dokupić kolegę w podobnej mocy i długości, wspomniany Winston a może powrót do SAGE Xi3 lub SALT... Co do dystansowego łowienia - czytając na forum informację o możliwości podmiany typowego Runnin Line jako łącznik z głowicą i rozbieg zastąpiłem dotychczasowy Guideline LRL DC na stretch-owy FLAT SHOOTER VISION + głowica AMBUSH TT 350 graints, kij switch 11' #7. Takim zestawem bez wysiłku posyłasz muchy j/w (boleniówki) na odległość około 30 metrów. Ściąganie całości bardzo wygodne, materiał na tyle sztywny, że nie zapętla się pod nogami, ładnie wychodzi z płytkiej wody. Tomek @Tomy właśnie przy użyciu switch-a zaliczył muchowe bolenie na Wiśle, wzór muszek tutaj:
http://jerkbait.pl/t...na-muchę/page-7. W nowej konfiguracji używałem switch-a na zaporówce brodząc i z pomostu, powiem, że jak dystans ma być podstawą dla osiągnięcia celu to taki zestaw trudno przebić jednoręczną muchówką.
Pozdrawiam
PS
Fotka wspomnianego VENTUS-a F